Film
Ala za CK 105, KOWR - 14 Grudnia 2024 godz. 6:04
W dniach 19-22 grudnia 2024r. odbędzie się Jarmark Bożonarodzeniowy w Parku przy Amfiteatrze, organizowany przez Miasto Koszalin, Centrum Kultury 105 w Koszalinie oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie.
Mieszkańcy naszego miasta będą mieli okazję zaopatrzyć się w świąteczne prezenty, zabawki i ozdoby świąteczne stworzone przez rękodzielników i artystów, miód czy bożonarodzeniowe pierniki. Na stoiskach KOWR nie zabraknie regionalnych produktów przygotowanych przez lokalnych wytwórców i koła gospodyń wiejskich, które będzie można zarówno kupić, jak i skosztować na miejscu. Dla najmłodszych przygotowana zostanie bezpłatna karuzela, warsztaty rękodzielnicze i animacje dla dzieci m.in. spotkanie ze Św. Mikołajem i zagroda Św. Mikołaja. Dodatkowo do soboty w zagrodzie Św. Mikołaja będzie stała skrzynka na listy. Przyjdźcie do nas, wrzućcie swój list do Św. Mikołaja. Koniecznie napiszcie w nim swoje imię, nazwisko, wiek i nr kontaktowy. W niedzielę wybierzemy i nagrodzimy osoby, które wzięły udział w zabawie.
Program Jarmarku Bożonarodzeniowego
Jarmark czynny będzie codziennie w godz. 11:00-20:00
Czwartek, 19.12.2024r.
11:00-12:00 – oficjalne otwarcie Jarmarku z Prezydentem Miasta Koszalina i koszalińskimi przedszkolakami
12:30-16:00 – „Wigilia naszych przodków. Między magią a tradycyjnym jadłem” (prowadzenie: Łukasz Gładysiak)
Łukasz Gładysiak – doktor nauk humanistycznych w dziedzinie historii. W minionych latach kierownik działu naukowego Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu, aktualnie nauczyciel historii w Zespole Szkół Nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Koszalinie. Założyciel i właściciel Studio Historycznego Huzar, od ponad dekady zajmujący się nowoczesną edukacją historyczną. Pasjonat dawnej kuchni oraz dziejów pożywienia, smakosz. Autor publikacji książkowych oraz ponad tysiąca artykułów przybliżających przeszłość.
Michał Ostrowski – dziennikarz prasowy i radiowy, zawodowy popularyzator historii od początku współtworzący środowisko polskiego odtwórstwa historycznego wczesnego średniowiecza. Założyciel gryfickiego Mohorta, specjalista zgłębiający tajemnice przeszłości współcześnie związany z Muzeum Rybołówstwa Morskiego w Niechorzu. Od lat regularnie współpracuje z największymi placówkami kultywującymi historię w naszym kraju, m.in. Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie i Muzeum Archeologiczne w Biskupinie.
16:30 – 17:30 – występ Studium Wokalnego CK105
17:45-20:00 – Świąteczne Kolędowanie
Dodatkowe atrakcje:
11:00-20:00 – karuzela dla dzieci
16:00-17:00 – Świąteczne warsztaty rękodzielnicze w Amfiteatrze
17:00-20:00 – Spotkanie ze Św. Mikołajem
Piątek, 20.12.2024r.
13:00-16:00 - „Wigilia naszych przodków. Między magią a tradycyjnym jadłem” (prowadzenie: Łukasz Gładysiak)
„Święta w czasach Bolesławów” to autorski program popularyzujący tradycje bożonarodzeniowe najdawniejszej Polski. Badania przeprowadzone w ramach szerokiego projektu pt. Historia360.pl przez dr Łukasza Gładysiaka i Michała Ostrowskiego, przybliżyć mają realia świąteczne w czasach panowania pierwszych Piastów. Oprócz barwnej opowieści na temat metod obchodzenia Bożego Narodzenia na dworze naszych, wielkich władców, przede wszystkim Bolesława I Chrobrego oraz Bolesława III Krzywoustego, zaprezentowana zostanie ekspozycja artefaktów związanych z życiem codziennym na dworze i pod piastowską strzechą. Znajdą się wśród nich muzealne repliki naczyń wczesnośredniowiecznych z terenów Pomorza i Wielkopolski, przedmiotów codziennego użytku oraz uzbrojenia, które w kontekście świątecznym odczytywane będzie przede wszystkim jako symbol statusu społecznego. Autorzy projektu wystąpią w strojach z epoki – kostiumach historycznych stanowiących także wierne odwzorowanie źródeł wczesnośredniowiecznych
16:00-18:00 – „Wigilia naszych przodków. Między magią a tradycyjnym jadłem” – pokaz kulinarny na bazie produktów regionalnych (prowadzenie: Łukasz Gładysiak)
18:30-19:30 – Świąteczne Kolędowanie
Dodatkowe atrakcje:
11:00-17:00 – „Naturalne ozdoby świąteczne” – animacje dla dzieci w Amfiteatrze
11:00-20:00 – karuzela dla dzieci
17:00-20:00 – Spotkanie ze Św. Mikołajem
Sobota, 21.12.2024r.
