Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych został nagrodzony Kryształowym Orłem

Autor Ala z mat. inf. 27 Lutego 2018 godz. 2:09
We wrocławskiej Hali Stulecia odbyła się 10. edycja Międzynarodowych Targów Turystycznych. Podczas imprezy rozdano Kryształowe Orły. Nagrody przyznane zostały w 5 kategoriach: osobowość i firma/instytucja roku, produkt regionalny, wydarzenie cykliczne, projekt/program imprezy/ usługi turystycznej, atrakcja turystyczna. Zachodniopomorski Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych zwyciężył w kategorii wydarzenie cykliczne. Festiwal pokonał m.in.: Festiwal Śląskie Smaki oraz Teatry Uliczne Jelenia Góra.

Ubiegłoroczna – II edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych zgromadziła ponad 8 tys. gości. Tematem przewodnim wydarzenia była: Róża – królowa smaku i zapachu. Poza szeregiem atrakcji, goście festiwalu mogli zwiedzić nowy kompleks ogrodowy - Ogrody Hortulus Spectabilis z wieżą i labiryntem oraz ogrodami różanymi. 

To już druga nagroda dla tego wyjątkowego wydarzenia. Podczas VII Forum Branży Ogrodniczej, odbywającego się w ramach Kongresu Dystrybucji i Handlu, Festiwal został nagrodzony Złotą Strelicją. Nagroda przyznana została przez Biznes Ogrodniczy za niekomercyjne podejście do biznesu.

Co kryje kolejna edycja Festiwalu?

Tegoroczna - III edycja Festiwalu odbędzie się 14-15 lipca w Ogrodnach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Tematem przewodnim będzie: Lawenda – dyskrecja smaku i moc zapachu. Goście festiwalu dowiedzą się, które kwiaty są jadalne oraz posmakują dań z ich wykorzystaniem, poznają tajniki kuchni kosmetycznej oraz dowiedzą się, jak założyć warzywnik kwiatowy. W programie wydarzenia znajdą się: prelekcje i warsztaty, pokazy i animacje dla dzieci. Festiwal to również stoiska wystawiennicze, w których asortymencie znajdą się produkty regionalne i tradycyjne. Specjalnie na tą edycję festiwalu powstaje Lawendowy ogród w stylu prowansalskim.

 

 

Czytaj też

Dobrzyca: VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Ala za Ogrody Hortulus Specatbilis - 15 Lipca 2021 godz. 11:00
17-18 lipca w Ogrodach Hortulus Specatbilis odbędzie się VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Tegoroczna edycja odbędzie się pod hasłem: Ziołowe kwiaty – magiczne przyprawy. Festiwal jest jedyną tego typu imprezą organizowaną w Polsce na tak szeroką skalę.   Kwiaty ponownie zagoszczą na talerzach! W lipcu odbędzie się VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych.  Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się 17-18 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Każdej edycji towarzyszy inny temat przewodni, w tym roku wydarzenie odbędzie się pod hasłem: Ziołowe kwiaty – magiczne przyprawy.   Ogród kwiatów ziół – prezentacja uprawy ziół  Podczas festiwalu zaprezentowana zostanie pełna gama ziół oraz przypraw w różnych odmianach. Zobaczyć będzie można nasadzenia w donicach, gazonach oraz na grządkach. Projekt ma pokazać jak uprawiać zioła i przyprawy nawet na niewielkiej przestrzeni balkonu. Ogród kwiatów ziół należy do grupy Ogrodowa Filozofia Smaku. W ogrodach tej grupy plenerowe prelekcje poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska.     Porady ogrodnicze  W czasie festiwalu swoja fachową wiedzą podzielą się z nami specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne i zioła oraz jak je pielęgnować. Na stoisku firmy W. Legutko będzie można zakupić pełną gamę nasion w tym ziół i kwiatów jadalnych.  Najmłodsi goście będą mogli wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika.    Kwiatowa Kuchnia  Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia. Jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem ziół i kwiatów jadalnych. W menu pojawią się: sałatka makaronowa z kwiatami oregano, orzeźwiająca lemoniada  z kwiatami mięty czy bazyliowe pesto. W daniach nie zabraknie również innych kwiatów jadalnych takich jak: liliowce, aksamitki, nasturcje czy begonie. Dania przygotowane przez Szefa Mariusza będzie można degustować. O to aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.   Kuchnia Kosmetyczna  Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań ale i również kosmetyków. W świat jadalnych kosmetyków wprowadzi nas Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna, pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki.   Carving i pokazy florystyczne  Nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu - sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Pokazy na scenie głównej poprowadzi mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski z Carving-Art. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Tematem tegorocznego konkursu jest „Kwiatowa Garderoba”. W konkursie wezmą udział kursantki kierunku florystyka Policealnej Szkoły Cosinus Plus w Koszalinie oraz Centrum Nauki i Biznesu Żak. Florystyka będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. Pokazy na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.   Stoiska wystawiennicze  Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad 40 wystawców. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. Do tegorocznej edycji ponownie dołączy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z programem Polska Smakuje.   Animacje i atrakcje Ogrodów Hortulus Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w animacjach. W Ogrodach Hortulus Spectabilis będzie można spędzić nawet cały dzień. Po wrażeniach jakie zapewni festiwal warto udać się na spacer i zrelaksować się w ogrodzie. Ogrody Hortulus Spectabilis to blisko 15 ha ogrodów, o różnym charakterze. Można podziwiać tu rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne oraz nowoczesne. Jedną z atrakcji ogrodów jest największy na świecie labirynt grabowy oraz wieża widokowa.  Warto to zobaczyć!