Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
30 Grudnia 2019 godz. 6:17 Ala za GDDKiA  

Podsumowanie 2019 roku na zachodniopomorskich drogach krajowych

Rok 2019 obfitował w dobre wiadomości dla kierowców poruszających się zachodniopomorskimi drogami. Oddanie 144 km nowych dróg - S6 Goleniów-Koszalin i obwodnicy Szczecinka w ciągu S11 podwoiło długość dróg szybkiego ruchu w regionie. Ruszyły budowy odcinków S3 i S10 oraz oczekiwanych od lat obwodnic Myśliborza i Węgorzyna. Pracami projektowymi zostały objęte wszystkie planowane inwestycje. W 2019 roku: ·         oddaliśmy do ruchu 144 km nowych dróg ekspresowych w regionie ·         rozpoczęły się roboty na S3 Brzozowo Miękowo i Miękowo-Rzęśnica oraz II jezdni obwodnicy Kobylanki ·         podpisaliśmy umowy i ruszyła budowa obwodnic Węgorzyna na DK20 i Myśliborza na DK26 ·         ogłosiliśmy przetargi na realizację odcinków S3 i S11 o łącznej długości 80 km ·         podpisaliśmy umowy na dokumentacje dla 6 dużych projektów, w tym Zachodniej Obwodnicy Szczecina i S6 Koszalin-Słupsk     S6 sięgnęła do Koszalina - 130 km nowej drogi ekspresowej Kierowcy mogą już korzystać całego ciągu drogi S6 pomiędzy Goleniowem, a Koszalinem o długości około 132 km. Nowa S6 skróciła czas przejazdu ze Szczecina do Koszalina o około 40 minut. Koszt całej S6 Goleniów-Koszalin to około 3,9 miliarda złotych, inwestycja była współfinansowana ze środków UE w ramach POIiŚ 2014-2020, kwota dofinansowania sięgnęła 1,55 miliarda złotych. Jako pierwszy, w maju tego roku do ruchu został oddany odcinek łączący drogę S3 w rejonie Goleniowa z obwodnicą Nowogardu. Od sierpnia na odcinku Nowogard-Płoty ruch odbywał się już jedną jezdnią nowej drogi. Kolejne odcinki zostały oddane do ruchu 30 września 2019, były to dwa odcinki łączące Płoty z Kołobrzegiem. W dniu 10 października do użytkowania oddaliśmy odcinki między Kołobrzegiem, a Koszalinem wraz z częścią obwodnicy Koszalina i Sianowa, co umożliwiło spięcie całej trasy S6 w funkcjonalną całość. Pod koniec października została udostępniona druga jezdnia od Płot do Nowogardu, a na koniec listopada odcinek obwodnicy Koszalina i Sianowa do węzła Koszalin Wschód. Droga S6 to dwujezdniowa droga ekspresowa o dwóch pasach ruchu w każdą stronę. Trasa jest w pełni bezkolizyjna, wjazd na drogę i zjazd z niej jest możliwy przez węzły drogowe, których powstało łącznie 16. Na całej trasie powstało 146 obiektów mostowych. Budowa drogi obejmuję również 3 pary Miejsc Obsługi Podróżnych (MOP) oraz trzy obwody utrzymania drogi ekspresowej. Zarządzanie i utrzymanie drogi umożliwią 3 obwody drogowe powstałe przy węzłach. W ramach inwestycji powstał również system zarządzania ruchem z wieloma kamerami, czujnikami i tablicami zmiennej treści, który będzie sukcesywnie wdrażany w użytkowanie.   Ekspresowo omijamy Szczecinek W dniu 6 listopada 2019 roku została oddana do ruchu obwodnica Szczecinka w ciągu drogi S11. Jest to dwujezdniowa droga ekspresowa o dwóch pasach ruchu w każdą stronę, ma długość 12 kilometrów. Trasa składa się z 2 węzłów drogowych i 2 rond (na początku i na końcu obwodnicy) oraz  8 wiaduktów, mostu, kładki dla pieszych, estakady i przejścia ekologicznego. Obwodnica znacznie zmniejszyła ruch w Szczecinku, wyprowadzając z miasta ruch tranzytowy w ciągu DK11. Korzyści z obwodnicy będą szczególnie widoczne w okresie wakacyjnym, gdy ruch jest znacznie większy, co powodowało zatory na dotychczasowym przebiegu DK11.   Obwodnicę Wałcza, autostradę A6 i DK13 dokończą nowi wykonawcy Cztery inwestycje na drogach krajowych terenie naszego regionu realizowała firma Energopol Szczecin S.A., była to przebudowa A6 na odcinku Szczecin Dąbie-Rzęśnica, rozbudowa węzła Szczecin Kijewo, budowa obwodnicy Wałcza na S10 oraz projekt i budowa obwodnicy Przecławia i Warzymic w ciągu DK13. Energopol Szczecin od wiosny tego roku przestał płacić podwykonawcom i zaczął wstrzymywać roboty budowlane. GDDKiA wdrożyła płatności bezpośrednie i wypłaciła kilkadziesiąt milionów złotych bezpośrednio podwykonawcom, usługodawcom i dostawcom, którzy nie otrzymali należnego im wynagrodzenie od wykonawcy. Okoliczności te zmusiły GDDKiA do podjęcia kroków, które w takich wypadkach przewidują warunki zawartych kontraktów. W pierwszej kolejności były to wezwania do poprawienia zgodnie z subklauzulą 15.1, a wobec braku realizacji wezwań, odstąpienia od umów z winy wykonawcy. GDDKiA będzie dochodzić od nierzetelnego wykonawcy wszelkich kar umownych, sięgnęliśmy również po gwarancje bankowe którymi były zabezpieczone kontrakty. Inwestycje dokończą nowi wykonawcy wybrani w sukcesywnie ogłaszanych przetargach. Pozostałe do wykonania roboty zostały podzielone na mniejsze przetargi, po to aby zapewnić możliwość startu w nich większej ilości podmiotów, a co za tym idzie i konkurencję. Obecnie w trakcie są już 4 przetargi na dokończenie robót na A6 i obwodnicy Wałcza.   