Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Moda, która nie minie nigdy

Autor Ala z mat. inf. 25 Lutego 2020 godz. 5:38
Zmieniające się pory roku, a wraz z nimi panujące trendy wprowadzają rewolucje nie tylko w świecie mody, ale i na naszych talerzach. Rosnące zainteresowanie odżywianiem i jego wpływem na zdrowie zawładnęło również polskimi konsumentami. Jakie produkty zyskają na popularności w najbliższych miesiącach? Czym Polacy będą kierować się w swoich żywieniowych wyborach? Opowiada ekspertka kulinarna i dietetyczka - Gaja Kuroń.

W roku 2020 postawimy na świadome wybory i co ważniejsze zdrowie. Tradycyjna dieta bogata w produkty mięsne ustąpi miejsca posiłkom bogatym w warzywa i owoce. Coraz chętniej sięgać będziemy po dary natury oferowane przez lokalnych dostawców i przekonamy się, że zdrowe i smaczne jedzenie wcale nie musi być drogie, a bogata w cenne składniki odżywcze dieta nie jest zarezerwowana tylko dla majętnych. – Łatwy i powszechny dostęp do zdrowych produktów będzie sukcesywnie wyczerpywał  pulę wymówek, których używamy odkładając zmianę naszego stylu życia na wieczne „później” – komentuje Gaja Kuroń, dietetyczka Kuroniowie Diety. – Od pewnego czasu z radością obserwuję stale rosnącą liczbę ludzi eksperymentujących ze swoimi kulinarnymi przyzwyczajeniami. Niektórzy odważniej niż dotychczas sięgają po nieznane dotąd produkty, inni całkowicie zmieniają swój jadłospis decydując się na wegetarianizm lub weganizm – dodaje. Moda na diety ograniczające lub wykluczające mięso będzie cieszyć się coraz większym zainteresowaniem nie bez przyczyny. Ranking 20 diet w kategorii „Best for Healthy Eating”  opublikowany przez U.S. News and World Report[1] ukierunkował trendy, które zawładną nowym rokiem. Wśród czołowych pozycji znalazły się dieta śródziemnomorska, DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension ) oraz wygodna dieta fleksitariańska, która co prawda opiera się na warzywach i innych produktach roślinnych, jednak od czasu do czasu dopuszcza spożywanie mięsa i ryb. Co zagwarantowało czołowe pozycje tym sposobom odżywiania? Przede wszystkim łatwość zastosowania, długotrwałe działanie prozdrowotne, profilaktyka chorób cywilizacyjnych i szeroki wachlarz smaków do wyboru. 

Dostępne i przystępne

Mówiąc o trendach żywieniowych nie sposób nie zauważyć, że z roku na rok stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami, co widać na naszych talerzach. W 2019 r. już ponad połowa Polaków uważnie czytała etykiety[2] i wybierała produkty biorąc pod uwagę ich skład. Edukacja społeczeństwa cieszy, tym bardziej, że wpływa na całościową politykę firm i producentów. Artykuły, które jeszcze niedawno były rzadkością i towarem luksusowym dziś pojawiają się w osiedlowych sklepach i pobliskich bazarach. Wszelkiego rodzaju warzywa i owoce pochodzące z ekologicznych upraw, mleka i napoje roślinne, organiczne pasty warzywne, naturalne przyprawy to tylko nieliczne przykłady produktów, potrzebnych do przygotowania pysznego, zdrowego posiłku. Które z nich będą cieszyły się największą popularnością w najbliższych miesiącach?

 

Na topie

– Z jedzeniem jest trochę jak z modą. Lubi wracać do korzeni i czerpać z popularnych kiedyś trendów – tłumaczy Gaja Kuroń. - Sięgajmy więc po skarby z ogródków naszych babć i sezonowe dary natury. Gorąco kibicuje warzywom tj. burak, czy seler, które bogate w całą gamę witamin, makro i mikroelementów pełnią bardzo ważną rolę w codziennej diecie. Ponadto wspierają także układ krążenia, poprawiają wygląd i kondycję skóry. Dodatkowo można je dostać praktycznie wszędzie, o każdej porze roku, a lista ciekawych przepisów z ich wykorzystaniem jest bardzo długa- dodajeZdaniem ekspertki warto też poszukać ciekawych i zdrowszych zamienników m.in. mąki pszennej czy bazujących na niej makaronów. Równie smaczną alternatywą mogą być pasty pełnoziarniste czy warzywne np. z cukinii lub dyni. – W kuchni liczy się kreatywność. Przyrządzając ciasto do pizzy wystarczy, zamiast pszennej mąki, sięgnąć po kalafior. Zblendowany na drobne wiórki i gotowany przez ok. 10 min. znakomicie sprawdzi się w zastępstwie mąki. Tak przygotowaną masę kalafiorową można śmiało wykorzystać również przy okazji wszelkiego rodzaju placków – mówi Gaja Kuroń. 

Podążanie za aktualnymi trendami dietetycznej mody, wcale nie musi być kosztowne i pracochłonne. Aktualnie wybór i dostępność większości produktów jest na tyle duży, że zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia przy niewielkim wysiłku. Niezależnie od tego, jaka dieta skradnie nasze serca, jeśli przy układaniu dziennego jadłospisu skorzystamy z dostępnej wiedzy, a na celownik weźmiemy dobre samopoczucie, zawsze będziemy na czasie. Bo moda na zdrowie jest zawsze aktualna.