Koszalin, Poland
KATEGORIA

Wydarzenia

Polacy mają problem z myciem zębów. Tylko nieco ponad 2 proc. robi to po każdym posiłku

Ala za MondayNews - 20 Marca 2023 godz. 10:22
Z najnowszego badania opinii społecznej wynika, że blisko 60% Polaków myje zęby dwa razy dziennie, a niecałe 20% robi to tylko raz. Z kolei ponad 11% ankietowanych sięga po szczoteczkę trzy razy w ciągu dnia, a niespełna 3% – częściej. I co gorsza, tylko nieco ponad 2% czyści zęby po każdym posiłku. Sondaż pokazuje też, że blisko 3% ankietowanych nie szczotkuje ich codziennie. Eksperci oceniający wyniki badania alarmują, że sytuacja jest groźna społecznie i należy szybko przeciwdziałać. Do skutecznej walki z próchnicą brakuje zorganizowanej polityki profilaktycznej, szczególnie skierowanej do najmłodszych. Do tego stomatolodzy dodają, że sytuację można poprawić, m.in. dzięki rzetelnej i szerokiej informacji, z którą dzisiaj nie jest najlepiej.

Pierwszy wiosenny kurs zabytkowej wąskotorówki

Ala za TKKW - 20 Marca 2023 godz. 9:32
"Na specjalne życzenie miłośników koszalińskiej wąskotorówki informujemy, że uruchamiamy pociąg dla WAS 25 marca 2023!" - informuje Koszalińska Kolej Wąskotorowa.

Zadymienie w budynku Komendy Miejskiej Policji w Koszalinie

Ala, fot.archiwum - 17 Marca 2023 godz. 9:02
Dziś ok. 7.00 rano w pomieszczeniu dla osób zatrzymanych Komendy Miejskiej Policji przez ul. Słowackiego doszło do zadymienia. Powodem było zwarcie w instalacji elektrycznej. Trzy osoby zatrzymane, które były umieszczone w tym pomieszczeniu ewakuowano do pobliskich jednostek policji. Sytuacja już została opanowana.

To już piątek, weekendu początek!

Ala, fot. Dominik Wasilewski - 17 Marca 2023 godz. 7:10
Przespaliście dzisiejszy wschód Słońca? Nie szkodzi! My wstaliśmy tuż przed i o 5.58 dla Was zrobiliśmy to zdjęcie. Dziś jednak wg prognozy ma być pochmurnie, wietrznie z temperaturą do 10 stopni C. Na szczęście ma nie padać.

Redaktor naczelny Radia Szczecin skrytykowany przez Radę Programową

Ala, fot. FB/Tomasz Duklanowski, Twitter/Stanisław Gawłowski - 17 Marca 2023 godz. 3:29
Stanisław Gawłowski, koszaliński senator ujawnił na Twitterze uchwałę Rady Programowej Radia Szczecin, w której krytykuje ona "sposób i czas przygotowania materiału" przez redaktora naczelnego stacji Tomasza Duklanowskiego. Chodzi o materiał o pedofilu Krzysztofie F., w którym ujawniono, że jego ofiary to "dzieci znanej parlamentarzystki". Ponadto Rada Programowa wezwała prezesa rozgłośni do "podjęcia stosownych kroków, które przywrócą spokój i umożliwią redaktorom codzienną, normalną pracę".