Ruszyły budowy S3, S10 obwodnic Myśliborza i Węgorzyna oraz tunelu w Świnoujściu W roku 2019 w etap robót budowlanych weszły 3 inwestycje realizowane w formule projektuj i buduj. Od marca rozpoczęły się roboty na II jezdni obwodnicy Kobylanki, Morzyczyna i Zieleniewa o długości  6,4 km. Obecnie na niemal całej długości nowej jezdni obwodnicy są już wykonane warstwy bitumiczne, wykonana jest również konstrukcja wiaduktu w ciągu nowej jezdni, zaawansowana jest budowa drogi wspomagającej Niedźwiedź-Zdunowo. Roboty będą jeszcze obejmowały remont dotychczasowej jezdni DK10 i powinny zakończyć się w październiku przyszłego roku. W maju ruszyły roboty na dwóch odcinkach drogi S3 Brzozowo-Miękowo i Miękowo-Rzęśnica. Trasa zmienia się z tygodnia na tydzień. Dawna DK3 przekształca się w nową S3 zgodną ze współczesnymi parametrami na łączymy odcinku 41,4 km. Prowadzone są roboty bitumiczne, wykonywane są wiadukty i mosty. Droga powinna zostać zakończona w kwietniu 2021 roku W marcu 2019 została podpisana umowa na budowę obwodnicy Węgorzyna w ciągu DK20 o długości 1 km. Obecnie droga ma na całym przebiegu wykonane warstwy bitumiczne, zgodnie z kontraktem powinna być gotowa w październiku przyszłego roku. Trwaj również roboty na obwodnicy Myśliborza w ciągu DK26, umowę na jej budowę podpisaliśmy w maju tego roku. Na trasie o długości 3,4 km wykonywane są roboty ziemne, budowana jest kanalizacja. Zakończenie kontraktu przewidziane jest na sierpień 2021 roku. W dniu 7 października wykonawca tunelu w Świnoujściu uzyskał decyzję o zezwoleniu na realizację inwestycji drogowej. W ślad za tą decyzją został przekazany plac budowy. Zostało wykonane sprawdzanie saperskie terenu inwestycji. Prowadzone są również wycinki drzew i prace geodezyjne. Wykonawca organizuje swoje zaplecze. Z początkiem przyszłego roku ruszą zasadnicze roboty związane z wykonaniem szybu startowego tunelu po stronie wyspy Uznam. Całkowita długość inwestycji wyniesie około 3,4 kilometra, w tym około 1,44 kilometra jednorurowego tunelu w technologii tarczy drążonej TBM (ang. Tunnel Boring Machine). Tunel powinien być gotowy we wrześniu 2022 roku. GDDKiA jest inwestorem zastępczym dla tej inwestycji, Inwestorem jest Miasto Świnoujście.   Przetargi na S3 i S11 – kolejne 80 km dróg ekspresowych powstanie w regionie Na przełomie listopada i grudnia tego roku został ogłoszony przetarg na realizację dwóch odcinków S3  Świnoujście-Dargobądz o długości 17 km i Dargobądz-Troszyn o długości 16 km. Łącznie to 33 km najbardziej wysuniętego na północ odcinka S3. W ramach robót przewidziana jest realizacja dwujezdniowej drogi ekspresowej na cały odcinku do ronda łączącego S3 z tunelem w Świnoujściu do wybudowanej kilka lat temu obwodnicy Parłówka. Na przebiegu nowej trasy powstanie łącznie 7 węzłów drogowych oraz obustronne miejsce obsługi podróżnych między Dargobądzem i Wolinem. Przy węźle Wolin Wschód, w ramach inwestycji zostanie wybudowany obwód utrzymania drogi ekspresowej. Droga powinna być gotowa w 2024 roku. Ogłoszenie przetargów na zaprojektowanie i budowę 3 odcinków: Koszalin – Zegrze Pomorskie(dł. 16,8 km), Zegrze Pomorskie – Kłanino (węzeł Koszalin Południe) (dł. 19,3 km), Kłanino (węzeł Koszalin Południe) – Bobolice (dł. 11,6 km) nastąpiło na początku marca 2019 roku. Zainteresowanie przetargami było duże, wpłynęło po 14-15 ofert w każdym przetargu. Złożone oferty były bardzo dokładnie sprawdzane i weryfikowane. Wykonawcy byli proszeni o wyjaśnienia, niektóre oferty musiały zostać odrzucone. Ostatecznie pod koniec listopada zostały wybrane oferty najkorzystniejsze w każdym z 3 przetargów. Dokumentacja tak jak przy każdym dużym przetargu została wysłana do kontroli uprzedniej przez Urząd Zamówień Publicznych. Sąd okręgowy w Warszawie będzie rozstrzygał skargę jednego z wykonawców, którego oferty zostały odrzucone. Podpisanie umów planowane jest w I kwartale przyszłego roku. Realizacja inwestycji powinna zakończyć się w 2023 roku.   Wszystkie pozostałe inwestycje w przygotowaniu Minister Infrastruktury przyznał GDDKiA kwotę około 300 mln złotych na prace przygotowawcze dla pozostałych do realizacji inwestycji. Jest to między innymi droga S10 na odcinku do Szczecina do Piły, gdzie w przyszłym roku będzie uzyskana decyzja środowiskowa. Dokumentacja jest przygotowywana również na odcinek S11 od Bobolic do Szczecinka. Nie zwykle ważnym zadaniem jest też Zachodnia Obwodnica Szczecina w ciągu S6, gdzie trwają prace dokumentacyjne i badania geologiczne. Realizacja tych inwestycji planowana jest na następne lata. Nie zapominamy o mniejszych projektach. GDDKiA przygotowuje również do realizacji obwodnice na drogach krajowych, które nie będą ekspresowymi. Takie projekty jak obwodnica Gryfina, odcinek Gryfino-Radziszewo DK31, obwodnica Szczecinka w ciągu DK20, czy przebudowa całej DK22 wraz z obwodnicami Szwecji, Wałcza, Rusinowa i Człopy Wałcza są przygotowywane i będą realizowane w najbliższych latach.   Nowe ronda i chodniki GDDKiA prowadzi przy użyciu zaawansowanych technologii Diagnostykę Stanu Nawierzchni. Badania te wykonywane są w sposób zautomatyzowany przez specjalistyczne pojazdy, które podczas jazdy wykonują szereg pomiarów i zdjęć nawierzchni. Uzyskiwane są miedzy innymi dane o równości, szorstkości, nośności, występowania spękań i ubytków nawierzchni. Ten system daje nam pełną wiedzę o stanie naszych dróg, co pozwala precyzyjnie planować działania remontowe. Obecnie zaledwie 6,4 % dróg zarządzanych przez GDDKiA O/Szczecin jest w stanie złym. W ramach Programu Likwidacji Miejsc Niebezpiecznych zrealizowano 8 zadań poprawiających bezpieczeństwo na naszych drogach. W Stargardzie zostały wybudowane 2 ronda na skrzyżowaniach DK20 z DW106, dzięki którym poprawiła się płynność przejazdu i bezpieczeństwo. Nowe chodniki zostały wykonane w miejscowości Sitno na DK20. Zatoki autobusowe powstały w miejscowości Białe na DK11 i Jeleń oraz Przyjezierze na DK20.  W Suchaniu i Wapnicy powstały sygnalizacje świetlne na przejściach dla pieszych.   
29 Grudnia 2019 godz. 13:33 Ala za knorr.pl  

Sylwester tuż tuż… te przekąski zrobisz w mig!

