Koszalin, Poland
KATEGORIA

Wideo

Beata Pawlikowska: We wrześniu lecę na miesiąc do dżungli amazońskiej. Już mam spakowany plecak

Film Ala za newseria.pl - 3 Sierpnia 2021 godz. 1:58
Pochodząca z Koszalina dziennikarka podkreśla, że podróże pokazują jej, jak piękny jest świat i że niewiele trzeba, by żyć ciekawie. Kiedyś marzyła o tym, by pojechać w jakieś fascynujące miejsca i przeżyć prawdziwą przygodę, ale nie miała odwagi ruszyć w nieznane. W końcu zrozumiała, że musi zaryzykować. Połknęła bakcyla. Podróże stały się jej największą pasją i stylem życia. Dziennikarka stworzyła własny regulamin udanego wyjazdu. Jego podstawową zasadą jest to, że każda wyprawa ma być trudna i wymagająca. We wrześniu planuje kolejny raz polecieć do nieprzewidywalnej amazońskiej dżungli. Beata Pawlikowska zdecydowanie nie jest zwolenniczką biernego wypoczynku pod palmami. Popularne kurorty odwiedzane przez tłumy turystów nie są dla niej żadną atrakcją. Zamiast tego chętnie wybiera nieodkryte lub zapomniane, ale fascynujące i niepowtarzalne miejsca, często znane tylko tubylcom. Za nią właśnie jedna wyprawa, a w planach już kolejna. – Byłam niedawno w południowej Francji, tuż przy granicy z Hiszpanią, w Pirenejach, i chodziłam po górach. A we wrześniu lecę na miesiąc do dżungli amazońskiej. Już mam spakowany plecak – mówi agencji Newseria Beata Pawlikowska. Pisarka od lat uwielbia dalekie i samotne podróże – bez sztywnego planu, bez przewodników turystycznych, bez rezerwacji i bez żadnych zobowiązań. Jej zdaniem wyjazdy pozbawione sztywnego harmonogramu, napędzane jedynie ciekawością świata oraz chęcią odkrywania nowych miejsc, dostarczają nieporównywalnie większych emocji niż wszelkie wycieczki zorganizowane. Dziennikarka nie boi się długich, wycieńczających eskapad. Lubi, gdy jest trudno, bo wtedy ma poczucie, że taka wyprawa kształtuje jej charakter i wraca z niej o wiele silniejsza. Z ekscytacją pakuje więc plecak, rusza w nieznane i robi wszystko, by marzenia stały się rzeczywistością. – Najpierw przez długi czas miałam marzenie o podróżowaniu, ale siedziałam bezczynnie w kącie i uważałam, że inni ludzie mają więcej szczęścia w życiu. A potem stwierdziłam, że to nie jest kwestia szczęścia, tylko kwestia podjęcia działania, więc podjęłam działanie, zaczęłam spełniać swoje marzenia i zaczęłam podróżować – mówi Beata Pawlikowska. Najbliższe tygodnie podróżniczka zamierza jednak spędzić w Polsce. Nie może bowiem odmówić sobie przyjemności skosztowania sezonowych owoców i warzyw, które uważa za prawdziwe rarytasy. – Uwielbiam Polskę latem. Teraz w ogóle zaczyna się sierpień, który jest największym na świecie bogactwem warzyw i owoców, a my w Polsce mamy pyszne warzywa i owoce – mówi podróżniczka.

Czas na grilla

Film Ala, fot., film: Koszalin, Paweł Kusiak - 1 Sierpnia 2021 godz. 5:57
Gdy tylko za oknem robi się na tyle ciepło, by można było posiedzieć na dworze zaraz odpalamy grilla. To aż do późnej jesieni wręcz narodowe zajęcie Polaków. O grillowaniu rozmawialiśmy z Jackiem Ponurko, współwłaścicielem usytuowanego w Wodnej Dolinie Grill Parku. - Grill grillowi nierówny – mówi Ponurko. – Nie powinniśmy grillować na tych najtańszych. Jeżeli chcemy, by nasze potrawy były takie, że palce lizać to warto zainwestować w nieco droższe urządzenie – dodaje.  – Gdy zabieramy się za grillowanie musimy pamiętać, po pierwsze o jakości żywności. Bardzo często sięgamy po te najtańsze mięsa i kiełbasy. Po drugie, zdecydowanie odradzam kupowanie gotowych, już przyprawionych porcji grillowych. Nigdy nie wiadomo co w nich tak naprawdę się znajduje – wyjaśnia Ponurko.   - Myślę, że także warto skupić się na jedzeniu sezonowym i regionalnym. Dla mnie ważniejsze od trendów jest patrzenie na konkretny sezon i produkty, które w danym okresie są najświeższe i najlepsze. No i produkty powinny pochodzić z regionu, z którego pochodzimy, bo to jest najlepsze dla naszego organizmu – twierdzi współwłaściciel Grill Parku. I na koniec: pamiętajmy, że jeśli przyrządzimy dania na grillu w odpowiedni sposób, to możemy być pewni, że będą one zdrowe i fit – przestrzega mistrz noża, ognia i patelni z Grill Parku .   

Poland Rock Festiwal!

Film Ala za WZP - 30 Lipca 2021 godz. 15:04
Długo wyczekiwane koncerty, spotkania z inspirującymi gośćmi na ASP oraz, przede wszystkim, Wy – niesamowici, kreatywni i pełni pozytywnej energii ludzie! To elementy bez których nie wyobrażamy sobie Festiwalu. Bez względu na to, czy jesteście z nami na Lotnisku Makowice-Płoty, czy towarzyszycie nam online – wraz z naszymi Partnerami przygotowaliśmy dla Was mnóstwo niespodzianek! Niezależnie od tego, czy jesteście z nami na polu, czy oglądacie nas online, miejscem, które koniecznie musicie odwiedzić jest TABLICA. Zostawcie po sobie ślad w wirtualnej rzeczywistości i pokażcie, jak dobrze się bawicie!   

