Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
kultura

Święto Beaujolais

Autor Kuba Grabski 14 Listopada 2012 godz. 16:39
W każdy trzeci czwartek listopada na całym świecie obchodzi się Święto Młodego Wina. W Koszalinie najdłużej celebruje się ten zwyczaj w Restauracji Buongiorno. Oto esencja Unii Europejskiej: francuskie wino we włoskiej restauracji w Polsce :)
Beaujolais nouveau - młode, lekkie, cierpkie i „nerwowe” czerwone wino pochodzące z rejonu Beaujolais na północ od Lyonu. Najpierw pachnie jak truskawki i banany, gdy trafi do ust, w smaku staje się cierpkie. W końcu nieźle uderza do głowy. W samym Beaujolais mieszkańcy regionu, przy dźwięku odkorkowywanych butelek, celebrują ten dzień od dawna. Globalne świętowanie zaczęło się w 1985 roku. W tym roku 15 listopada bary i restauracje serwują swoim klientom to szczególne francuskie wino, organizując specjalne wieczory dla smakoszy. Jest to wino proste, więc pasuje do prostych dań: kiełbasek, serów, bigosu czy lekkich czerwonych mięs.

Ten gatunek wina, pochodzący ze szczepu Gamay, w dobrych latach smakuje wyraźnie świeżo i owocowo. Gdy zbiory są nienajlepsze, wino to prawie nie nadaje się do picia. Dlatego święto Beaujolais Nouveau uznaje się za majstersztyk marketingowy.

Wszystkich miłośników młodego wina zaprasza do siebie Restauracja Buongiorno i Resto Cafe Lalka. W tym drugim miejscu będzie można pobiesiadować przy muzyce jazzowej granej na żywo.




Poprzedni artykuł