Na tropie „ekościemy”, czyli jak rozpoznać, które produkty są naprawdę eko

Ala za Polską Izbą Żywności Ekologicznej, - 17 Marca 2023 godz. 3:09
Konsumenci coraz częściej poszukują żywności mającej prosty i naturalny skład, przypominającej smaki zapamiętane z dzieciństwa oraz wytworzonej w sposób przyjazny dla środowiska[1]. Równie często dają się nabrać, wybierając produkty, na których znajdują się oznaczenia sugerujące, że daną żywność wyprodukowano w zgodzie z naturą, z zapewnieniem dobrostanu zwierząt i zachowaniem pierwotnych właściwości odżywczych. Część używanych przez niektórych producentów żywności haseł, symboli czy kolorów to marketingowe chwyty, określane jako „ekościema”. Dr inż. Urszula Sołtysiak, wieloletnia wykładowczyni SGGW, współzałożycielka pierwszej w Polsce jednostki certyfikującej rolnictwo ekologiczne, podpowiada, jak nie dać się wprowadzić w błąd i rozpoznać prawdziwą żywność ekologiczną. Euroliść to jedyny symbol żywności ekologicznej Grafiki przedstawiające zielone gałązki, listki, trawę czy szczęśliwe zwierzęta na opakowaniach produktów spożywczych mogą sugerować konsumentom, że proces wytworzenia tej żywności był zbliżony do ekologicznego, tj. bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów w przypadku warzyw i owoców, czy z poszanowaniem zasad dobrostanu zwierząt. Możliwości umieszczenia takich grafik nie regulują jednak żadne przepisy – to wyłącznie inicjatywa producentów. Jedyną gwarancję, że produkty spożywcze powstały przy zastosowaniu naturalnych substancji i procesów i bez negatywnego wpływu na środowisko, daje Euroliść, czyli symbol certyfikacji produkcji ekologicznej – 12 gwiazdek ułożonych w kształt liścia na tle zielonego prostokąta. Nadaje on produktom ekologicznym spójną tożsamość wizualną i ułatwia konsumentom ich rozpoznanie. Aby producent mógł umieścić symbol Euroliścia na etykiecie, niezbędne jest uzyskanie certyfikatu produkcji ekologicznej wydawanego przez upoważnioną jednostkę certyfikującą - mówi dr inż. Urszula Sołtysiak, wieloletnia wykładowczyni SGGW, współzałożycielka pierwszej w Polsce jednostki certyfikującej rolnictwo ekologiczne. Certyfikat oznacza, że dana żywność spełnia warunki dotyczące metod produkcji, przetwarzania, transportu i przechowywania, określone w przepisach unijnych dotyczących produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych[2]. Oprócz symbolu Euroliścia umieszczone są: numer kodowy jednostki certyfikującej ten podmiot, który zapakował dany produkt do obrotu, a pod nim określenie, czy składniki produktu pochodzą z UE, spoza UE czy z obu obszarów. BIO, EKO, ORGANIC? Tylko w parze z Euroliściem Choć dla certyfikowanej żywności ekologicznej stosuje się synonimy, takie jak „żywność bio” czy „żywność organiczna”, same słowa nie gwarantują, że dany produkt jest ekologiczny. Pewność co do metod produkcji – zgodnych z przepisami UE dotyczącymi rolnictwa ekologicznego – daje wyłącznie symbol Euroliścia. Gdy więc ujrzymy na etykiecie hasło „EKO”, „BIO”, „ORGANIC”, czy „NATURALNY”, upewnijmy się, że potwierdza to unijne logo. W przypadku jego braku nie ma pewności, czy w uprawie nie stosowano niedozwolonych nawozów sztucznych albo pestycydów – wyjaśnia Urszula Sołtysiak. Nie daj się zrobić na… zielono Zielone tło lub elementy etykiety, trawiaste barwy w reklamie produktu, opakowanie stylizowane na naturalne, np. za pomocą brązowego, ekologicznego papieru, również mogą przyciągać uwagę konsumentów, przekonanych, że sięgają po ekologiczną żywność. Bez potwierdzenia ekologicznego statusu produktu w postaci Euroliścia sama kolorystyka, poza wartością estetyczną, nie odgrywa żadnej roli. Tylko certyfikowani ekologiczni rolnicy i przetwórcy mają prawo do gwarantowania, że przestrzegają zasad obowiązujących w unijnym systemie produkcji ekologicznej. – tłumaczy ekspertka. Wege nie zawsze równa się eko Utożsamianie żywności wegańskiej lub wegetariańskiej z ekologiczną jest kolejnym przykładem mylnego postrzegania tych rodzajów żywności przez konsumentów. Samo odwołanie się przez kuchnie wegetariańską i wegańską do argumentów ekologicznych (minimalizowanie wpływu na środowisko) i etycznych (zachowanie dobrostanu zwierząt)[3], [4], nie oznacza, że produkty wege zostały wyprodukowane w gospodarstwach ekologicznych. Dobrą wiadomością jest natomiast to, że grono producentów żywności wegańskiej lub wegetariańskiej, którzy posiadają certyfikat produkcji ekologicznej, stale rośnie. Mają w ofercie nie tylko pasztety warzywne, ale też substytuty nabiału czy mięsa oraz modne dziś kiszonki. Warto zatem szukać Euroliścia na etykiecie i czytać skład – certyfikowana żywność wege na pewno nie będzie zawierała sztucznych dodatków, jak syntetyczne barwniki czy polepszacze smaku – podkreśla Sołtysiak. Zachowanie naturalnych procesów wzrostu roślin, bez „wspomagania” sztucznymi substancjami, czy zapewnienie wyższych standardów dobrostanu zwierząt gwarantuje tylko system certyfikowanej produkcji ekologicznej. Jeśli więc naszą uwagę przykuły zwroty „prosto od rolnika” czy „w zgodzie z naturą” umieszczone na etykiecie, sprawdźmy, czy obok nich widnieje symbol Euroliścia!