Beaujolais nouveau - młode, lekkie, cierpkie i „nerwowe” czerwone wino pochodzące z rejonu Beaujolais na północ od Lyonu. Najpierw pachnie jak truskawki i banany, gdy trafi do ust, w smaku staje się cierpkie. W końcu nieźle uderza do głowy. W samym Beaujolais mieszkańcy regionu, przy dźwięku odkorkowywanych butelek, celebrują ten dzień od dawna. Globalne świętowanie zaczęło się w 1985 roku. W tym roku 15 listopada bary i restauracje serwują swoim klientom to szczególne francuskie wino, organizując specjalne wieczory dla smakoszy. Jest to wino proste, więc pasuje do prostych dań: kiełbasek, serów, bigosu czy lekkich czerwonych mięs.
Ten gatunek wina, pochodzący ze szczepu Gamay, w dobrych latach smakuje wyraźnie świeżo i owocowo. Gdy zbiory są nienajlepsze, wino to prawie nie nadaje się do picia. Dlatego święto Beaujolais Nouveau uznaje się za majstersztyk marketingowy.
Wszystkich miłośników młodego wina zaprasza do siebie
Restauracja Buongiorno i Resto Cafe Lalka. W tym drugim miejscu będzie można pobiesiadować przy muzyce jazzowej granej na żywo.