Przygotowania do szampańskiej zabawy czas zacząć! Najlepiej razem z przepisami od szefa kuchni Knorr. Przyjęcie sylwestrowe w domu może być równie udane, jak bankiet w ogromnej sali balowej. Wystarczy odpowiednie towarzystwo, przebojowa muzyka, kolorowe dekoracje i pyszne przekąski. Niech będą przyjemną odmianą po bożonarodzeniowych, obfitych posiłkach. Tym razem skupcie się przede wszystkim na dobrej zabawie. Sylwestrowe menu nie musi być szczególnie wytworne – dużo ważniejsze jest, by trafiło w gust wszystkich gości. Poręczne koreczki lub paszteciki w takich okolicznościach cieszą się dużo większą popularnością niż ryba podana w całości, lub efektowna pieczeń. Niech jadłospis nie będzie skomplikowany i pracochłonny – dużo przyjemniej jest spędzać czas z bliskimi niż przez połowę wieczoru doglądać wyszukanych potraw w kuchni. Sałatka? Bardzo chętnie! Salaterki z kolorową zawartością przykuwają uwagę gości niezależnie od ich upodobań kulinarnych. Większość przepisów sprowadza się do prostej obróbki składników i wymieszania ich, tworząc apetyczną całość, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować co najmniej dwa rodzaje. Pamiętajcie, że wiele zależy od tego, ilu gości zapowiedziało przyjście. Niemniej dobrze jest postawić na przynajmniej jedną wersję mięsną i jedną wegetariańską. Gdy zależy nam na czasie, bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie sałatek z ryżem, kaszą, kuskusem lub makaronem. Podczas ich gotowania mamy świetną okazję do wykorzystania reszty składników. Jednocześnie różne kolory, kształty i faktury tych produktów pozwalają na stworzenie sałatek, dzięki którym smacznie zaskoczymy biesiadników. Każdy sam decyduje o wielkości nakładanej porcji, więc goście będą mieli okazję spróbować wszystkich frykasów. Będzie kolorowo i pysznie, czyli tak, jak powinno być podczas pożegnania starego i powitania nowego roku. Jeśli wygląd stołu jest dla was tak samo ważny, jak smak sylwestrowego menu, przygotujcie warstwową sałatkę, obok której nie można przejść obojętnie. Warstwowa sałatka Czas przygotowania: 30 minut  Ilość osób: 6 Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 5 jajek ugotowanych na twardo 5 łyżek majonezu 1 ząbek czosnku 1 puszka groszku konserwowego 200 g żółtego sera 200 g szynki konserwowej 1 pęczek natki pietruszki sok z połowy cytryny 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr kiełki do dekoracji liście cykorii do dekoracji Sposób przygotowania: Połącz majonez z posiekanym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. W szklanej przeźroczystej misce układaj warstwami: seler, starty ser, kukurydzę, groszek i szynkę pokrojoną w kostkę. Przykryj wszystko przygotowanym wcześniej sosem oraz posiekanym jajkiem. Powtórz kolejne warstwy do momentu, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Na koniec posmaruj wierzch sałatki sosem oraz posyp go jajkiem i dopraw pieprzem. Danie udekoruj kiełkami i liśćmi cykorii.  Zawsze pod ręką W przeciwieństwie do posiłków, które jadamy podczas Świąt Bożego Narodzenia, stoły nie muszą uginać się pod ciężarem pasztetów, wędlin, galaret i ciast. Dużo lepiej sprawdzają się mniejsze przekąski, tzw. finger food, po które goście mogą sięgać w dowolnym momencie, nawet w drodze na parkiet. Nie wymagają siadania, używania sztućców i talerzy. Czasem wystarczą tylko serwetki! Ważne jest, by dobrać takie składniki, które będą wyglądać zachęcająco i nadal dobrze smakować, nawet jeśli spędzą na półmiskach kilka godzin. Spokojnie, nie jesteście skazani na kupowanie krakersów i paluszków. Roladki z ciasta francuskiego z dodatkiem pomidorów, sera i boczku to dużo bardziej apetyczny pomysł. Wszelkie koreczki z serem, szynką, warzywami lub owocami też są mile widziane. Faszerowane pieczarki to ponadczasowy, imprezowy hit, który warto przygotowywać w różnorodnych wariantach. Sprawdzą się naleśniki i tortille - z sałatą, pomidorami, ogórkiem, fasolą, kurczakiem, mięsem mielonym, sosem pomidorowym… Wybór składników jest nieograniczony. Wygląda na to, że planowanie sylwestrowego poczęstunku będzie niezwykle przyjemnym zadaniem. By dodatkowo je ułatwić, polecamy mięsne paszteciki. Mięsne paszteciki  Czas przygotowania: 30 minut  Ilość osób: 4 Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżeczka Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr 400 g mięsa mielonego z indyka 1 por 1 papryczka chili 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka Curry Knorr 0,5 łyżeczki Papryki słodkiej z Hiszpanii Knorr 3 jajka 0,5 szklanki bułki tartej 3 łyżki ziaren sezamu Sposób przygotowania: Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż papryczkę chili i posiekanego pora. Włóż mięso mielone do miski i połącz je z: dwoma jajkami, bułką tartą, papryką, przyprawą Curry Knorr, podsmażonym porem i papryczką chili oraz Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr. Ciasto francuskie przekrój wzdłuż na dwa pasy i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Nałóż farsz na dłuższy bok ciasta i zawiń je ściśle. Roladę pokrój na kawałki o długości około 4 cm. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i porozkładaj na niej gotowe paszteciki. Następnie posmaruj je resztą roztrzepanego jajka i posyp ziarnami sezamu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.  Gorąca atmosfera, czyli dania na ciepło Kulminacyjnym punktem sylwestrowej imprezy jest wybicie północy. Wielkie, uroczyste odliczanie, a potem toasty, życzenia i fajerwerki. Rzadko jednak się zdarza, by był to koniec przyjęcia. Wręcz przeciwnie! Nie da się ukryć, że sylwester jest okazją, przy której śmiało można przypomnieć sobie słowa popularnego szlagieru „Przetańczyć z tobą chcę całą noc”. Skoro zabawa może potrwać naprawdę długo, przyda się danie na gorąco. Bez obaw, istnieje mnóstwo pomysłów na to, jak przygotować je błyskawicznie! Najlepiej postawić na potrawy jednogarnkowe. Doskonałą opcją są wszelkiego rodzaju zapiekanki, których przyrządzenie często nie zajmuje nawet kwadransa. W czasie imprezy wystarczy włączyć piekarnik i czekać na sygnał, kiedy potrawa będzie już gotowa. Pamiętajcie o dodatku sera, który pod wpływem temperatury będzie prezentował się wyjątkowo kusząco. Jakie jeszcze dania warto wybierać? Zwolennicy tradycyjnych przysmaków często mają w zanadrzu flaczki lub barszcz z krokietem. Wiele osób stawia na bigos, choć trudno nazwać go daniem ekspresowym. Dlatego warto pójść za radą szefa kuchni Knorr i przyrządzić strogonow na szybko. Do siego roku! Strogonow na szybko Czas przygotowania: 45 minut  Ilość osób: 4 Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 300 g pieczarek 2 łyżki musztardy 5 ogórków kwaszonych 1 cebula 1 łyżka mąki olej do smażenia 300 ml wody 1 opakowanie Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr Sposób przygotowania: Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie paski. Dokładnie połącz mięso z musztardą i odstaw je na chwilę, aby się zamarynowało. Na gorącym oleju podsmaż pieczarki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Zamarynowane mięso oprósz w mące i smaż, co jakiś czas mieszając. Do całości wlej 300 ml wody oraz wsyp zawartość opakowania Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr. Wszystko duś do momentu, aż sos zrobi się gęsty. Na koniec dodaj do dania pokrojone ogórki. Potrawę serwuj z pieczywem.                   
27 Grudnia 2019 godz. 6:49 Ala za Centrum Prasowe PAP, fot. Pixabay  

