Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
kultura

Chiński Sylwester

Autor ArtRut 20 Lutego 2013 godz. 6:00
Dzisiaj w Centrali wielkie święto, a tym większe, że chińskie, wszak to kraj ogromny, a naród jeszcze większy. Jednym słowem świętujemy chiński Nowy Rok.
Jak w większości świąt na całym świecie tak i w tym, równie ważna i podniosła jak same święto jest wigilia. U nas to Sylwesetr – u Nich - Chu Xi Jie.

Wigilia Nowego Roku Chińskiego to dzień, w którym od rana zjeżdżają do domu wszyscy członkowie rodziny. I wszyscy pomagają wprzygotowaniu jedzenia. Do najważniejszych potraw, które w wigilię Chińskiego Nowego Roku podane być muszą (i najlepiej jeśli są wspólnie przyrządzone), należą pierożki Jiao Zi i ciasto Nian Gao.

Uważa się, że pierożki Jiao Zi przynoszą szczęście i bogactwo, ponieważ ich kształt półksiężyca przypomina Yuan Bao - sztabki złota w kształcie łódeczek, będące przez wieki chińską walutą.

Pierożki te są na ogół wypełnione nadzieniem mięsno-kapuścianym. Im więcej się ich zje, tym więcej szczęścia i pieniędzy się będzie mieć w kolejnym roku. Dodatkowo, do jednego pierożka wkłada się czasem monetę i osoba, która na nią trafi może liczyć na szczęście podwójne (o ile ma dobrego dentystę).



Dopatrują się szczególnego połączenia pomiędzy homonimami. Na tym podejściu opierają wiele przekonań, mitów i przesądów. Samo słowo Nian oznacza "bestię", "rok", ale też - w języku kulinarnym - "coś kleistego". Słowo Gao z kolei, oznacza zarówno "ciasto", jak i "wyżej". A Nian Gao wypowiedziane razem brzmi tak samo jak "wyższy rok", albo "rok wyżej" i jest utożsamiane z rozwojem, postępem, przekraczaniem własnych granic, i wznoszeniem się ponad to, co do tej pory się osiągnęło. Czyli to ważne ciasto jest!

Po kolacji następuje czas na gry i zabawy, także gry w karty, pokera, nawet hazard. Składa się życzenia i wręczane prezenty. Nikt nie kładzie się spać. Wszyscy, nawet dzieci , są na nogach do rana. W końcu trzeba zachować czujność - Nian nie śpi, może jeszcze nie został wygnany i gdzieś się czai. Dlatego jest głośno i palą się wszystkie światła.

Trudno powiedzieć czy zabawa w Centrali będzie trwała aż tak długo, ale z dobrze poinformowanego źródła wiemy czego podczas tego wieczoru będzie można skosztować. Będą to jajka herbaciane - CHA JIDAN (czyt. cz'ha dzidan) i kapusta włoska smażona - LU SE SHAO QIN CAI - (czyt. lu se szao cin c'hai) oraz smażony ryz z warzywami czyli CHAO FAN (czyt. cz'hao fan).

Dlatego zapraszamy na wspólne przeganianie NIANA, chińskiego Sylwestra, jak i przywitanie Nowego Roku po chińsku do Centrali Artystycznej w środę, 20 lutego. Start 19:00. Wstęp wolny.

Przeczytaj też Chiński Nowy Rok w Centrali Artystycznej



Poprzedni artykuł

Czytaj też

Chińczycy żegnają Koszalin

Artur Rutkowski - 28 Sierpnia 2014 godz. 18:41
W czwartek 28 sierpnia w Hali Widowiskowo Sportowej odbyła się uroczystość pożegnalna siatkarzy reprezentacji Chin. Sportowcy w naszym mieście przebywali przez dziesięć dni, podczas których szlifowali formę na rozpoczynające się w najbliższą sobotę Mistrzostwa Świata. Pracownicy hali przygotowali na tę okazję tort, w zamian Chińczycy przekazali na ręce prezydenta Piotra Jedlińskiego i dyrektora HWS Łukasza Bednarka proporczyki. Warto dodać, że siatkarze byli mile zaskoczeni taką formą pożegnania.