W naszym województwie zgłoszonych zostało ok. 2,5 tys. turnusów, na których wypoczywało ok. 132,5 tys. uczestników. Do końca lipca w woj. zachodniopomorskim przeprowadzono 832 kontrole wypoczynku dzieci i młodzieży kontrolując 753 turnusy. Ponadto inspektorzy natrafili na 4 „dzikie” turnusy, czyli takie, które nie zostały zgłoszone do bazy wypoczynku Ministerstwa Edukacji Narodowej.
W wyniku kontroli stwierdzono uchybienia i nieprawidłowości w 20 turnusach. Inspektorzy wystawili 42 mandaty na kwotę ok. 12 tys. zł. W pionie Higieny Dzieci i Młodzieży wystawiono 12 mandatów na kwotę 2550 zł za m.in. brak zabezpieczenia pościeli przed zabrudzeniem, nieprawidłowy stan sanitarno-higieniczny pomieszczeń oraz brudne podłogi, parapety i materace w sali gimnastycznej.
W pionie Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku nałożono 30 mandatów na kwotę 9500 zł za m.in. brudne naczynia stołowe i sztućce, przepełnione śmietniki oraz niewłaściwy stan sanitarny. Ponadto do Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgłoszono 23 interwencje dotyczące nieprawidłowych warunków sanitarno-higienicznych w placówkach wypoczynku, z czego 9 uznano za zasadne.
Według Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Szczecinie większość organizatorów kolonii – ok. 97% - zapewniła prawidłowe warunki bezpieczeństwa sanitarnego uczestnikom wypoczynku. Warto dodać, że w tegoroczne wakacje wystąpiło 6 ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową, tj. o 12 mniej niż rok temu. Żadne z ognisk nie wystąpiło w powiecie koszalińskim.
W okresie letnim skontrolowano również lokale gastronomiczne. Pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sezonie 2014r. było 8861 obiektów sezonowych i stałych. Skontrolowano 3,2 tys. zakładów, w tym 1227 punktów małej gastronomii, przeprowadzając w nich 3932 kontrole. Ponadto do Inspekcji Sanitarnej zgłoszono 145 interwencji, czego 53 uznano za zasadne.
Wydano łącznie 334 decyzje na poprawę stanu technicznego, 7 decyzji wstrzymujących działalność zakładu oraz nałożono 449 mandatów na sumę 121 650 zł. Najczęściej stwierdzane uchybienia to m.in. niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń, nieprawidłowe postępowanie z odpadami oraz nieprzestrzeganie zasad higieny przez personel. Warto podkreślić, że w porównaniu do ubiegłego sezonu stan sanitarny skontrolowanych obiektów utrzymywał się na podobnym poziomie.