Niemal we wszystkich punktach kontrolerzy wnieśli zastrzeżenia. Nas oczywiście interesowały lokale w Koszalinie. W wyniki kontroli w barze w Koszalinie, stwierdzono w wyniku badań laboratoryjnych, że produkty kebab w bułce z cielęciną i kebab rożek nie odpowiadają deklaracji producenta, albowiem oprócz deklarowanej wołowiny stwierdzono obecność drobiu.
W odpowiedzi na wystąpienie pokontrolne przedsiębiorca poinformował, iż nie był świadomy tego, że powinien poinformować konsumenta finalnego o szczegółowym składzie surowców składających się na skład mięsa cielęciny. Na chwilę obecną zlecił wydrukowanie nowych ulotek i reklam, w których szczegółowo będą opisane każde składy mięsa podawane w jego lokalu. Również postara się jak najszybciej usunąć wszystkie nieprawidłowości wykazane podczas kontroli.
Natomiast w restauracji w Koszalinie, gdzie w wyniku badań laboratoryjnych stwierdzono, że produkty Doner Kebab z cielęciną w bułce i Kebab mały talerz z cielęciną nie odpowiadają deklaracji producenta albowiem oprócz zadeklarowanej wołowiny stwierdzono obecność wieprzowiny i drobiu.
W związku z powyższym:
• skierowano wystąpienie pokontrolne do kontrolowanego przedsiębiorcy,
• zostanie przeprowadzone postępowanie administracyjne z ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zmierzające do wymierzenia kary pieniężnej,
• zostanie wszczęte postępowanie administracyjne zmierzające do wydania decyzji w sprawie uiszczenia kosztów przeprowadzonych badań laboratoryjnych.
W odpowiedzi na wystąpienie pokontrolne przedsiębiorca odpowiedziała, że nieprawidłowości stwierdzone podczas kontroli zostały w całości naprawione. Ponadto poinformowała, że działalność w Koszalinie została zamknięta i wykreślona z ewidencji działalności gospodarczej.
akresie kontrolą objęto 75 partii produktów, z czego zakwestionowano 43 partie u następujących przedsiębiorców:
w barze w Koszalinie, gdzie stwierdzono, że w cenniku przy 2 partiach wyrobów kulinarnych tj.; kebab w bułce z kurczakiem lub cielęcina i kebab rożek z kurczakiem lub cielęciną, w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu nie podano wykazu składników – zgodnie z art. 18-20 rozporządzenia nr 1169/2011 jw., z uwzględnieniem informacji, o których mowa w art. 21 tego rozporządzenia, co stanowi naruszenie § 19 ust.1 pkt 3 oraz ust.2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jw.