W ubiegłym tygodniu pisaliśmy o Przemysławie Szociku - arbitrze piłkarskim, którego udział w popularnym programie kulinarnym "Hell's Kitchen" był nie lada zaskoczeniem, dla wielu koszalinian. Dzisiaj prezentujemy jeden z jego "popisowych numerów". Jak powiedział nasz gotujący sędzia - Kurczak w kokosie połechta każde, nawet najbardziej wyrafinowane podniebienie.
- Jest to wymyślony przeze mnie przepis, a zarazem moje danie popisowe w programie. Myślę, że będzie fajnym przykładem smacznej potrawy - pozostaje mi życzyć wszystkim smacznego. - z uśmiechem dodaje Szocik.
Kurczak w Kokosie
Składniki
Piersi z kurczaka smażymy na oliwie. Dajemy dosłownie kilka kropel oliwy na dobrze rozgrzaną patelnię . Po usmażeniu na złoty kolor odkładamy mięso, aby "odpoczęło". Wtedy, na tej samej patelni dusimy pokrojone w kostkę pomidory i również pokrojone w kostkę - plastry ananasa. Dodajemy bazylię inne zioła do smaku - jak kto lubi. Po ok. 5 min dodajemy wiórki, mleczko kokosowe i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec do takiego owocowego wywaru dodajemy kurczaka pokrojonego w plastry bądź grubą kostkę np. na 3 części. Jeśli sos będzie za gęsty dolewamy troszkę śmietany do sosów. Na koniec dodajemy łyżeczkę kurkumy aby wszystko nabrało żółtego koloru i mieszamy. Podajemy z ryżem na płaskim talerzu - najpierw ryż, na to kurczak, wszystko polewamy sosem z ananasem i pomidorami.