Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
Wydarzenia

Dobrzyca: Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Autor ekoszalin za Ogrody Hortulus Spectabilis 15 Lipca 2018 godz. 3:43
Pierwszy dzień festiwalu już za nami.. Oj działo się! Mamy zwycięzców konkursu kulinarnego Cały Ogród na Talerzu - wygrał Folwark-Biernów Park, gratulujemy! Ale to nie koniec Festiwalu. W niedzielę dalsze zmagania i moc atrakcji dla zwiedzających. Wracamy ze zdwojoną siłą! Początek o godz. 11.

1/18

2/18

3/18

4/18

5/18

6/18

7/18

8/18

9/18

10/18

11/18

12/18

13/18

14/18

15/18

16/18

17/18

18/18

Jeżeli nie życzą sobie Państwo, aby Państwa zdjęcie było zamieszczone w naszej galerii, prosimy przesłać informacje na adres email: redakcja@ekoszalin.pl. W tytule prosimy umieścić słowo WIZERUNEK. Po otrzymaniu informacji zdjęcie zostanie usunięte.

Czytaj też

Kwiaty na talerzu i w ogrodzie! Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych już w ten weekend w Ogrodach Hortulus Spectabilis

Ala za Ogrody Hortulus Spectabilis - 9 Lipca 2025 godz. 5:12
W ten weekend, 12–13 lipca 2025 r., Ogrody Hortulus Spectabilis zapraszają wszystkich miłośników smaków, natury i piękna na wyjątkowe wydarzenie — Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. To niezwykłe święto łączy świat kuchni ze światem ogrodów, pokazując, jak rośliny mogą inspirować nie tylko ogrodników i florystów, ale także… szefów kuchni! W programie wydarzenia znajdziecie: Plenerowe gotowanie — pokazy kulinarne z wykorzystaniem kwiatów jadalnych, które zaskoczą smakiem i kreatywnością. Warsztaty i animacje — zarówno dla dorosłych, jak i dla najmłodszych, którzy będą mogli poznać tajemnice wykorzystania kwiatów w kuchni i w dekoracjach. Prelekcje — spotkania z ekspertami i pasjonatami kuchni roślinnej, którzy opowiedzą o właściwościach kwiatów, ich zastosowaniu w diecie i zdrowym stylu życia. Stoiska z regionalnymi smakołykami — okazja, by spróbować lokalnych produktów i unikalnych potraw inspirowanych naturą. Uwaga! Kulminacyjnym punktem festiwalu będzie ustanowienie rekordu Polski w największej porcji zupy z kwiatów liliowca! To wyjątkowe wydarzenie, które z pewnością zapisze się w historii Ogrodów Hortulus Spectabilis i przyciągnie uwagę nie tylko smakoszy, ale i wszystkich miłośników niecodziennych kulinarnych wyzwań. Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych to doskonała okazja, by odkryć nowe smaki, spędzić czas w pięknym otoczeniu ogrodów i zainspirować się do eksperymentowania we własnej kuchni. Organizatorzy zapraszają wszystkich — zarówno miłośników gotowania, jak i tych, którzy po prostu kochają piękne i aromatyczne rośliny.   Nie przegapcie tej wyjątkowej okazji i bądźcie świadkami bicia rekordu Polski!

Dobrzyca: VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych

Ala za Ogrody Hortulus Specatbilis - 15 Lipca 2021 godz. 11:00
17-18 lipca w Ogrodach Hortulus Specatbilis odbędzie się VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Tegoroczna edycja odbędzie się pod hasłem: Ziołowe kwiaty – magiczne przyprawy. Festiwal jest jedyną tego typu imprezą organizowaną w Polsce na tak szeroką skalę.   Kwiaty ponownie zagoszczą na talerzach! W lipcu odbędzie się VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych.  Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się 17-18 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. Każdej edycji towarzyszy inny temat przewodni, w tym roku wydarzenie odbędzie się pod hasłem: Ziołowe kwiaty – magiczne przyprawy.   Ogród kwiatów ziół – prezentacja uprawy ziół  Podczas festiwalu zaprezentowana zostanie pełna gama ziół oraz przypraw w różnych odmianach. Zobaczyć będzie można nasadzenia w donicach, gazonach oraz na grządkach. Projekt ma pokazać jak uprawiać zioła i przyprawy nawet na niewielkiej przestrzeni balkonu. Ogród kwiatów ziół należy do grupy Ogrodowa Filozofia Smaku. W ogrodach tej grupy plenerowe prelekcje poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska.     Porady ogrodnicze  W czasie festiwalu swoja fachową wiedzą podzielą się z nami specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne i zioła oraz jak je pielęgnować. Na stoisku firmy W. Legutko będzie można zakupić pełną gamę nasion w tym ziół i kwiatów jadalnych.  Najmłodsi goście będą mogli wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika.    Kwiatowa Kuchnia  Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia. Jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem ziół i kwiatów jadalnych. W menu pojawią się: sałatka makaronowa z kwiatami oregano, orzeźwiająca lemoniada  z kwiatami mięty czy bazyliowe pesto. W daniach nie zabraknie również innych kwiatów jadalnych takich jak: liliowce, aksamitki, nasturcje czy begonie. Dania przygotowane przez Szefa Mariusza będzie można degustować. O to aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.   Kuchnia Kosmetyczna  Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań ale i również kosmetyków. W świat jadalnych kosmetyków wprowadzi nas Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna, pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki.   Carving i pokazy florystyczne  Nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu - sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Pokazy na scenie głównej poprowadzi mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski z Carving-Art. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Tematem tegorocznego konkursu jest „Kwiatowa Garderoba”. W konkursie wezmą udział kursantki kierunku florystyka Policealnej Szkoły Cosinus Plus w Koszalinie oraz Centrum Nauki i Biznesu Żak. Florystyka będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. Pokazy na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.   Stoiska wystawiennicze  Festiwal będzie doskonałą okazją do uzupełnienia domowych spiżarni. Swoje specjały zaprezentuje ponad 40 wystawców. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. Do tegorocznej edycji ponownie dołączy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z programem Polska Smakuje.   Animacje i atrakcje Ogrodów Hortulus Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w animacjach. W Ogrodach Hortulus Spectabilis będzie można spędzić nawet cały dzień. Po wrażeniach jakie zapewni festiwal warto udać się na spacer i zrelaksować się w ogrodzie. Ogrody Hortulus Spectabilis to blisko 15 ha ogrodów, o różnym charakterze. Można podziwiać tu rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne oraz nowoczesne. Jedną z atrakcji ogrodów jest największy na świecie labirynt grabowy oraz wieża widokowa.  Warto to zobaczyć!