Nie ma śniegu, są wolne pokoje. Górale przegrywają z pogodą

Górale załamują ręce, a turyści śledzą prognozy. Już dawno nie było tylu wolnych miejsc na sylwestra w polskich górach. Liczba rezerwacji spadła nawet o jedną czwartą. Jednak nie ma co liczyć na niższe ceny, bo wciąż jest drożej niż w zeszłym roku - wynika z analizy platformy Noclegi.pl. Przeciwnie, jeśli spadnie śnieg, sylwestrowe ceny w polskich górach mogą się nawet podwoić. Liczba rezerwacji na sylwestra w górach spadła względem zeszłego roku o blisko 25%. Nic dziwnego, że gospodarze obiektów wypoczynkowych nie kryją rozczarowania - mówi Grzegorz Kołodziej z platformy Noclegi.pl. „Skorzystają spóźnialscy, którym łatwiej będzie znaleźć wolny pokój. Zaoszczędzą czas, ale nie pieniądze, bo ceny utrzymują się na wysokim poziomie, wyższym niż w zeszłym roku” - podkreśla. I tak, średnia cena noclegu w obiektach noclegowych ze średnim standardem to 165 złotych za osobę za noc. W takim pensjonacie w Zakopanem trzy dni noworocznego wypoczynku bez wyżywienia to koszt około 1000 złotych dla dwóch osób. Jednak na sylwestra Polacy chcą czegoś więcej niż „średnio”. Gdy obiekt oferuje wyżywienie, wieczór z kapelą góralską, zabawy dla dzieci i wstęp do strefy wellness&SPA, to koszt wzrasta nawet do 374 zł dla 1 osoby za noc. Jeśli dodamy do tego bal sylwestrowy z pokazem fajerwerków czy prywatne koncerty, to cena rośnie do ponad 600 złotych za osobę za noc. Trzy dni dla pary oznaczać mogą więc nawet 4000 złotych. „Wiele z obiektów zamiast balu sylwestrowego oferuje gościom kulig z ogniskiem czy degustacją lokalnych trunków albo pakiety ze zniżkami zniżki na pobliskie wyciągi. Ale do tego potrzebny jest śnieg. Widzimy, że niektóre z obiektów próbują zachęcić turystów, rozbudowując sylwestrowe propozycje o elementy niezależne od pogody” - wyjaśnia ekspert Noclegi.pl. „Jeśli ta się zmieni i stworzy warunki do białego szaleństwa, branża z pewnością spróbuje nadrobić straty przez podniesienie cen. Nawet dwukrotnie” - dodaje. Wtedy w poszukiwaniu wolnych miejsc warto rozejrzeć się gdzieś dalej, poza modnymi górskimi kurortami czy stolicą Tatr. Dobre warunki cenowe proponują Gliczarów Górny, Poronin, Szczyrk, Murzasichle czy Szczawnica. Można też zmienić kierunek wyjazdu. Wielu Polaków na powitanie nowego roku wybiera Międzyzdroje, Sopot, Kołobrzeg, Jastarnię, Gdańsk albo mazurskie Mikołajki i Mrągowo.
27 Grudnia 2019 godz. 6:40 Ala za Newseria.pl, fot. Dominik Wasilewski  

Polska zajmuje 5. miejsce w Unii Europejskiej pod względem marnowania żywności.

Co roku statystyczny Polak wyrzuca 235 kg żywności. Najczęściej jest to pieczywo, wędliny, warzywa, owoce oraz nabiał. Do marnowania żywności przyznaje się 42 proc. Polaków i to gospodarstwa domowe odpowiadają za największą ilość wyrzuconego jedzenia. Nowe przepisy zobowiązały za to duże sklepy do przekazywania artykułów spożywczych do banków żywności, dzięki czemu więcej ich trafia do potrzebujących. – W Polsce marnujemy 9 mln ton żywności rocznie, co daje nam na osobę około 235 kg, tym samym zajmujemy 5. miejsce w Unii Europejskiej pod względem marnowania żywności. Przyczyn jest wiele, przede wszystkim lubimy kupować za dużo. Zdarza się także, że nie wiemy, co mamy w lodówce oraz jesteśmy zewsząd kuszeni reklamami zachęcającymi do kupowania – mówi Karolina Woźniak z Too Good To Go. We wrześniu w życie weszło nowe prawo, zgodnie z którym sklepy i hurtownie są zobowiązane do nieodpłatnego przekazywania żywności wybranej organizacji pozarządowej. Chodzi o żywność dobrą do spożycia, pozostającą w terminie ważności. Mogą to być zarówno gotowe dania, mrożonki, wędliny, kasze, jak i pieczywo, warzywa czy owoce. – Ustawa o przeciwdziałaniu marnowania żywności dotyczy przede wszystkim sklepów wielkopowierzchniowych, czyli takich powyżej 400 mkw. Mniejsze sklepy jeszcze nie są objęte ustawą. Jest to pierwszy krok w działaniu, abyśmy systemowo podeszli do problemu – mówi Karolina Woźniak. Do tej pory współpraca między organizacjami a sklepami odbywała się na zasadach dobrowolnych. Banki Żywności szacują, że dzięki nowym przepisom zostanie uratowane nawet kilkadziesiąt tysięcy ton żywności więcej niż do tej pory. – Ustawa o przeciwdziałaniu marnowania żywności pomogła. Wiemy od Banków Żywności, że coraz więcej jej trafia do potrzebujących. Niemniej to gospodarstwa domowe są tym miejscem, gdzie marnujemy najwięcej. Połowa żywności marnuje się w naszych domach – tłumaczy Karolina Woźniak. Jak wynika z badania instytutu Kantar na potrzeby Federacji Banków Żywności, 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarzyło się im wyrzucić żywność. Chociaż problem nadmiernego marnowania żywności jest aktualny przez cały rok, szczególnie nasila się on w okresie przedświątecznym. W tym czasie nawet 1/3 przygotowanej żywności ląduje w śmietniku. Powodem tego jest głównie przywiązanie do tradycji, nakazującej spędzić Boże Narodzenie przy suto zastawionym stole, pełnym ciast, wędlin i innych specjałów. Według raportu Deloitte na jedzenie przed świętami polska rodzina wyda średnio 524 zł. – Przeciętny Polak wyrzuci około kilograma do 2 kg żywności w tym okresie. Tradycja 12 potraw nawiązuje do tego, abyśmy suto zastawili stół. Poza tym nie planujemy dobrze naszych porcji, co prowadzi do tego, że w efekcie nie jesteśmy w stanie tej całej żywności skonsumować, a niestety jej przydatność się kończy, w związku z czym ląduje ona w koszu – mówi Karolina Woźniak.  
26 Grudnia 2019 godz. 6:31 Ala za GDDKiA  

