Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.

Moda, która nie minie nigdy

2020-02-25 05:38:00 Ala z mat. inf.
Zmieniające się pory roku, a wraz z nimi panujące trendy wprowadzają rewolucje nie tylko w świecie mody, ale i na naszych talerzach. Rosnące zainteresowanie odżywianiem i jego wpływem na zdrowie zawładnęło również polskimi konsumentami. Jakie produkty zyskają na popularności w najbliższych miesiącach? Czym Polacy będą kierować się w swoich żywieniowych wyborach? Opowiada ekspertka kulinarna i dietetyczka - Gaja Kuroń.

W roku 2020 postawimy na świadome wybory i co ważniejsze zdrowie. Tradycyjna dieta bogata w produkty mięsne ustąpi miejsca posiłkom bogatym w warzywa i owoce. Coraz chętniej sięgać będziemy po dary natury oferowane przez lokalnych dostawców i przekonamy się, że zdrowe i smaczne jedzenie wcale nie musi być drogie, a bogata w cenne składniki odżywcze dieta nie jest zarezerwowana tylko dla majętnych. – Łatwy i powszechny dostęp do zdrowych produktów będzie sukcesywnie wyczerpywał  pulę wymówek, których używamy odkładając zmianę naszego stylu życia na wieczne „później” – komentuje Gaja Kuroń, dietetyczka Kuroniowie Diety. – Od pewnego czasu z radością obserwuję stale rosnącą liczbę ludzi eksperymentujących ze swoimi kulinarnymi przyzwyczajeniami. Niektórzy odważniej niż dotychczas sięgają po nieznane dotąd produkty, inni całkowicie zmieniają swój jadłospis decydując się na wegetarianizm lub weganizm – dodaje. Moda na diety ograniczające lub wykluczające mięso będzie cieszyć się coraz większym zainteresowaniem nie bez przyczyny. Ranking 20 diet w kategorii „Best for Healthy Eating”  opublikowany przez U.S. News and World Report[1] ukierunkował trendy, które zawładną nowym rokiem. Wśród czołowych pozycji znalazły się dieta śródziemnomorska, DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension ) oraz wygodna dieta fleksitariańska, która co prawda opiera się na warzywach i innych produktach roślinnych, jednak od czasu do czasu dopuszcza spożywanie mięsa i ryb. Co zagwarantowało czołowe pozycje tym sposobom odżywiania? Przede wszystkim łatwość zastosowania, długotrwałe działanie prozdrowotne, profilaktyka chorób cywilizacyjnych i szeroki wachlarz smaków do wyboru. 

Dostępne i przystępne

Mówiąc o trendach żywieniowych nie sposób nie zauważyć, że z roku na rok stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami, co widać na naszych talerzach. W 2019 r. już ponad połowa Polaków uważnie czytała etykiety[2] i wybierała produkty biorąc pod uwagę ich skład. Edukacja społeczeństwa cieszy, tym bardziej, że wpływa na całościową politykę firm i producentów. Artykuły, które jeszcze niedawno były rzadkością i towarem luksusowym dziś pojawiają się w osiedlowych sklepach i pobliskich bazarach. Wszelkiego rodzaju warzywa i owoce pochodzące z ekologicznych upraw, mleka i napoje roślinne, organiczne pasty warzywne, naturalne przyprawy to tylko nieliczne przykłady produktów, potrzebnych do przygotowania pysznego, zdrowego posiłku. Które z nich będą cieszyły się największą popularnością w najbliższych miesiącach?

 

Na topie

– Z jedzeniem jest trochę jak z modą. Lubi wracać do korzeni i czerpać z popularnych kiedyś trendów – tłumaczy Gaja Kuroń. - Sięgajmy więc po skarby z ogródków naszych babć i sezonowe dary natury. Gorąco kibicuje warzywom tj. burak, czy seler, które bogate w całą gamę witamin, makro i mikroelementów pełnią bardzo ważną rolę w codziennej diecie. Ponadto wspierają także układ krążenia, poprawiają wygląd i kondycję skóry. Dodatkowo można je dostać praktycznie wszędzie, o każdej porze roku, a lista ciekawych przepisów z ich wykorzystaniem jest bardzo długa- dodajeZdaniem ekspertki warto też poszukać ciekawych i zdrowszych zamienników m.in. mąki pszennej czy bazujących na niej makaronów. Równie smaczną alternatywą mogą być pasty pełnoziarniste czy warzywne np. z cukinii lub dyni. – W kuchni liczy się kreatywność. Przyrządzając ciasto do pizzy wystarczy, zamiast pszennej mąki, sięgnąć po kalafior. Zblendowany na drobne wiórki i gotowany przez ok. 10 min. znakomicie sprawdzi się w zastępstwie mąki. Tak przygotowaną masę kalafiorową można śmiało wykorzystać również przy okazji wszelkiego rodzaju placków – mówi Gaja Kuroń. 

