Do rejestru może być wpisany wyłącznie produkt, którego jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji (od co najmniej 25 lat takie same). Dodatkowo wyrób powinien stanowić element tożsamości społeczności lokalnej, a także należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi.
„Konfitura szczecińska z zielonych pomidorów” została wpisana na listę 29 lipca br. w kategorii: warzywa i owoce. Kawałki zielonych, szklistych pomidorów zanurzone w gęstym syropie mają półpłynną konsystencję. Mają słodki smak i aromat skórki cytrynowej. Konfitura jest aromatycznym dodatkiem do wielu potraw. Wniosek o wpisanie do rejestru został złożony przez Bożenę i Ryszarda Jaszczowskich.
„Miody z Lasu Świętej Marii” zostały wpisane na listę również 29 lipca br. w kategorii: miody. Występuje miód gryczany, faceliowy, lipowy, akacjowy, spadziowy, wielokwiatowy i rzepakowy. Miody wczesne charakteryzują się delikatniejszym, kwiatowym smakiem i zapachem, zaś późniejsze – posiadają bardziej wyrazisty smak. Wniosek o wpisanie do rejestru został złożony przez Janusza Matyjasika.