Umowy na całoroczne kompleksowe utrzymanie drogi S6 Goleniów-Koszalin

Blisko 140 km oddanej do ruchu w tym roku drogi ekspresowa S6 od Goleniowa do Koszalina wraz z obwodnicą Nowogardu będzie objęte kompleksowym, całorocznym utrzymaniem. Umowy o łącznej maksymalnej wartości 119,6 mln złotych zostały zawarte z firmą Maldrobud z Myśliborza. ·         Wykonawca przez najbliższe 4 lata i 8 miesięcy będzie zapewniał kompleksowe letnie i zimowe utrzymanie drogi ekspresowej. ·         Dotychczas droga S6 była objęta zawartymi wcześniej odrębnymi dla danego zakresu czynności umowami utrzymaniowymi.   Trzy zadania na S6. Najwyższy standard utrzymania. S6 od Goleniowa do Koszalina została podzielona na trzy zadania kompleksowego utrzymania: Goleniów – Kiełpino, Kiełpino – Ustronie Morskie i Ustronie Morskie – koniec  obwodnicy Koszalina i Sianowa. Przetarg na wszystkie zadania wygrała firma Maldrobud z Myśliborza. Wykonawca będzie prowadził swoje działania w oparciu o 3 obwody utrzymania drogi ekspresowej: Wojcieszyn, Kołobrzeg i Dobre, które powstały wraz z budową drogi S6. Zimą droga będzie utrzymywana w najwyższym obowiązującym na drogach krajowych, pierwszym standardzie utrzymania.   Kompleksowe podejście do utrzymania W ramach umów na kompleksowe utrzymanie jeden wykonawca odpowiada za całość utrzymania drogi, zarówno latem, jak i zimą. Pracownicy GDDKiA kontrolują jakość i terminowość realizowanych przez wykonawcę prac. Obecnie umowami kompleksowymi na drogach krajowych w regionie objęte są drogi na terenie rejonu Lipiany oraz S3 Szczecin-Myślibórz. Celem podejścia kompleksowego do utrzymania dróg jest większa efektywność finansowa i lepsza jakość utrzymania dróg.  
24 Grudnia 2019 godz. 6:39 Ala za KMP Koszalin  

Nietrzeźwy mężczyzna przyjechał do komisariatu samochodem, aby przebadać się alkotestem

Do niecodziennego zdarzenia doszło w miniony weekend. Do Komisariatu Policji II przyjechał samochodem mężczyzna. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że 39-latek był kompletnie pijany. Badanie wykazało u niego 2 promile alkoholu w wydychanym powietrzu. Mężczyzna został zatrzymany. W miniony weekend pod Komisariat Policji II w Koszalinie podjechał renault, z którego wysiadł od strony kierowcy mężczyzna. Już wtedy dyżurny zaczął przyglądać się petentowi i obserwować jego zachowanie w kamerze monitoringu. Mężczyzna wszedł do komisariatu, podszedł do umieszczonego na ścianie alkotestu i rozpoczął badanie. Policjant dostrzegł, że 39-latek słania się na nogach i ewidentnie znajduje się pod wpływem alkoholu. Dodatkowo urządzenie, którym badał się mężczyzna potwierdziło przypuszczenie policjanta. Oficer dyżurny nie mając wątpliwości, co do stanu nietrzeźwości mężczyzny wezwał patrol policji. Kierowca renault początkowo nie przyznawał się, że prowadził samochód, ale jego postępowanie zostało zarejestrowane przez kamery. Mężczyzna został przebadany policyjnym alkomatem – okazało się, że miał 2 promile alkoholu w organizmie. 39-latek został zatrzymany i osadzony w policyjnym areszcie. Mężczyzna po wytrzeźwieniu usłyszał zarzut kierowania pojazdem w stanie nietrzeźwości. Za popełnione przestępstwo może mu grozić kara do 2 lat pozbawienia wolności oraz sądowy zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów.
23 Grudnia 2019 godz. 5:12 Ala za ZUS  