Podążanie za aktualnymi trendami dietetycznej mody, wcale nie musi być kosztowne i pracochłonne. Aktualnie wybór i dostępność większości produktów jest na tyle duży, że zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia przy niewielkim wysiłku. Niezależnie od tego, jaka dieta skradnie nasze serca, jeśli przy układaniu dziennego jadłospisu skorzystamy z dostępnej wiedzy, a na celownik weźmiemy dobre samopoczucie, zawsze będziemy na czasie. Bo moda na zdrowie jest zawsze aktualna. 

 

Skomentuj na Facebooku / Zobacz komentarze »
Zobacz popularne artykuły:
 

Areszt dla seryjnego podpalacza

2 Lipca 2020 godz. 18:47 Ala za KMP Koszalin
Policjanci z Komisariatu Policji I w Koszalinie zatrzymali mężczyznę, który jest podejrzany o 16 podpalań na terenie Koszalina. Straty sięgają blisko 80 tysięcy złotych. Mężczyzna już został aresztowany, a za przestępstwa te grozi mu do 10 lat pozbawienia wolności. Policjanci z Komisariatu Policji I w Koszalinie zatrzymali 45-letniego sprawcę 16 podpaleń. Do zdPolicjanci z Komisariatu Policji I w Koszalinie zatrzymali 45-letniego sprawcę 16 podpaleń. Do zdarzeń doszło w maju i czerwcu br. Mężczyzna podpalał pojemniki na odpady, wiaty śmietnikowe, elewacje budynków oraz kabiny przenośnych toalet. Swoim działaniem spowodował straty na prawie 80 tysięcy złotych. Jedno z podpaleń pojemników na odpady doprowadziło do pożaru elewacji i okien domu, w którym spali mieszkańcy przez co doprowadził do zagrożenia dla zdrowia i życia wielu osób. W sprawę zaangażowani zostali policjanci pionu kryminalnego oraz patrolowo-interwencyjnego, którzy analizowali każde zdarzenie i typowali sprawców. Wzmożona praca śledcza doprowadziła mundurowych do 45-latka, który przyznał się do wszystkich zarzucanych mu czynów. W trakcie sprawdzenia w policyjnych systemach okazało się, że sprawca działał w warunkach recydywy. Mężczyzna usłyszał zarzuty zniszczenia mienia oraz sprowadzenia katastrofy, które zagrożone są karą do 10 lat pozbawiania wolności. Zebrany przez funkcjonariuszy materiał dowodowy został przekazany do analizy prokuraturze, a stamtąd trafił do sądu. Sąd Rejonowy w Koszalinie zadecydował o zastosowaniu wobec 45-letniego podpalacza, który działał w warunkach recydywy izolacyjnego środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania na okres trzech miesięcy.arzeń doszło w maju i czerwcu br. Mężczyzna podpalał pojemniki na odpady, wiaty śmietnikowe, elewacje budynków oraz kabiny przenośnych toalet. Swoim działaniem spowodował straty na prawie 80 tysięcy złotych. Jedno z podpaleń pojemników na odpady doprowadziło do pożaru elewacji i okien domu, w którym spali mieszkańcy przez co doprowadził do zagrożenia dla zdrowia i życia wielu osób. W sprawę zaangażowani zostali policjanci pionu kryminalnego oraz patrolowo-interwencyjnego, którzy analizowali każde zdarzenie i typowali sprawców. Wzmożona praca śledcza doprowadziła mundurowych do 45-latka, który przyznał się do wszystkich zarzucanych mu czynów. W trakcie sprawdzenia w policyjnych systemach okazało się, że sprawca działał w warunkach recydywy. Mężczyzna usłyszał zarzuty zniszczenia mienia oraz sprowadzenia katastrofy, które zagrożone są karą do 10 lat pozbawiania wolności. Zebrany przez funkcjonariuszy materiał dowodowy został przekazany do analizy prokuraturze, a stamtąd trafił do sądu. Sąd Rejonowy w Koszalinie zadecydował o zastosowaniu wobec 45-letniego podpalacza, który działał w warunkach recydywy izolacyjnego środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania na okres trzech miesięcy....
 

