Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Ile kebabu jest w kebabie?

Autor Ala za wilh.pomorzezachodnie.pl, fot. wikipedia.org 8 Lutego 2016 godz. 6:43
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Szczecinie przeprowadził na terenie województwa zachodniopomorskiego 18 kontroli u 12 przedsiębiorców w zakresie prawidłowości funkcjonowania placówek gastronomicznych. Przedsiębiorców do kontroli wytypowano według własnego rozeznania. Kontrole przeprowadzono u przedsiębiorców w: Szczecinie, Policach, Białogardzie, Koszalinie i Darłowie. W wyniku kontroli stwierdzono nieprawidłowości u wszystkich 12 skontrolowanych przedsiębiorców. Ogółem zbadano 107 partii potraw i półproduktów, z czego zakwestionowano 46 partii.

Niemal we wszystkich punktach kontrolerzy wnieśli zastrzeżenia. Nas oczywiście interesowały lokale w Koszalinie. W wyniki kontroli w barze w Koszalinie, stwierdzono  w wyniku badań laboratoryjnych, że produkty kebab w bułce z cielęciną i kebab rożek nie odpowiadają deklaracji producenta, albowiem oprócz deklarowanej wołowiny stwierdzono obecność drobiu.

W odpowiedzi na wystąpienie pokontrolne przedsiębiorca poinformował, iż nie był świadomy  tego, że powinien poinformować konsumenta finalnego o szczegółowym składzie surowców składających się na skład mięsa cielęciny. Na chwilę obecną zlecił wydrukowanie nowych ulotek i reklam, w których szczegółowo będą opisane każde składy mięsa podawane w jego lokalu. Również postara się jak najszybciej usunąć wszystkie nieprawidłowości wykazane podczas kontroli.

Natomiast w restauracji w Koszalinie, gdzie w wyniku badań laboratoryjnych stwierdzono, że produkty Doner Kebab z cielęciną w bułce i Kebab mały talerz z cielęciną nie odpowiadają deklaracji producenta albowiem oprócz zadeklarowanej wołowiny stwierdzono obecność wieprzowiny i drobiu.

W związku z powyższym:

    skierowano wystąpienie pokontrolne do kontrolowanego przedsiębiorcy,

    zostanie przeprowadzone postępowanie administracyjne z ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zmierzające do wymierzenia kary pieniężnej,

    zostanie wszczęte postępowanie administracyjne zmierzające do wydania decyzji w sprawie uiszczenia kosztów przeprowadzonych badań laboratoryjnych.

W odpowiedzi na wystąpienie pokontrolne przedsiębiorca odpowiedziała, że nieprawidłowości stwierdzone podczas kontroli zostały w całości naprawione. Ponadto poinformowała, że działalność w Koszalinie została zamknięta i wykreślona z ewidencji działalności gospodarczej.

akresie kontrolą objęto 75 partii produktów, z czego zakwestionowano 43 partie u następujących przedsiębiorców:

w barze w Koszalinie, gdzie stwierdzono, że w cenniku przy 2 partiach wyrobów kulinarnych tj.; kebab w bułce z kurczakiem lub cielęcina i kebab rożek z kurczakiem lub  cielęciną, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu nie podano wykazu składników – zgodnie z art. 18-20 rozporządzenia nr 1169/2011 jw., z uwzględnieniem informacji, o których mowa w art. 21 tego rozporządzenia,  co stanowi naruszenie § 19 ust.1 pkt 3 oraz ust.2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa  i Rozwoju Wsi jw.