Towarzystwo Promocji Rym "Pan Karp" już po raz drugi przygotowało taką świąteczną misję polskich kucharzy.
- Na stole królować będą polskie ryby - mówi szef polskich kucharzy Ryszard Pilecki z Kołobrzegu. - Będzie dorsz smażony na palonym maśle, karp z migdałami, śledź w różnych postaciach i polski tatar z polskiej troci z regionalnymi dodatkami.
17 grudnia z Polski do Watykanu pojedzie 300 kg karpi, 200 kg dorszy i 30 kg śledzi. Wszystko ma być gotowe 20 grudnia. Tego dnia przy świątecznym stole zasiąść mają najważniejsze osoby.
- Wśród nich papież Franciszek i Benedykt XVI, siostry, które opiekują się papieżem na co dzień i wszystkie osoby z polskiej parafii, czyli kościoła św. Stanisława w Rzymie - dodaje Pilecki.
Polską kuchnię poznają też mieszkańcy Rzymu. Dla nich świąteczna kolacja będzie przygotowana 21 grudnia. Polscy kucharze zamierzają ugościć wtedy tysiąc osób.