ArtRut / fot. ArtRut - 20 Listopada 2014 godz. 9:14
W tym roku na grypę zachorowało już ponad dwa tysiące więcej osób niż przed rokiem. Wirus zaatakował już niemal jedenaście tysięcy mieszkańców naszego województwa. Na dodatek chorych nadal przybywa. - W ubiegłym roku w pierwszej połowie listopada zgłoszono 1442 takie zachorowania – powiedziała Małgorzata Kapłan, rzecznik prasowy WSSE w Szczecinie. Można z grypą walczyć. Na stronie wsse.szczecin.pl znaleźliśmy
PODSTAWOWE ZASADY HIGIENY W PROFILAKTYCE GRYPY i INNYCH ZAKAŻEŃ GRYPOPODOBNYCH
W JAKI SPOSÓB GRYPA SIĘ PRZENOSI?
Wirusy grypy mogą utrzymywać się:
• na powierzchniach gładkich, typu stoły, blaty kuchenne, klamki drzwi, powierzchnie metalowe lub plastikowe nawet do 24 godzin ( średnio 8-14 godzin),
• na powierzchniach porowatych do 12 godzin ( średnio 4-6 godzin),
• na ubraniach, chustach i chusteczkach wielokrotnego użycia do 15 minut,
• na powierzchni rąk 5-8 minut.
• Wirusy grypy złożone są z maleńkich cząsteczek, które mogą się przenosić w kropelkach pochodzących z twojego nosa i ust, gdy kaszlesz lub kichasz.
• Jeśli kaszlesz i kichasz bez zakrywania nosa i ust jednorazową chusteczką, kropelki te mogą się rozprzestrzenić, narażając inne osoby na ich wdychanie.
• Jeśli kaszlesz czy kichasz w dłoń, kropelki te wraz z zawartymi w nich wirusami łatwo się przeniosą z twojej ręki na wszystkie dotykane przez ciebie powierzchnie, na których mogą przeżyć przez dłuższy czas
Złap, Wyrzuć, Zabij!
• Złap (wirusa w chusteczkę higieniczną jednorazowego użytku)
• Wyrzuć (chusteczkę higieniczną do kosza)
• Zabij (wirusa poprzez umycie rąk pod ciepłą płynącą z kranu wodą przez 20 sekund, po uprzednim dokładnym namydleniu rąk do wysokości nadgarstków, mydłem lub innym środkiem dezynfekującym)
Objawy grypy:
• podwyższona temperatura, dreszcze,
• katar z płynną wydzieliną lub zatkanym nosem,
• ból głowy,
• bóle mięśniowe i stawowe,
• bóle gardła,
• nudności, wymioty i biegunka
Pamiętaj:
• O dobrze zbilansowanej diecie, bogatej w witaminy, minerały i składniki odżywcze pozwalające zachować równowagę układu odpornościowego, (bazę diety powinny stanowić produkty zawierające duże ilości białka np. mięso, drób, ryby, jaja, sery).
• Dieta powinna zawierać owoce takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny oraz kiwi.
• Szczególne znaczenie dla wzmocnienia układu odpornościowego mają witaminy C, E.
• Sen i odpoczynek wzmacnia i regeneruje organizm: optymalna dawka nocnego odpoczynku w przypadku dzieci i młodzieży w wieku szkolnym jest większa niż u dorosłego i wynosi 9 – 11 godzin.
• Aktywność fizyczna; zaleca się, aby codziennie niezależnie od pogody, spędzać przynajmniej godzinę na powietrzu. Należy zachęcać dzieci i młodzież do aktywności fizycznej. W okresie wzrostu i rozwoju młodych osób należy unikać zbyt forsownych, mocno obciążających sportów.
• Należy zadbać o odpowiedni ubiór ze szczególnym zwróceniem uwagi na okrycie głowy, okrycie tułowia, a także na ciepłe i nieprzemakalne obuwie.
Nie daj się grypie – przestrzegaj zasad
• Jeśli jesteś chory – zostań w domu!
• Zasłoń swoje usta i nos chusteczką higieniczną, kiedy kaszlesz lub kichasz.
• Myj często ręce mydłem i ciepłą wodą ( przez około 20 – 30 sekund).
• Jeśli masz objawy grypopochodne takie jak: gorączka, ból gardła, kaszel, ból mięsni, dreszcze – SKONTAKTUJ SIĘ Z LEKARZEM!
• Unikaj bliskiego kontaktu z ludźmi, którzy mają objawy grypopochodne.
• Wyrzucaj chusteczki higieniczne natychmiast po użyciu do kosza.
• Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów, unikaj dotykania rękami oczu, nosa i ust.
• Wietrz pomieszczenia, w których przebywasz 3-4 razy dziennie przez około 10 minut!
• Poddawaj się szczepieniom przeciwko grypie! (Szczepionka pozwala uniknąć chorób a przede wszystkim poważnych powikłań układu oddechowego, zaburzeń pracy serca, niewydolności nerek i powikłań neurologicznych).
• Dbaj o siebie, ubieraj się odpowiednio, dużo śpij, unikaj stresu, pij dużo płynów, zdrowo się odżywiaj i bądź aktywny fizycznie
Aktualna sytuacja epidemiologiczna grypy i podejrzeń zachorowań na grypę znajduje się na stronach internetowych NIZP-PZH: www.pzh.gov.pl w zakładce „Meldunki epidemiologiczne/ Grypa i podejrzenia grypy.
Więcej informacji o grypie znajdziesz na www.grypoodporni.pl