1 września 2020 roku w Koszalinie powstanie Szkoła Ćwiczeń

1 Lipca 2020 godz. 17:14 Ala za UM Koszalin
To pomysł koszalińskiego samorządu na podniesienie jakości edukacji w mieście poprzez doskonalenie i rozwijanie warsztatu pracy nauczycieli. Szkoła Ćwiczeń powstanie w Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Koszalinie - Ekonom, czyli w popularnym „Ekonomie”. Jej działalność zostanie w całości sfinansowana z Europejskiego Funduszu Społecznego – to 1 341 396 zł. Projekt został opracowany wspólnie z Centrum Edukacji Nauczycieli w Koszalinie oraz Politechnika Koszalińska Oficjalne Konto. I to z szefami tych placówek – rektorem PK prof. Tadeuszem Bohdalem oraz dyrektorem CEN Stefanem Turowskim podpisałem 1 lipca 2020 roku umowę. 1 września 2020 roku w Koszalinie powstanie Szkoła Ćwiczeń. To pomysł koszalińskiego samorządu na podniesienie jakości edukacji w mieście i województwie zachodniopomorskim poprzez doskonalenie i rozwijanie warsztatu pracy nauczycieli. Szkoła Ćwiczeń powstanie w Zespole Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika, czyli w popularnym „Ekonomie". Jej działalność zostanie w całości sfinansowana dzięki pozyskanemu dofinansowaniu z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Wartość dotacji pozyskanej przez gminę Miasto Koszalin to 1 341 396,00 zł.   Projekt został opracowany wspólnie z Centrum Edukacji Nauczycieli w Koszalinie oraz Politechniką Koszalińską. Wybór partnerów nie był przypadkowy. Centrum Edukacji Nauczycieli to jednostka oświatowa Samorządu Województwa Zachodniopomorskiego i zarazem wiodący ośrodek doskonalenia nauczycieli w tej części regionu. Z kolei Politechnika Koszalińska to szkoła wyższa, która prócz kształcenia studentów na kierunkach technicznych, przygotowuje też przyszłych nauczycieli.  Utworzone partnerstwo umożliwi, dzięki pozyskanemu dofinansowaniu, wspólne zbudowanie trwałej koalicji na rzecz podniesienia jakości doskonalenia zawodowego nauczycieli, poprzez dzielenie się wzajemnym doświadczeniem i potencjałem.   Projekt będzie realizowany w trzech etapach. Pierwszy to przygotowanie „Ekonoma" do pełnienia roli Szkoły Ćwiczeń. Zadanie to będzie realizowane przez cały rok szkolny 2020/2021 i będzie polegało na udziale nauczycieli tej szkoły w różnego rodzaju formach doskonalenia zawodowego. Dodatkowo baza dydaktyczna szkoły zostanie doposażona o dodatkowe, nowoczesne pomoce o wartości 760 tys. zł. Służyć one będą do nauki przedmiotów ogólnokształcących: informatyki, matematyki, języków obcych oraz przedmiotów przyrodniczych.   Drugi etap to opracowanie przez Centrum Edukacji Nauczycieli diagnozy szkół współpracujących ze Szkołą Ćwiczeń w zakresie zapotrzebowania na podnoszenie kompetencji nauczycieli przedmiotów ogólnokształcących. Będzie to co najmniej 8 szkół (w tym minimum 2 z obszarów wiejskich i jednej szkoły specjalnej).    Na podstawie diagnozy, w trzecim etapie, Szkoła Ćwiczeń wspólnie z partnerami zapewni formy wsparcia dla nauczycieli poprzez zapewnienie warsztatów, konsultacji, lekcji pokazowych, superwizji, kształcenia praktycznego studentów kierunków pedagogicznych, itp). Działania te przyczynią się do podniesienia kompetencji i umiejętności nauczycieli, co pozwoli na zwiększenie efektywności i jakości nauczania w zakresie kompetencji kluczowych i uniwersalnych uczniów oraz do zwiększenia wykorzystania przez szkoły objęte projektem innowacyjnych metod wspierających proces nauczania.    Utworzona Szkoła Ćwiczeń po zakończeniu projektu będzie przyczyniała się (przez 5 kolejnych lat) do poprawy funkcjonowania kolejnych szkół, zainteresowanych podnoszeniem efektywności rozwijania u uczniów kompetencji kluczowych i uniwersalnych.   Przygotowany projekt jest elementem konsekwentnie realizowanego przez koszaliński samorząd zrównoważonego programu podnoszenia jakości edukacji na każdym jej szczeblu, ze szczególnym uwzględnieniem środków zewnętrznych. Warto przypomnieć, że w obecnej perspektywie finansowej Unii Europejskiej Miasto otrzymało dofinansowanie ze środków Unii Europejskiej na realizację 57 projektów edukacyjnych, których łączna wartość wynosi ok. 58,4 mln. zł.   Zespół Szkół nr 1 im. Mikołaja Kopernika to szkoła, która bardzo aktywnie uczestniczy w realizacji projektów, angażując do ich realizacji partnerów zewnętrznych. Tylko w tej szkole w obecnej perspektywie finansowej realizowanych jest 11 projektów o wartości 6,4 mln. zł. Umożliwiły one szkole współpracę ze szkołami z krajów Unii Europejskiej, organizację staży dla uczniów u pracodawców zagranicznych, wprowadzenie dodatkowej oferty edukacyjnej dla uczniów z przedmiotów ogólnokształcących oraz rozwijających kompetencje i kwalifikacje zawodowe wykraczające poza standardowy program nauczania. Projekty to także szansa na doposażenie bazy dydaktycznej szkoły w pomoce ułatwiające naukę z przedmiotów ogólnokształcących oraz wpierających naukę zawodu, odzwierciedlające naturalne warunki pracy u pracodawców.     ...