Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Sukces polskiego sommeliera

Autor Ala, fot sommellier-internationale.com, piotrpietras.com 21 Kwietnia 2016 godz. 4:45
Pochodzący z Kołobrzegu Piotr Pietras zajął 10 miejsce w Mistrzostwach Świata Sommelierów. To najlepszy w historii wynik Polaka.

Sommelier to osoba, która poświęciła się pasji i pracy dla wina. Degustator. Zwycięzcą tegorocznej edycji mistrzostw został Szwed, Jon Arvid Rosengren.

Mistrzostwa są organizowane co trzy lata od 1969 roku. Ich organizacją zajmuje się Association de la Sommellerie Internationale. Tegoroczne zmagania o tytuł mistrza świata odbyły się w argentyńskiej Mendozie. Na starcie stanęło 61 sommelierów z całego świata. Uczestnikiem zawodów może zostać osoba, która pracuje w restauracji, winiarni, oenothèques lub prowadzi działalności enogastronomy. Oznacza to, że w mistrzostwach biorą udział jedynie zawodowcy.

Po co w ogóle są organizowane te mistrzostwa? Po to, by ułatwiać wymianę doświadczeń między wieloma specjalistami, zachęcać sommelierów do doskonalenia swoich umiejętności, a przede wszystkim pozwalają poznać ten zawód szerokiej publicznościKonkurs odbywa się co trzy lata w jednym z krajów członkowskich ASI, które zostały dopuszczone przez A.S.I. Do tej pory najwięcej mistrzów pochodziło z Francji i Włoch. Triumf Rosengren to drugie zwycięstwo szwedzkiego sommeliera w historii tej imprezy.

Uczestnicy brali udział w różnych testach i konkursach, w których musieli  udowodnić swoją wiedzę i umiejętności w takich dziedzinach jak usługi wina, degustacja wina, winiarstwa, gastronomii, winiarstwo geografii, procesu produkcji wina i jego konsumpcji w świecie. Po pierwszym etapie do półfinałów zakwalifikowało się 15 najlepszych. Po raz pierwszy w historii, w tym gronie znalazł się Polak. W tym gronie znaleźli się:

Gareth Ferreira (Republika Południowej Afryki)

Paz Levinson (Argentyna)

Elyse Lambert (Kanada)

Christian Jacobsen (Dania)

Heidi Mäkinen (Finlandia)

David Biraud (Francja)

Julie Dupouy (Irlandia)

Hiroshi Ishida (Japonia)

Satoru Mori (Japonia)

Raimonds Tomsons (Łotwa)

Henrik Dahl Jahnsen (Norwegia)

Piotr Pietras (Polska)

Rassadkin Aleksander (Rosja)

Jon Arvid Rosengren (Szwecja)

Robert Andersson (Szwecja)

Półfinaliści przeszli przez kilka pisemnych i praktycznych testów. Ostatecznie

na scenie Teatro de la Independencia w Mendozie zaprezentowano triumfatora. Został nim aktualny Mistrz Europy, Szwed Jon Arvid Rosengren. Polak został sklasyfikowany na 10. pozycji. To olbrzymi sukces kołobrzeżanina.

 

Pietras, rocznik 88. Pochodzący z Kołobrzegu, Piotr profesjonalnie winem zajmuje się od września 2011 r. W niewielkim odstępie czasu udało mu się odnieść w swej branży wiele sukcesów.

Przygodę z winem rozpoczął w poznańskim hotelu Sheraton, gdzie po raz pierwszy stworzył swą autorską kartę win. Kolejnym wyzwaniem była rola głównego sommeliera w 5-gwiazdkowym hotelu City Park Hotel & Residence. Od podstaw zbudował tam jedną z największych kart win w Polsce, nagradzaną każdego roku przez amerykański magazyn Wine Spectator. Piotr wstąpił również do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i zadebiutował w Mistrzostwach Polski.

Po ukończeniu anglojęzycznych studiów zarządzania w hotelarstwie, Piotr postanowił kontynuować swoje zamiłowanie do gastronomii w Londynie, europejskiej stolicy wina. Pracował tam między innymi dla, znanych na całym świecie szefów kuchni, Gordona Ramsaya (Maze) czy Richarda Corrigana (Corrigan’s Mayfair).

Podążając za swoją pasją, w 2015 r. Piotr zdobył w Warszawie tytuł Mistrza Polski Sommelierów. Sukces ten zagwarantował mu start w Mistrzostwach Świata w Argentynie. W tym samym roku zdał również kompleksowy egzamin na zaawansowanego sommeliera organizacji Court of Master Sommeliers, a także uplasował się w pierwszej trójce konkursu Najlepszych Młodych Sommelierów Wielkiej Brytanii.

Obecnie Piotr zawodowo związany jest z prestiżową brytyjską restauracją – Launceston Place  – wyróżnioną gwiazdką Michelin, gdzie jako head sommelier odpowiada za wielokrotnie nagradzaną kartę win. Poza winem, Piotr interesuje się również medytacją i odżywianiem.

 

Dotychczasowi triumfatorzy: 

zwycięzca

2. miejsce

3. miejsce

2013 TOKYO Japan

Paolo Basso

Switzerland

Véronique Rivest

Canada

Aristide Spies

Belgium

2010 SANTIAGO Chile

Gerard Basset

United Kingdom

Paolo Basso

Switzerland

David Biraud

France

2007 RHODES Greece

Andreas Larsson

Sweden

*3 other finalists (by alphabetical order)

Gerard Basset

United Kingdom

Paolo Basso

Switzerland

Eric Zwiebel 

France

 

2004 ATHENS Greece

Enrico Bernardo

Italy

Gerard Basset

United Kingdom

Hervé Pennequin

United States of America

2000 MONTREAL Quebec, Canada

Olivier Poussier

France

Paolo Basso

Switzerland

*2 other finalists (by alphabetical order)

Alain Belanger

Canada

Hiroshi Ishida

Japan

1998 VIENNA Austria

Markus del Monego

Germany

Eric Beaumard

France

Norbert Waldnig

Austria

1995 TOKYO Japan

Shinya Tasaki

Japan

Olivier Poussier

France

Francois Chartier

Canada

1992 RIO DE JANEIRO Brazil

Philippe Faure-Brac

France

Gerard Basset

United Kingdom

Didier Fiat

Ireland

1989 PARIS France

Serge Dubs

France

Marc Wattier

Belgium

Eddy Furlan

Italy

1986 VENICE Italy

Jean-Claude Jambon

France

Bruno Casetta

Italy

Alain Rosier

France

1983 BRUSSELS Belgium

Jean-Luc Pouteau

France

José de Brito Fernandes

Portugal

 

1978 LISBON Portugal

Giuseppe Vaccarini

Italy

Jean-Claude Jambon

France

Arménio de Jesus Fernandes

Portugal

1971 MILAN Italy

Pietro Sattanino

Italy

 

 

1969 BRUSSELS Belgium

Armand Melkonian

France

 

 

 

Poprzedni artykuł