11:00-12:00 – „Wigilia u Bolesławów. Boże Narodzenie na dworze Piastów” (prowadzenie: Łukasz Gładysiak i Michał Ostrowski)
12:00-15:00 – „Produkt regionalny na stole wigilijnym" - pokaz kulinarny (prowadzenie: Łukasz Gładysiak)
Robert Bochenko - człowiek dwóch światów - Media&Kucnia, które sprawnie ze sobą łączy. Od ponad 20 lat dziennikarz radiowy - aktualnie Polskie Radio Szczecin, oraz kucharz - konferansjer. Wielki miłośnik gotowania i opowiadania o smakach, aromatach, produktach.....Konferansjer stawiający na interakcje. Na koncie m.in. - współpraca z Funduszami Promocji oraz Stowarzyszeń Rzeźników i Wędliniarzy (Warszawa, Poznań) przy imprezach promujących polski dróg, wołowinę i wieprzowinę (akcje w pasie nadmorskim 2022-2024) - wieloletni prowadzący Targi Expo Sweet w Warszawie wraz z częścią konkursową, - prowadzący konkursy kulinarne m.in. Arte Culinaria Italiana z Giancarlo Russo, czy Dorszowe Żniwa ze Stowarzyszenie Kucharzy Polskich - prowadzący regionalne wydarzenia kulinarne m.in. Święto Śledzia, Piknik Nad Odrą, Festiwal Zupy Grzybowej, Festiwal Paprykarza, Jarmarki Świąteczne, Międzynarodowy Zlot Morsów, - prowadzący imprezy dla oddziałów KOWR w Szczecinie i Koszalinie w zakresie pokazów, warsztatów i szkoleń w ramach akcji "Polska Smakuje", :Kupuj Świadomie" - uczestnik i prowadzący imprezy wpisane do Księgi Rekordów Guinessa (największa owsianka z Melvit) oraz Rekordów Polski (m.in. największa zapiekanka ziemniaczana czy rekordowe łazanki) - prowadzący program kulinarny w regionalnej TVP, - prowadzący program "Spacer ze Smakiem" na YT - uczestnik Polskiej Wigilii w Watykanie z gotowaniem dla papieża Franciszka, - prowadzący pokazy na Wielkiej Patelni i w Wielkim Garze dla Fabryki Obfitosci - juror w lokalnych konkursach kulinarnych, - prowadzący Wielkie Gotowanie podczas letniej trasy Radia Szczecin - prowadzący eventy kulinarne w Galeriach Handlowych (Warszawa, Wrocław, Poznań, Szczecin) wraz z przygotowaniem degustacji. - dziennikarz kulinarny w Grupie Radiowej Agory oraz Polskim Radiu.
Menu sobota: tatar że śledzia z pudrem cytrynowym
Menu sobota: zupa grzybowa z grzybów leśnych z kleksem z kwaśnej śmietany
Menu niedziela łazanki z kapustą i grzybami z Wieeeelkiej Patelni
15:00-16:00 – Świąteczne Kolędowanie
16:00-19:00 – „Nie tylko karp. Inne ryby na Wigilię i świąteczny stół” oraz „Dary lasu na święta” – pokazy kulinarne Roberta Bochenko połączone z degustacją dla mieszkańców miasta (prowadzenie: Łukasz Gładysiak)
19:00-20:00 – Świąteczne Kolędowanie
Dodatkowe atrakcje:
11:00-18:00 – „Naturalne ozdoby świąteczne” – animacje dla dzieci w Amfiteatrze
11:00-18:00 – Stanowisko historyczne (prowadzenie: Michał Ostrowski)
11:00-20:00 – karuzela dla dzieci
13:00-18:00 – Zagroda Św. Mikołaja
Niedziela, 22.12.2024r.
11:00-12:00 – „Wigilia u Bolesławów. Boże Narodzenie na dworze Piastów” (prowadzenie: Łukasz Gładysiak i Michał Ostrowski)
12:00-15:00 – „"Zupa rybna"- pokaz kulinarny Krzysztofa Szulborskiego (prowadzenie: Łukasz Gładysiak)
15:00-16:00 – Świąteczne Kolędowanie
16:00-19:00 – „Kapusta z grzybami – poznaj jej historię i wariacje czyli łazanki z kapustą i grzybami na wielkiej patelni” – pokaz kulinarny Roberta Bochenko połączony z degustacją dla mieszkańców miasta (prowadzenie: Łukasz Gładysiak)
19:00-20:00 – Świąteczne Kolędowanie
Dodatkowe atrakcje:
11:00-18:00 – „Naturalne ozdoby świąteczne” – animacje dla dzieci w Amfiteatrze
11:00-18:00 – Stanowisko historyczne (prowadzenie: Michał Ostrowski)
11:00-20:00 – karuzela dla dzieci
13:00-18:00 – Zagroda Św. Mikołaja