Umowa sprzedaży gruntu o powierzchni 15 004m2 w Podsferze „Koszalin” została podpisana w październiku 2011r. Wtedy to inwestor zapowiedział, że „utworzy” się 40 nowych miejsc pracy. Natomiast obecnie przedsiębiorstwo zatrudnia 42 osoby na 1 zmianę produkcyjną, a w planach jest również druga zmiana.
- Otwarcie kolejnego zakładu to dowód, że przyjęty kierunek inwestowania w strefie jest dobrym rozwiązaniem. Teraz pracuje w niej już 1440 osób, a nowa dzielnica przemysłowa Koszalina wciąż się rozwija. – komentuje Prezydent Miasta Koszalina Piotr Jedliński.
Zakład przetwórstwa rybnego Espan Sp. z o.o. to w 100% kapitał duński – w 50% własność firmy „Espersen”, oraz także w 50% przedsiębiorstwa „Pandalus” z Hanstholm. Głównym „profilem” spółki jest produkcja świeżego fileta z gatunków ryb morskich, gdzie podstawą jest dorsz bałtycki.
Surowiec jest pozyskiwany na aukcjach rybnych również w naszym regionie (Kołobrzeg i Darłowo), a także z portów basenu morza bałtyckiego. Gotowy produkt – w postaci świeżych i zamkniętych w styropianowych skrzynkach, wypełnionych lodem filetów przeznaczonych do sprzedaży detalicznej – trafia do supermarketów w kilku krajach europejskich.
Produkcja w zakładzie rozpoczęła się 16 października 2012r., po około 7 miesiącach od „wbicia pierwszej łopaty” w miejscu budowy. Dzienna wydajność przedsiębiorstwa to przetwórstwo ok. 18 ton surowca i wciąż ona rośnie.