"Mały ZUS" do 8 stycznia

Od nowego roku do 8 stycznia przedsiębiorcy, którzy prowadzą działalność gospodarczą na małą skalę, znowu będą mogli skorzystać z ulgi. Tzw. mały ZUS to niższe składki na ubezpieczenia społeczne. Przy „małym ZUS” niższe przychody oznaczają odpowiednio niższe składki na ubezpieczenia społeczne. Ulga nie dotyczy składki zdrowotnej. To propozycja dla tych, którzy prowadzili działalność gospodarczą w poprzednim roku przez co najmniej 60 dni. Jeśli ktoś chce skorzystać z „małego ZUS” powinien zgłosić się do ubezpieczeń z kodem, który rozpoczyna się od 0590 albo od 0592. Musi to zrobić do 8 stycznia 2020 roku. Zgłoszenia składają osoby, które w 2019 r. nie korzystały a chcą skorzystać z tej ulgi. Natomiast prowadzący działalność, którzy zgłosili się do „małego ZUS” w 2019 r. i dalej spełniają warunki, aby opłacać niższe składki, muszą złożyć jedynie formularz ZUS DRA lub ZUS RCA. Przy rozliczeniu przyjmując najniższą podstawę wyliczenia składek w 2020 roku. Dokumenty te płatnik składa razem z kompletem rozliczeniowym za styczeń. Trzeba pamiętać, że korzystanie z ulg ma swoje konsekwencje. - Przedsiębiorca decydujący się na opłacanie niższych składek na ubezpieczenia społeczne („małego ZUS” lub innych ulg) powinien wiedzieć, że ma to wpływ na wysokość świadczeń (m.in. zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego, zasiłku macierzyńskiego, zasiłku opiekuńczego) – mówi wiceprezes ZUS Paweł Jaroszek. W tym roku z "małego ZUS" skorzystało ponad 133 tys. przedsiębiorców w całym kraju.   Jakie warunki trzeba spełnić? Jeśli Twoje przychody z poprzedniego roku nie przekraczały trzydziestokrotności minimalnego wynagrodzenia, spełniasz pierwszy warunek. W 2019 r. minimalne wynagrodzenie wynosiło 2250 zł, a trzydziestokrotność tej kwoty to 67 500 złotych. Na przykład przedsiębiorca, który prowadził działalność przez cały 2019 r. i w tym czasie miał przychody niższe niż 67 500 zł, może skorzystać w 2020 r. z „małego ZUS”. Jeśli ktoś prowadził firmę krócej niż rok, to limit przychodów należy wyliczyć proporcjonalnie do czasu prowadzenia działalności. Ważne jest jednak, żeby ten okres w poprzednim roku wynosił co najmniej 60 dni. - Należy pamiętać, że niższe składki na ubezpieczenia społeczne można opłacać maksymalnie przez 36 miesięcy w ciągu 60 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej. To znaczy, że po wykorzystaniu tego okresu można wrócić do „małego ZUS” dopiero po przerwie, w której opłaca się składki na standardowych zasadach – wskazuje Jaroszek.   Kolejny warunek, żeby skorzystać w danym roku z „małego ZUS”, to prowadzenie działalności gospodarczej na podstawie wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej (CEIDG) lub innych przepisów szczególnych.   Do ulgi nie mają prawa nowi przedsiębiorcy, bo jeden z warunków to prowadzenie działalności w poprzednim roku przynajmniej przez 60 dni. Te osoby na starcie mogą jednak skorzystać z innych możliwości: półrocznego zwolnienia ze składek na ubezpieczenia społeczne i dwuletniego okresu składek preferencyjnych. Gdy wygaśnie im prawo do tych ulg, będą mogli przejść na „mały ZUS”.  
22 Grudnia 2019 godz. 7:04 Ala za Urząd Marszałkowski  

Urząd Marszałkowski: Miliard na wydatki

850 tys złotych dotacji z Urzędu Marszałkowskiego otrzymają w przyszłym roku dwie koszalińskie instytucje kultury - Bałtycki Teatr Dramatyczny i Filharmonia Koszalińska (500+350 tys. zł.). Władze samorządu województwa przygotowały projekt budżetu regionu na 2020 rok. Po stronie dochodów województwa zapisano kwotę 930 mln zł, a stronie wydatków ponad 1 mld zł. Podstawowym źródłem dochodów budżetu  będą dotacje i płatności z UE  (344,3 mln zł), udział w podatkach budżetu państwa (219,7 mln zł) oraz część oświatowa i wyrównawcza subwencji  (159,7 mln zł). „Janosikowe" wraz ze środkami z rezerwy subwencji ogólnej na 2020 rok z przeznaczeniem na dofinansowanie budowy, przebudowy, remontu, utrzymania, ochrony dróg wojewódzkich i zarządzania tymi drogami w łącznej wysokości 67,8 mln zł przyjęto na poziomie wskazanym w zawiadomieniu Ministerstwa Finansów.   Wydatki majątkowe stanowią 46,5% wydatków budżetu ogółem. Dominują w nich projektyinwestycyjne stanowiące 86,8% i ujęte w wieloletniej  prognozie finansowej samorządu województwa. Najbardziej aktywnym obszarem inwestycyjnym będzie infrastruktura transportowa, w ramach której sfinansowana zostanie przebudowa i poprawa stanu technicznego dróg wojewódzkich (202,4 mln zł) oraz budowa sieci tras rowerowych (55,2 mln zł). Ponadto istotnymi zadaniami będą te wykorzystujące eurofundusze w ramach RPO WZ 2014-2020. Należy do nich m.in. rozbudowa i modernizacja Teatru Polskiego (28,6 mln zł), powstanie Regionalnej Infrastruktury Przestrzennej Województwa Zachodniopomorskiego (wraz z wydatkami bieżącymi 18,4 mln zł), kontynuacja usługi zachodniopomorskiego E-Zdrowia (28,7 mln zł), konsolidacja siedziby Urzędu Marszałkowskiego (48,9 mln zł), budowa Morskiego Centrum Nauki (19,9 mln zł), wsparcie budowy nowych siedzib Wojewódzkiej Stacji Pogotowia Ratunkowego w Szczecinie (10 mln zł).   Główną pozycją wydatków budżetu województwa w roku 2020 - zgodnie z tendencją wieloletnią - będzie transport i infrastruktura wraz z konsolidacją. To prawie 49,1% uchwalonego budżetu i kwota 498,8 mln zł, z czego przebudowa i utrzymanie dróg wojewódzkich stanowi ponad 253,1 mln zł, a dotacja dla Przewozów Regionalnych na dofinansowanie pasażerskich przewozów kolejowych wyniesie  93 mln zł. Na kulturę, sport i turystykę przeznaczonych zostanie 181,8 mln (17,9%), administrację oraz bezpieczeństwo publiczne 68,3 mln zł (6,7 %), wdrażanie, zarządzanie i promocję RPO WZ 2014-2020 47,6 mln zł (4,7%). Działania związane z ochroną zdrowia, wojewódzkimi programami polityki społecznej, w tym pomocą społeczną i rodziną określono w budżecie  na poziomie 86,6 mln zł (8,5%), a z polityką rynku pracy i rozwojem przedsiębiorczości w kwocie 23,7 mln zł (2,3%). Zadania z zakresu rolnictwa, rybactwa i ochrony środowiska zaplanowane zostały na poziomie 29,2 mln zł (2,9 %), natomiast wydatki na edukację, opiekę wychowawczą oraz naukę w kwocie 22,6 mln zł (2,2%).   Bilansowo budżet województwa na rok 2020 zamknie się deficytem 86,4 mln zł (9,3% dochodów ogółem). Planuje się, iż zostanie on pokryty głównie środkami pochodzącymi z kredytu z EBI. Nadwyżka operacyjna w uchwalonym na 2020 rok budżecie, stanowiąca jeden z najistotniejszych wskaźników sytuacji finansowej j.s.t, zaplanowana została na poziomie blisko 123 mln zł, co pozwoli obsłużyć roczne zobowiązania Województwa. Planuje się, iż stan zobowiązań na koniec 2020 roku zamknie się kwotą niespełna 310,1 mln zł, stanowiącą 33,3% dochodów budżetu planowanych na przyszły rok.    Głosowanie nad tegorocznym planem finansowym Województwa Zachodniopomorskiego było  najważniejszym punktem obrad dwunastej w kadencji 2018-2023 sesji Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego.
22 Grudnia 2019 godz. 5:59 Ala za mat. inf.  

