Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
kultura

Dobrzyca: VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Autor Ala za Ogrody Hortulus Specatbilis 15 Lipca 2021 godz. 11:00
17-18 lipca w Ogrodach Hortulus Specatbilis odbędzie się VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Tegoroczna edycja odbędzie się pod hasłem: Ziołowe kwiaty – magiczne przyprawy.

Festiwal jest jedyną tego typu imprezą organizowaną w Polsce na tak szeroką skalę.

 

Kwiaty ponownie zagoszczą na talerzach! W lipcu odbędzie się VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. 

Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się 17-18 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Każdej edycji towarzyszy inny temat przewodni, w tym roku wydarzenie odbędzie się pod hasłem: Ziołowe kwiaty – magiczne przyprawy.

 

Ogród kwiatów ziół – prezentacja uprawy ziół 

Podczas festiwalu zaprezentowana zostanie pełna gama ziół oraz przypraw w różnych odmianach. Zobaczyć będzie można nasadzenia w donicach, gazonach oraz na grządkach. Projekt ma pokazać jak uprawiać zioła i przyprawy nawet na niewielkiej przestrzeni balkonu. Ogród kwiatów ziół należy do grupy Ogrodowa Filozofia Smaku. W ogrodach tej grupy plenerowe prelekcje poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska.  

 

Porady ogrodnicze 

W czasie festiwalu swoja fachową wiedzą podzielą się z nami specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne i zioła oraz jak je pielęgnować. Na stoisku firmy W. Legutko będzie można zakupić pełną gamę nasion w tym ziół i kwiatów jadalnych.  Najmłodsi goście będą mogli wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika. 

 

Kwiatowa Kuchnia 

Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia. Jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem ziół i kwiatów jadalnych. W menu pojawią się: sałatka makaronowa z kwiatami oregano, orzeźwiająca lemoniada  z kwiatami mięty czy bazyliowe pesto. W daniach nie zabraknie również innych kwiatów jadalnych takich jak: liliowce, aksamitki, nasturcje czy begonie. Dania przygotowane przez Szefa Mariusza będzie można degustować. O to aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.

 

Kuchnia Kosmetyczna 

Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań ale i również kosmetyków. W świat jadalnych kosmetyków wprowadzi nas Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna, pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki.

 

Carving i pokazy florystyczne 

Nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu - sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Pokazy na scenie głównej poprowadzi mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski z Carving-Art. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Tematem tegorocznego konkursu jest „Kwiatowa Garderoba”. W konkursie wezmą udział kursantki kierunku florystyka Policealnej Szkoły Cosinus Plus w Koszalinie oraz Centrum Nauki i Biznesu Żak. Florystyka będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. Pokazy na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.

 

Stoiska wystawiennicze 

Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad 40 wystawców. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. Do tegorocznej edycji ponownie dołączy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z programem Polska Smakuje.

 

Animacje i atrakcje Ogrodów Hortulus

Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w animacjach. W Ogrodach Hortulus Spectabilis będzie można spędzić nawet cały dzień. Po wrażeniach jakie zapewni festiwal warto udać się na spacer i zrelaksować się w ogrodzie. Ogrody Hortulus Spectabilis to blisko 15 ha ogrodów, o różnym charakterze. Można podziwiać tu rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne oraz nowoczesne. Jedną z atrakcji ogrodów jest największy na świecie labirynt grabowy oraz wieża widokowa.  Warto to zobaczyć!

 



Czytaj też

Dobrzyca: Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

ekoszalin za Ogrody Hortulus Spectabilis - 15 Lipca 2018 godz. 3:43
Pierwszy dzień festiwalu już za nami.. Oj działo się! Mamy zwycięzców konkursu kulinarnego Cały Ogród na Talerzu - wygrał Folwark-Biernów Park, gratulujemy! Ale to nie koniec Festiwalu. W niedzielę dalsze zmagania i moc atrakcji dla zwiedzających. Wracamy ze zdwojoną siłą! Początek o godz. 11.

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych został nagrodzony Kryształowym Orłem

Ala z mat. inf. - 27 Lutego 2018 godz. 2:09
We wrocławskiej Hali Stulecia odbyła się 10. edycja Międzynarodowych Targów Turystycznych. Podczas imprezy rozdano Kryształowe Orły. Nagrody przyznane zostały w 5 kategoriach: osobowość i firma/instytucja roku, produkt regionalny, wydarzenie cykliczne, projekt/program imprezy/ usługi turystycznej, atrakcja turystyczna. Zachodniopomorski Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych zwyciężył w kategorii wydarzenie cykliczne. Festiwal pokonał m.in.: Festiwal Śląskie Smaki oraz Teatry Uliczne Jelenia Góra. Ubiegłoroczna – II edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych zgromadziła ponad 8 tys. gości. Tematem przewodnim wydarzenia była: Róża – królowa smaku i zapachu. Poza szeregiem atrakcji, goście festiwalu mogli zwiedzić nowy kompleks ogrodowy - Ogrody Hortulus Spectabilis z wieżą i labiryntem oraz ogrodami różanymi.  To już druga nagroda dla tego wyjątkowego wydarzenia. Podczas VII Forum Branży Ogrodniczej, odbywającego się w ramach Kongresu Dystrybucji i Handlu, Festiwal został nagrodzony Złotą Strelicją. Nagroda przyznana została przez Biznes Ogrodniczy za niekomercyjne podejście do biznesu. Co kryje kolejna edycja Festiwalu? Tegoroczna - III edycja Festiwalu odbędzie się 14-15 lipca w Ogrodnach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Tematem przewodnim będzie: Lawenda – dyskrecja smaku i moc zapachu. Goście festiwalu dowiedzą się, które kwiaty są jadalne oraz posmakują dań z ich wykorzystaniem, poznają tajniki kuchni kosmetycznej oraz dowiedzą się, jak założyć warzywnik kwiatowy. W programie wydarzenia znajdą się: prelekcje i warsztaty, pokazy i animacje dla dzieci. Festiwal to również stoiska wystawiennicze, w których asortymencie znajdą się produkty regionalne i tradycyjne. Specjalnie na tą edycję festiwalu powstaje Lawendowy ogród w stylu prowansalskim.    

Dobrzyca: II Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Ala, fot. Dominik Wasilewski, Ogrody Hortulus Spectabilis - 16 Lipca 2017 godz. 7:29
W dobrzyckich Ogrodach Hortulus Spectabilis trwa II Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Wczoraj poznaliśmy zwycięzcę konkursy kulinarnego "Cały ogród na talerzu" . Zwycięscy - Powiat Kołobrzeski! - zaserwowali jury: krem z buraków, łososia z soczewicą, ciasteczka na chmielu oraz orzeźwiający napój różany. Dziś to Wy możecie przyznać nagrodę publiczności. Organizatorzy czekają na Wasze głosy. Pomóżcie wybrać Hit Festiwalu. Na losowo wybranych głosujących czekają nagrody.
Następna impreza