- Jacy klienci najczęściej szukają pomocy w Poradni Dietetycznej?
- Często są to osoby ze zdiagnozowanymi chorobami, które zauważyły, jak bardzo odpowiednie żywienie wpływa na ich samopoczucie, jak również przekłada się na wyniki badań krwi. Możliwe, że sytuacja ta jest wywołana usytuowaniem mojej poradni - w Wojskowej Specjalistycznej Przychodni Lekarskiej w Koszalinie oraz bezpośrednim sąsiedztwem z lekarzami.
- Z jakimi chorobami spotyka się pani najczęściej?
- Przede wszystkim tymi, które noszą miano chorób cywilizacyjnych, a więc nadciśnieniem, cukrzycą, chorobami serca, dną moczanową i otyłością, która także jest postrzegana przez lekarzy jako jednostka chorobowa. Zdarzają się również klienci z zaburzeniami odżywiania, wreszcie ludzie zdrowi pragnący zrzucić kilka kilogramów lub uzyskać większą masę mięśniową.
- No właśnie, zbędne kilogramy to problem, z którym boryka się wielu z nas. Co zrobić, żeby schudną szybko i zdrowo?
- Osoby pragnące szybko schudnąć przed zbliżającym się sezonem plażowym często na własną rękę sięgają po tak zwane diety cud, nierzadko oparte na znacznym ograniczeniu tłuszczów, czy węglowodanów. Należy jednak pamiętać, że organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Silne ograniczenie któregoś ze składników powoduje zaburzenia hormonalne i metaboliczne, osłabienie organizmu, trudności w koncentracji.
- Często zdarza się, że zbyt szybki spadek wagi skutkuje powrotem kilogramów z nawiązką, mamy wtedy do czynienia z efektem jo-jo. Jak tego uniknąć?
- Nie można przez całe życie katować się restrykcyjnymi ograniczeniami, które osłabiają nasz organizm oraz uniemożliwiają wykonywanie pracy fizycznej i umysłowej. Osoby, które chciałyby utrzymać szczupła sylwetkę przez długie lata, powinny podejść do tematu odchudzania w sposób przemyślany i racjonalny. Pierwszym krokiem jest skomponowanie zdrowej diety odchudzającej, która zakłada spadek wagi w tempie 4-5 kg miesięcznie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób dietozależnych. Zadanie to może znacznie ułatwić dietetyk, który sformułuje założenia oraz przygotuje jadłospis dopasowany do trybu życia osoby pragnącej schudnąć.
- Wyjść na plażę i prezentować piękną, szczupłą sylwetkę, to marzenie wielu kobiet, mężczyzn zresztą też. Co pani im poradzi?
- Rzeczywiście w tym okresie roku szczególnie pragniemy, aby nasze ciało było szczupłe i zadbane, a w sezonie urlopowym nie męczyły nas infekcje. Korzystajmy więc z ładnej pogody, docierając do pracy pieszo lub rowerem, sięgajmy po dobrodziejstwa natury - sezonowe warzywa i owoce. Produkty te są niskokaloryczne, a przy tym zasobne w wodę, witaminy i składniki mineralne. Dbając o prawidłowy poziom cukru we krwi spożywajmy co najmniej 4 pełnowartościowe posiłki dziennie, których podstawą są nieprzetworzone produkty zbożowe, warzywa, owoce, chudy nabiał, lekkostrawne mięso i ryby oraz tłuszcze roślinne.
- Latem powinniśmy także nawadniać organizm. Ile wody dziennie, i jaką wodę należy pić?
- Bardzo ważne, aby w gorące dni zwiększać ilości wypijanej wody. Najzdrowszą wodą dla dzieci jest woda butelkowa niskomineralizowana, natomiast dla dorosłych woda nisko i średniozmineralizowana. W związku z tym, że Koszalin szczyci się wodą kranową wysokiej jakości, dobrym rozwiązaniem jest również filtrowanie wody kranowej, korzystając ze specjalnych dzbanków posiadających filtr zmiękczający i oczyszczający wodę.
- Dziękuję za rozmowę.
Rozmawiała Alina Konieczna
Natalia Jasiakiewicz- Jeleń przygotowała przykładowy, niskokaloryczny jadłospis. Oto jej propozycja:
ŚNIADANIE:
- owsianka na chudym mleku z siemieniem lnianym, truskawkami i prażonymi pestkami słonecznika
II ŚNIADANIE
- kanapka na pełnoziarnistym pieczywie, z chudym twarożkiem i zielonymi dodatkami: szczypiorkiem, ogórkiem i sałatą
- świeży sok marchwiowy
PRZEKĄSKA
- arbuz
OBIAD
- zupa jarzynowa z nowalijek i bobu, z kaszą jaglaną, zabielana jogurtem naturalnym
-sałatka nicejska z jajkiem, tuńczykiem, fasolką i młodymi ziemniaczkami, skropiona oliwą z oliwek
KOLACJA
- sałatka caprese z pomidorów, bazylii i mozzarelli podana z pieczywem chrupkim
- Jadłospis powinien być zróżnicowany i kolorowy, oraz zawierać jak najmniej cukrów prostych (słodycze, pieczywo cukiernicze, dżemy, słodkie napoje) – dodaje Natalia Jasiakiewicz-Jeleń.