Koszalin: Walka o cmentarz dla zwierząt trwa od lat

Film Ala za B/Stanisław Gawłowski - 29 Lipca 2021 godz. 15:39
Od lat zabiegamy o to, by w naszym mieście powstał cmentarz dla zwierząt. - Wszyscy miłośnicy czworonogów traktują swoich pupili jak członków rodziny, dlatego tak ważny jest godny pochówek - powiedział podczas czwartkowego spotkania z dziennikarzami senator Stanisław Gawłowski. W trakcie konferencji wystąpiły także radne Bogumiła Tiece i Barbara Grygorcewicz. Obie  popierają  inicjatywę powstania cmentarza dla zwierząt w Koszalinie.

Grill Park: Czekamy na Ciebie

Film Ala, fot. Paweł Kusiak, ekoszalin.pl - 24 Lipca 2021 godz. 14:15
Naszła Cię ochota na szaszłyk wieprzowy? A może masz smaka na kiełbaskę domową lub pieczonego ziemniaka? Nie, wolisz coś lżejszego... To może spróbujesz wędzonych serów i ryb!. Grill Park w Wodnej Dolinie zaprasza! Grill Park to nowo powstały lokal gastronomiczny przy plaży na Wodnej Dolinie. Zamysł powstał kilka lat temu za namową rodziny i znajomych którzy doceniają pasje właściceli do gotowania i wędzenia. Brak na mapie gastronomicznej Koszalina miejsca gdzie można przez cały rok smakować dań z grilla oraz produktów wędzonych zacheciło właściceli do podzielenia sie swoją pasją z mieszkańcami naszego miasta. - Lokalizacja Grill Park na Wodnej Dolinie oraz tytuł Koszalina jako najbardziej zielonego miasta w Polsce zobowiązała mnie do podkreślenia tego w naturalny sposób zielonym dachem, którego pomysł i wykonanie przywiozłem z Norwegii, gdzie takie dachy występują naturalnie w całym tym kraju. Sam,  własnym sumptem i własnymi rękoma wykonałem ten dach - mówi z dumą właściciel. Cały obiekt powstał w przeciągu 5 tygodni i został zaprojektowany tak aby można było przez cały rok gościć amatorów grillowych smakołyków. Podstawowe dania serwowane są odpowiedzią na walkę z fastfoodami. Potrawy wykonane są przede wszystkim z polskiego mięsa oraz pozbawione są jakichkolwiek "ulepszaczy" smaków i konserwantów, a dodatkami są naturane przyprawy. Do ulubionych dań klientów Grill Parku należy szaszłyk, kiełbasa domowa oraz pieczone ziemniaki jak również wędzone sery i ryby . Co ważne: wszystkie wędzone produkty wykonywane są na miejscu w lokalu w wędzarni. Furorę wśród klientów robią frytki krojone z surowego ziemniaka, który przypomina młodzieńcze lata naszych gości. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów w najbliższym czasie oferta bedzie poszerzona  o zupy, świeże sałatki, knedle oraz tosty. Właściele deklarują że pozostaną alternatywą do fastfoodów i nie spoczną w kreowaniu domowego grilowego jedzenia.

BTD: Związek otwarty

Film KONKURS! Ala za BTD - 22 Lipca 2021 godz. 8:40
Mamy dla naszych Czytelników dwa dwuosobowe bezpłatne zaproszenia na spektakl "Związek otwarty", który odbędzie się w Bałtyckim Teatrze Dramatycznym w Koszalinie, 25.07 (niedziela) o godz. 19:00. Wystarczy odpowiedzieć na pytanie: Co powstanie, gdy związek dwóch osób będzie otwarty z dwóch stron? Jeśli otwarty związek dwóch osób ma funkcjonować, może być otwarty tylko z jednej strony: ze strony mężczyzny. Bo jak się związek otworzy z obu stron, to powstaje... przeciąg!" ON: dotknięty szaleństwem mężczyzn po czterdziestce, rozpaczliwie poszukujący uciekającej  młodości w kolejnych romansach.ONA: nałogowo uzależniona od nieudanych prób samobójczych, stojąca na krawędzi załamania nerwowego i oczywiście... dotknięta szaleństwem kobiet po czterdziestce.ONI: Małżeństwo przechodzące poważny kryzys. Kryzys w małżeństwie bywa niekiedy zabawny. Kryzys we włoskim małżeństwie jest po prostu komedią.Zazdrość, miłość, przywiązanie – wszystkie te uczucia zostaną wystawione na ciężką próbę kiedy ON zaproponuje zmianę ich małżeństwa w związek otwarty, a ONA – początkowo wrogo nastawiona – odnajdzie się w tej zmianie nad wyraz dobrze.Farsa napisana przez włoskiego laureata literackiej Nagrody Nobla Dario Fo, jego żonę Frankę Rame i ich syna Iacoba Fo jest przewrotną, przezabawną komedią. Ale jest także majstersztykiem dramaturgicznym: to teatr w teatrze, w którym poczesne miejsce zajmują bezpośredni kontakt i dialog z widzem. Prawa autorskie Tłumacza reprezentuje w Polsce Agencja ADiT.Licencja na wystawienie utworu została wydana przez Stowarzyszenie Autorów ZAIKS