Święta od kuchni – jedz z głową!

Podczas przygotowań do Bożego Narodzenia, planujemy zakup prezentów, domowe dekoracje oraz potrawy, jakie przyrządzimy na spotkanie z bliskimi. Od nas zależy co pojawi się na wspólnym stole i jak będziemy czuć się tuż po świętach. Jak gotować, żeby było pysznie, zdrowo i nie aż tak kalorycznie opowiada Gaja Kuroń, dietetyczka i ekspertka kulinarna. Biesiada nie tylko przy stole Święta to czas, kiedy pozwalamy sobie na więcej niż na co dzień. Jemy bardziej kaloryczne dania i chętnie sięgamy po długo wyczekiwane bożonarodzeniowe ciasta i desery. Mimo, iż co roku na naszym stole pojawia się wiele tradycyjnych smakołyków, podczas wigilijnej kolacji warto jednak zachować zdrowy rozsądek i… umiar. Jeśli na co dzień spożywamy regularne posiłki, podczas świąt nie zmieniajmy naszych nawyków. Całodzienny post w dniu Wigilii zakończony ucztą składającą się z 12 dań zjedzonych jedno po drugim nadwyręży nasz żołądek i zakończy się zgagą lub niestrawnością. Pamiętajmy również o tempie jedzenia, delektujmy się świątecznymi przysmakami i wspólnie spędzonym czasem z najbliższymi oraz o odpowiednim nawadnianiu. Pijmy wodę (ok. 1 – 1,5 l) przed i po posiłku. Dlaczego nie w trakcie? Płyny rozrzedzą soki trawienne i w efekcie będą utrudniać proces trawienia. Zaplanujmy rodzinne aktywności fizyczne. Podczas Bożego Narodzenia mamy dużo wolnych chwil, które możemy przeznaczyć na wspólne spacery czy zabawę z najmłodszymi. Zawsze jest wyjście z (tłustej) sytuacji Boże Narodzenie to dla większości Polaków tradycyjne potrawy tj. pierogi z kapustą i grzybami, smażona ryba czy sałatka jarzynowa z majonezem. Dania te nie należą do lekkich i niskokalorycznych, ale przy odrobinie inwencji można z łatwością wprowadzić do tradycyjnych receptur małe innowacje, które sprawią, że posiłki nie będą aż tak sycące. Przede wszystkim, zrezygnujmy ze smażenia. – Tradycyjny karp, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole większości z nas, jest niezwykle tłusta rybą. Zamiast smażyć go na tłustym oleju możemy przygotować np. lekką alternatywę w galarecie z dużym dodatkiem warzyw takich jak marchewka i groszek. Nie odsmażajmy także pierogów z kapusta i grzybami, które ze względu na swój farsz są już wystarczająco ciężkostrawne. Podajmy je gotowane z wody, a jeśli zależy nam na chrupiącym cieście możemy je podgrzać w piekarniku lub na patelni teflonowej bez dodatku oleju – tłumaczy Gaja Kuroń, dietetyczka z firmy Kuroniowie Diety. – Zrezygnujmy także ze śmietany i majonezu. Możemy przygotować swój własny, domowy na bazie jogurtu, by maksymalnie ograniczyć kalorie – dodaje.  Wyjdź poza ramy (tradycji) Jeśli na co dzień zwracasz uwagę na to co jesz i starasz się, by twoja dieta była zbilansowana nie rezygnuj z dobrych przyzwyczajeń również w święta. Poza tradycyjnymi potrawami, które w naszym kraju opierają się głównie o mięsa, kapustę i grzyby pomyśl o wprowadzeniu do świątecznego menu większej ilości warzyw. – Śledzia w oleju można zamienić na tatara podawanego z wypłukanymi z oleju płatami, ogórkami konserwowymi, czerwoną cebulą, kaparami i sosem na bazie musztardy. Jako przystawka świetnie sprawdzi się także carpaccio z pieczonych buraków z orzechami i odrobiną sera pleśniowego, a do obiadu koniecznie przygotujmy sałatkę z surowych warzyw na bazie np. sałaty rzymskiej i pomidorów z tradycyjnym sosem winegret – mówi Gaja Kuroń. Dobrym pomysłem jest także wprowadzenie niewielkiej innowacji do klasycznej sałatki jarzynowej. Ekspertka firmy Kuroniowie Diety podpowiada, żeby warzywa do tej tradycyjnej potrawy ugotować bardziej al dente. Gdy będą nieco twardsze organizm będzie potrzebował więcej energii do ich trawienia.  Osładzamy atmosferę Wigilijna kolacja i świąteczny obiad to oczywiście także ciasta, słodycze i wszelkie łakocie. Przygotowując smakołyki warto zamienić mąkę pszenną na ciemną np. orkiszową, która ma dużo sycącego błonnika, cukier na stewię, a polewy z lukru na bakalie lub odrobinę cukru pudru. – Ciekawym i lekkim deserem są także pieczone jabłka faszerowane kaszą lub ryżem z orzechami i cynamonem – podpowiada Gaja Kuroń. Grunt to plan Przygotowując się do obchodów Bożego Narodzenia warto pomyśleć o produktach, których naprawdę potrzebujemy. Przygotujmy listę i zaplanujmy zakupy. Brzmi jak coś oczywistego, prawda? A mimo to co roku na każdym świątecznym stole pojawia się za dużo jedzenia, które później trafia do kosza. Postarajmy się ograniczyć marnowanie posiłków, przygotowując mniej smakołyków lub mrożąc je po zakończeniu świętowania. - A jeśli po Bożym Narodzeniu mimo wszystko będziemy czuć się ociężale pomyślmy o tym, aby do naszego jadłospisu wprowadzić głównie lekkie zupy tj. barszcz czerwony i soki z kiszonek, np. z kiszonej kapusty lub ogórków – mówi Gaja Kuroń.  Boże Narodzenie to w tradycji polskich świąt niezwykły i magiczny czas. Uwielbiamy spędzać go z najbliższymi i cieszyć się wyjątkową atmosferą przy wspólny stole. Przygotowując tradycyjne potrawy, na które czekamy przez cały rok wprowadźmy łatwe i zdrowe innowacje i pamiętajmy o zdrowym rozsądku. Nie będziemy musieli wówczas po świętach przechodzić na restrykcyjne diety.
20 Grudnia 2019 godz. 9:00 Marcin Piotrowicz, fot. Dominik Wasilewski  

