Na dwa czerwcowe dni Żywiec stał się jedynym miejscem na świecie z setkami różnych stylów, smaków i marek piw. Na festiwalu nie zabrakło również koszalińskiego trunku. Piwo produkowane w Minibrowarze Kowal w Koszalinie zajęło drugie miejsce w kategorii „Pszeniczne (Hefe-Weizen)” w Konkursie Piw Rzemieślniczych Birofilia 2014. W naszym mieście piwo warzone jest od kilku lat.
Minibrowar Koszalin produkuje rocznie od 2 do 2,5 tys. hektolitrów złotego trunku. Mistrz piwowarski – Piotr Klimczak – codziennie dogląda procesu warzenia. Sprawdza m.in. temperaturę, fermentację i nasycenie piwa. Jury Konkursu Piw Rzemieślniczych, w którego składzie byli m.in. Andreas Richter, Simon Martin, Michał Mielczarek, Borys Banasiak i Wojciech Ściana, doceniło stabilizację piany, kolor i wyczuwalny aromat bananów z nutą goździków koszalińskiego piwa.
Pszeniczny trunek powstaje od 3 do 4 tygodni. Jest to piwo górnej fermentacji, a zatem warzenie i dojrzewanie jest przyśpieszone. Koszaliński trunek jest naturalny, niepasteryzowany. Miejscowa woda i naturalne składniki są podstawą każdego piwa warzonego w Minibrowarze Kowal.