Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Z kuchnią Pomorza Zachodniego w świat

Autor Ekoszalin za Biurem Prasowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego 14 Stycznia 2015 godz. 18:00
Od piątku 16 sytcznia zachodniopomorscy producenci i przetwórcy będą zachwalać swoje kulinarne specjały na Międzynarodowych Targach Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa „Grüne Woche 2015”.

Goście targów na stoisku Pomorza Zachodniego spróbują wędzonych pstrągów z „Gospodarstwa Rybackiego Zielenica”, soków owocowych ze „Starego Sadu” czy pierników szczecińskich. Nie zabraknie również miodów oraz pszczelich produktów z Pojezierza Choszczeńskiego czy z Cedyńskiego Parku Krajobrazowego. Mocną stroną zachodniopomorskich wystawców będą gotowe potrawy – pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, mięsne oraz żurek, chleb z pasztetem i smalcem – przygotowane przez Zajazd „Odra” z Mieszkowic. Wystawa ma przekonać gości „Grüne Woche” także do naszych tradycyjnych wędlin i bioproduktów.

 

–Targi „Grüne Woche” są ważnym wydarzeniem w kalendarzu producentów i przetwórców żywności z całego świata. W Berlinie można posmakować regionalnych specjalności, a także zapoznać się z najnowszymi rozwiązaniami technologicznymi stosowanymi w rolnictwie – mówi o targach wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa. – Udział w wydarzeniu jest również niepowtarzalną okazją do promocji zachodniopomorskich kulinariów. Pomorze Zachodnie prezentuje się na targach nieprzerwanie od roku 2003. Nasza aktywna i wieloletnia obecność zaowocowała nawiązaniem wielu handlowych kontaktów, które przyczyniły się pośrednio do rozwoju gospodarczego obszarów wiejskich – dodaje. 

 

O akcent artystyczny na stoisku Pomorza Zachodniego zadbają dwie ludowe kapele – Zespół Tańca Ludowego „Swojacy” z Sitna oraz Zespół Śpiewaczy „Podlotki” z Gościna.

 

Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa „Grüne Woche 2015” rozpoczną się w piątek, 16 stycznia 2015 r. i potrwają do niedzieli, 25 stycznia 2015 r. Stoiska wystawiennicze zlokalizowane będą na terenach targowych Messe Berlin (Messedamm 22, 14055 Berlin, hale 1-26). Powierzchnia targów to 124 670 m2. Stoisko Pomorza Zachodniego o powierzchni 36 m2 zlokalizowane będzie w hali nr 11.2.

 

Targi „Grüne Woche”, które w tym roku odbędą się po raz 80. należą do jednych z największych wydarzeń tego typu na świecie. W Berlinie zaprezentuje się 671 wystawców z 69 krajów.

 

Zachodniopomorscy wystawcy w Berlinie:

Pomiędzy 16 i 20 stycznia 2015 r.:

  • P.P.H. „Tast”- Jan Tabiński – pierniki szczecińskie, bioprodukty;
  • „Gospodarstwo Rybackie Zielenica” Anna Skowrońska – pstrąg wędzony;
  • „Gospodarstwo Pasieczne Buckfast” Tomasz Sadowski –  Miody Pojezierza Choszczeńskiego;
  • Zajazd „Odra” Halina Cempa-Sydor – pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, mięsne, żurek, chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, chleb z pasztetem.

 

Pomiędzy 21 i 25 stycznia 2015 r.:

  • Pasieka „Miody Jana” Jan Olszański – miód i produkty pszczele z Cedyńskiego Parku Krajobrazowego;„Stary Sad” Sp. z o.o. –  soki owocowe;
  • „Bohun” S.A. – wędliny;
  • Zajazd „Odra” Halina Cempa-Sydor – pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, mięsne, żurek, chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym, chleb z pasztetem.

 

Poprzedni artykuł