Ile kalorii mają wigilijne potrawy, czyli obfitość na świątecznym stole

Święta Bożego Narodzenia to czas nie tylko relaksu i spotkań z rodziną, ale również pysznego jedzenia, na które wiele osób czeka z utęsknieniem cały rok. Świąteczne dania bywają jednak dość kaloryczne, o czym w szczególności powinny pamiętać osoby dbające o smukłą linię lub będące na diecie redukcyjnej. Z tego artykułu dowiesz się, ile kalorii mają popularne potrawy wigilijne. Barszcz czerwony z uszkamiPotrawy tej nie może zabraknąć na żadnym stole wigilijnym. Barszcz przyrządzany jest z buraków, które posiadają wiele właściwości prozdrowotnych.Dodatek uszek, czyli charakterystycznych pierożków z nadzieniem grzybowym, jednak znacznie podnosi kaloryczność tej potrawy - w średniej wielkości porcji barszczu z uszkami (280 g) znajduje się około 230 kcal.Kapusta z grzybamiŚwiąteczna kapusta z dodatkiem aromatycznych grzybów zalicza się do stosunkowo mało kalorycznych potraw.W standardowej porcji, czyli ok. 200 g tego dania, znajduje się około 90 kcal.Pierogi z grzybamiZdecydowanie więcej kalorii niż kapusta z grzybami mają pierogi z grzybami.Farsz składa się zwykle z grzybów, które wcześniej zostały podsmażone na tłuszczu, z dodatkiem cebulki. Jeden pieróg zawiera około 85 kcal, co przy 4 sztukach daje już 340 kcal.Ryba po greckuTo jedno z tradycyjnych dań wigilijnych jest nie tylko pożywne, ale również zdrowe.Ryba przyrządzona jest w towarzystwie warzyw takich jak marchew, pietruszka, seler czy cebula.Jeśli chodzi o kalorie, to porcja 200g zawiera ok. 200 kcal.Śledzie w śmietanie lub olejuKolejna rybna przekąska wigilijna to śledź, który może być podawany zarówno w zalewie olejowej, jak i w śmietanie.Sam śledź nie jest bardzo kaloryczny ale olej lub śmietana już tak. Danie to praktycznie nie zawiera węglowodanów, lecz głównie tłuszcze i białko.W porcji ok. 100 g śledzia w oleju znajdują się aż ok 300 kcal. Podobnie będzie w przypadku śledzia w śmietanie.Karp smażonyTo potrawa bogata w tłuszcz. Sam karp należy do tłustych ryb, a użyty do smażenia olej jeszcze zwiększa ilość tego składnika w porcji.Porcja fileta o wadze 130 g dostarcza organizmowi około 240 kcal.Kompot z suszuIdealny dodatek do wigilijnej wieczerzy doskonale poprawia trawienie.Kompot przyrządzony jest z suszonych owoców takich jak gruszki, jabłka, śliwki, dodatkowo dosładzany cukrem lub miodem.W jednej szklance, czyli ok. 200 ml takiego napoju, znajdziemy ok. 200 kcal.KutiaTradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, która często pojawia się na polskim stole wigilijnym.To danie na bazie gotowanej pszenicy, maku, rodzynków, migdałów i miodu, dlatego kaloryczność porcji jest dość wysoka, bo znajdziemy tam aż 550 kcal na 100 g.Groch z kapustąZ kolei ta potrawa to danie przyrządzone z gotowanego grochu i kiszonej kapusty zazwyczaj z dodatkiem tłuszczy, np. smalcu.W jednej łyżce stołowej potrawy znajdziemy około 145 kcal.KeksNa stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnego ciasta, jakim jest keks.Wypiek ten zawiera dużą ilość bakalii, które wpływają na kaloryczność ciasta. Jego niewielka porcja dostarcza aż ok. 400 kcal,Zupa grzybowaZupa grzybowa pojawia się na stole wigilijnym jako zamiennik barszczu lub jako kolejne danie.Czysta, nie zabielana zupa grzybowa jest dość niskokaloryczna, bo ma tylko 30 kcal na 100 g.Natomiast standardowej wielkości porcja podana ze śmietaną i dodatkami w postaci makaronu dostarczy nawet 300 kcal.PiernikTo aromatyczne ciasto, najczęściej przekładane powidłami i udekorowane polewą czekoladową dostarczy nam w jednej porcji około 215 kcal.MakowiecKolejne tradycyjne ciasto świąteczne również obfituje w kalorie, których najwięcej jest w masie makowo-bakaliowej, a nie zaś w samym cieście (drożdżowym lub biszkoptowym). Jedna porcja makowca o wadze 60 g to około 210 kcal.Kotlet schabowy i mielonyKotlety z reguły nie goszczą na wigilijnym stole natomiast są często jedzone podczas świątecznych obiadów.Jeśli chodzi o mięsa podawane najczęściej w pierwszy i drugi dzień świąt, to kotlet schabowy w panierce dostarczy nam ponad 400 kcal, natomiast mielony - połowę mniej, bo ok. 200 kcal.Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa wykonana z gotowanej marchewki, groszku i kukurydzy w puszce, ogórków kiszonych, ziemniaków, jajek i majonezu to około 70 kcal w porcji o wadze 100 g.Standardowa porcja waży ok. 200 g czyli zawiera ok. 140 kcal.BigosTo danie wykonane z kapusty kiszonej oraz różnych rodzajów mięs.Porcja bigosu o wadze 200 g dostarcza około 250 kcal.Nawet 3000 kcal podczas kolacji wigilijnejWiedząc już, ile kalorii mają poszczególne dania wigilijne i świąteczne można łatwiej kontrolować dostarczane podczas wieczerzy kalorie.Podliczmy więc ile kalorii możemy spożyć podczas tradycyjnej jedenasto-daniowej kolacji wigilijnej:barszcz czerwony z uszkami - 230 kcalkapusta z grzybami - 90 kcalpierogi z grzybami (3 szt.) - 255 kcalryba po grecku - 200 kcalporcja śledzi w śmietanie lub oleju - 300 kcalkarp smażony - 240 kcalkompot z suszu - 200 kcalporcja kutii - 550 kcalporcja grochu z kapustą (dwie łyżki) - 290 kcalporcja keksu - 400 kcalporcja piernika - 215 kcalRazem daje nam to prawie 3000 kcal (dokładnie 2970) ale pamiętajmy, że wszystko zależy od naszego umiaru i wielkości porcji. 3000 kcal to już i tak sporo więcej niż zalecane całodzienne spożycie dla większości ludzi.Nie popadajmy jednak w obsesję i pamiętajmy o tym, że święta Bożego Narodzenia są raz w roku i warto spróbować każdego dania, nawet w niewielkiej porcji.O autorzeArtykuł przygotował Marcin Piotrowicz, twórca serwisów wszystkoojedzeniu.pl i calories-info.com, publikujących informacje o kaloriach, wartościach odżywczych i właściwościach zdrowotnych produktów spożywczych.