Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Szpital i wykład dla UTW: Chroń się przed rakiem – zdrowy styl życia ma znaczenie

Autor Ala za SWK 10 Lutego 2024 godz. 5:06
Wykład dla słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku na Politechnice Koszalińskiej. "Chroń się przed rakiem – zdrowy styl życia ma znaczenie".

Lek. med. Mariusz Kwiatkowski, Koordynator Oddziału Dziennego Chemioterapii w Szpitalu Wojewódzkim w Koszalinie, specjalista onkolog kliniczny i Kierownik Przychodni Onkologicznej działającej przy Szpitalu, poprowadził wykład dla Słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku na Politechnice Koszalińskiej. Wykład pt. „Chroń się przed rakiem – zdrowy styl życia ma znaczenie" cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Specjalista mówił o profilaktyce zdrowotnej, także w wieku senioralnym, ale też o tym, gdzie się zgłosić i co robić, gdy pacjent potrzebuje pomocy z zakresu leczenia onkologicznego.

 Statystyki mówią same za siebie:

 rocznie w Polsce występuje 170 tys. nowych zachorowań na nowotwory;

 rocznie w Polsce dochodzi do 100 tys. zgonów wśród chorych na nowotwory;

 ok. 1,2 miliona osób w Polsce żyje z chorobą nowotworową. 

 - Stosowanie zaleceń przez cały okres życia może zmniejszyć narażenie na wystąpienie choroby nowotworowej – mówił lek. med. Mariusz Kwiatkowski. - Natomiast ich wdrożenie przez osoby, które w przeszłości przebyły leczenie przeciwnowotworowe, może zmniejszyć ryzyko ponownego zachorowania i poprawić rokowanie.

 

Onkolog przypominał o tym, jak ważna jest aktywność fizyczna, i to w każdym wieku, a także odpowiednia dieta. Warto postawić na: warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, odtłuszczone produkty mleczne, ryby, chude mięso, jaja, potrawy gotowane, duszone. Natomiast należy ograniczyć spożycie; cukru, słodyczy, ciast, słonych przekąsek, fast foodów, tłustych mięs, pełnotłustych potraw mlecznych i potraw smażonych na głębokim tłuszczu.