Warsztaty Domowy Kawiarz
W niedzielę 10 września warsztat poprowadzi związany od samego początku z Czarnym Deszczem Adam Przybyłek.
Żeby w domowych warunkach zaparzyć kawę nie potrzebujemy sprzętu za milion złotych. Nawet za 1000 złotych nie potrzebujemy. Wystarczy młynek, dripper i kawiarka.
Szkolenie jest podzielone na moduły, które odpowiadają konkretnej wiedzy jaką trzeba poznać, aby móc swobodnie stosować metodologię poprawnego parzenia kawy.
1. Kawa jako surowiec
2. Mielenie i dozowanie
3. Ekstrakcja i zaparzanie
4. Kawa z dripa
5. Kawa z kawiarki
W kameralnej grupie liczącej maksymalnie 4 osoby będziemy rozmawiać o kawie, próbować i zaparzać. Koszt warsztatu 280 zł, czas trwania ok.4 godziny, zapisy na miejscu w kawiarni.
Cupping #odpowiedzialna
W poniedziałek 11 września cupping poprowadzi Adam Przybyłek. Kupując kawę (czy w ziarnie, czy jako napar) nie zastanawiamy się skąd się wzięła, jak została wyprodukowana, dlaczego jedna jest droższa a inna tańsza. Czy kopi luwak to dobra kawa? Dlaczego ziarna kawy nadgryzione przez robaki, lub zagrzybione są codziennością w sklepach i kawiarniach? Czemu biznes międzynarodowych sieci oparty jest na stratach rdzennych plantatorów? Czy kawa powinna mieć kopa i być gorzka? O odpowiedzialności jaka spoczywa na plantatorach, palarniach, kawiarniach i konsumentach porozmawiamy przy kilku szklankach z różnymi dziwnymi kawami.
Udział w cuppingu wynosi 10 zł, zapisy przyjmujemy przez fb, wpłaty na miejscu najpóźniej 2 dni przed wydarzeniem.
Zapowiada się dobry, czarny weekend ;)