Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Miód i konfitura produktem tradycyjnym

Autor Paweł Kaczor / info. produkty-tradycyjne.pl/minrol.gov.pl / grafika: wzp.pl 9 Sierpnia 2013 godz. 10:59
Pod koniec lipca br. na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pojawiły się kolejne dwa produkty z naszego regionu. Wyroby te to „Konfitura szczecińska z zielonych pomidorów” oraz „Miody z Lasu Świętej Marii”. Na w/w liście łącznie znajduję się 21 towarów z województwa zachodniopomorskiego.

Do rejestru może być wpisany wyłącznie produkt, którego jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji (od co najmniej 25 lat takie same). Dodatkowo wyrób powinien stanowić element tożsamości społeczności lokalnej, a także należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi.

 

„Konfitura szczecińska z zielonych pomidorów” została wpisana na listę 29 lipca br. w kategorii: warzywa i owoce. Kawałki zielonych, szklistych pomidorów zanurzone w gęstym syropie mają półpłynną konsystencję. Mają słodki smak i aromat skórki cytrynowej. Konfitura jest aromatycznym dodatkiem do wielu potraw. Wniosek o wpisanie do rejestru został złożony przez Bożenę i Ryszarda Jaszczowskich.

 

„Miody z Lasu Świętej Marii” zostały wpisane na listę również 29 lipca br. w kategorii: miody. Występuje miód gryczany, faceliowy, lipowy, akacjowy, spadziowy, wielokwiatowy i rzepakowy. Miody wczesne charakteryzują się delikatniejszym, kwiatowym smakiem i zapachem, zaś późniejsze – posiadają bardziej wyrazisty smak. Wniosek o wpisanie do rejestru został złożony przez Janusza Matyjasika.

Następny artykuł