Ala, fot. Dominik Wasilewski - 27 Lutego 2025 godz. 7:43
Tłusty Czwartek w 2025 roku przypada 27 lutego i jak zawsze będzie okazją do skosztowania pączków, faworków i innych słodkich wypieków. To dzień, w którym bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po ulubione smakołyki, ale warto pamiętać o umiarze!
Tłusty Czwartek to święto kończące karnawał, obchodzone w Polsce od wieków. Dawniej pączki przygotowywano na słono, nadziewając je słoniną lub mięsem. Współczesne, słodkie pączki pojawiły się dopiero w XVII wieku i od tego czasu stały się symbolem tego dnia.
Mówi się, że kto nie zje pączka w Tłusty Czwartek, temu nie będzie się wiodło przez cały rok – nic więc dziwnego, że w ten dzień cukiernie przeżywają prawdziwe oblężenie.
Ile słodyczy jedzą Polacy?
100 milionów pączków – tyle zjadają Polacy w Tłusty Czwartek, co daje średnio 2,5 pączka na osobę.
Na co dzień tylko 15% Polaków je ciastka 2-3 razy w tygodniu, a większość, czyli 75%, sięga po nie tylko raz w miesiącu.
Spożycie tłuszczów powinno stanowić 25-35% energii dostarczanej organizmowi każdego dnia, więc warto uważać na nadmiar kalorycznych smakołyków.
Ile kalorii mają pączki i faworki?
Jeden faworek (ok. 15 g) – 85 kcal
Jeden pączek – od 200 do 350 kcal w zależności od nadzienia i sposobu przygotowania
Aby spalić jednego pączka, trzeba np. biec przez 30-40 minut, tańczyć przez godzinę lub spacerować przez 1,5 godziny
Na szczęście dietetycy uspokajają: 1-2 pączki w Tłusty Czwartek nikomu nie zaszkodzą. Najważniejszy jest umiar i zdrowe podejście do jedzenia.
Jak mówi perski poeta Saadi z Szirazu: „Najlepszy sposób zachowania zdrowia to nie jeść, gdy się nie chce i przestać jeść, gdy jeszcze jest chęć do jedzenia”.
A Ty, ile pączków planujesz zjeść w tym roku? Kupujesz gotowe czy smażysz w domu?