Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
kultura

Święto Pizzy

Autor Patrycja Koźlarek 9 Lutego 2013 godz. 11:44
Tłusty Czwartek za nami, a dzisiaj tj. 9 luty świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Kolejna okazja by bez wyrzutów sumienia zjeść kilka kawałków swojej ulubionej pizzy.

Wydawać by się mogło, że skoro pizza jest jednym z tradycyjnych dań w kuchni włoskiej to właśnie z tego kraju pochodzi. A tak nie jest. Przypuszcza się, że potrawę, która formą i smakiem przypominała pizzę, podawali już starożytni Grecy. Był to płaski chleb, posmarowany oliwą i czosnkiem oraz posypany ziołami.

Odmian pizzy jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków (pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, owoce morza, wędliny, ananas, brzoskwinie, kiełbasa, różnego rodzaju sosy), grubość ciasta i wielkość. Każdy kraj dołożył do pizzy coś od siebie sprawiając, że w każdym państwie smakuje ona inaczej.

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzą Polacy, Rosjanie i Włosi. Brytyjczycy radują się 1 lipca, a Brazylijczycy 13 dni później świętują "urodziny pizzy".

Poprzedni artykuł