Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Co czwarta lodziarnia skontrolowana przez zachodniopomorski sanepid musiała wstrzymać produkcję

Autor Ala za WSSE., fot. archiwum 22 Sierpnia 2025 godz. 17:06
W sierpniu sanepid przeprowadził kontrole lodziarni w 12 powiatach województwa zachodniopomorskiego. Wyniki badań pokazują poprawę w stosunku do lipca, jednak nieprawidłowości nadal występują. Jak poinformowała Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie, aż 23 procent próbek pobranych z automatów do lodów nie spełniało norm sanitarnych.

Wyniki sierpniowych kontroli

Łącznie przebadano 85 próbek lodów pochodzących z 17 partii. W 20 z nich stwierdzono podwyższoną liczbę bakterii Enterobacteriaceae, które są wskaźnikiem niewłaściwego stanu sanitarnego urządzeń lub błędów w procesie produkcji.

– To mikroorganizmy sygnalizujące problemy higieniczne, ale nie bakterie chorobotwórcze. Podobnie jak w lipcu, nie wykryliśmy obecności takich patogenów jak Salmonella czy Listeria monocytogenes – podkreśliła rzeczniczka WSSE, Małgorzata Kapłan.

Nieprawidłowości stwierdzono w czterech lodziarniach – dwóch w powiecie koszalińskim, jednej w kołobrzeskim i jednej w świdwińskim.

Decyzje administracyjne

W związku z wykrytymi uchybieniami wydano cztery decyzje administracyjne z rygorem natychmiastowej wykonalności. Przedsiębiorcy zostali zobowiązani do:

mycia i dezynfekcji automatów,

przeprowadzenia ponownych szkoleń personelu,

weryfikacji procesów produkcji i dystrybucji,

przedstawienia badań potwierdzających skuteczność działań naprawczych.

Do czasu uzyskania prawidłowych wyników właściciele zakwestionowanych punktów nie mogli prowadzić produkcji ani sprzedaży lodów. Koszty dodatkowych badań i kontroli ponieśli przedsiębiorcy.

Poprawa w stosunku do lipca, ale problem trwa

Sierpniowe wyniki są lepsze niż te z lipca. Wówczas na 205 próbek aż 100 zostało zakwestionowanych, a połowa z 41 skontrolowanych punktów musiała wstrzymać sprzedaż. Najwięcej uchybień stwierdzono wtedy w powiatach: gryfickim, kamieńskim, kołobrzeskim, koszalińskim, sławieńskim i w Świnoujściu.

– Wyniki badań wskazują na poprawę, ale pokazują również, że higiena urządzeń do lodów wymaga stałego nadzoru – podsumowała rzeczniczka WSSE.