Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Świąteczna kolacja dla papieża

Autor ekoszalin za radioszczecin.pl, fot.pankarp.pl 13 Grudnia 2014 godz. 4:27
Czterech polskich kucharzy, w tym dwóch z Kołobrzegu przygotują w Watykanie papieżowi Franciszkowi świąteczną kolację.

Towarzystwo Promocji Rym "Pan Karp" już po raz drugi przygotowało taką świąteczną misję polskich kucharzy. 

- Na stole królować będą polskie ryby - mówi szef polskich kucharzy Ryszard Pilecki z Kołobrzegu. - Będzie dorsz smażony na palonym maśle, karp z migdałami, śledź w różnych postaciach i polski tatar z polskiej troci z regionalnymi dodatkami.

 

17 grudnia z Polski do Watykanu pojedzie 300 kg karpi, 200 kg dorszy i 30 kg śledzi. Wszystko ma być gotowe 20 grudnia. Tego dnia przy świątecznym stole zasiąść mają najważniejsze osoby.

 

- Wśród nich papież Franciszek i Benedykt XVI, siostry, które opiekują się papieżem na co dzień i wszystkie osoby z polskiej parafii, czyli kościoła św. Stanisława w Rzymie - dodaje Pilecki.

 

Polską kuchnię poznają też mieszkańcy Rzymu. Dla nich świąteczna kolacja będzie przygotowana 21 grudnia. Polscy kucharze zamierzają ugościć wtedy tysiąc osób.

 

Poprzedni artykuł