Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
kultura

Czarny Deszcz, czyli czarna, dobra kawa. Cupping i warsztaty.

Autor ekoszalin 5 Września 2017 godz. 5:07
Nietypowy, bo Czarny Deszcz spadnie u nas już 10 i 11 września! Wrocławski projekt kawowy działa na rynku od 2014 roku, a jego główna misja zamyka się w pojęciach: jakość, świeżość, odpowiedzialność. Niektórzy z Was mieli już okazję próbować kaw od Czarnego Deszczu i dobrze wiedzą jak bardzo jest dobra, świeża i aromatyczna.

Warsztaty Domowy Kawiarz
W niedzielę 10 września warsztat poprowadzi związany od samego początku z Czarnym Deszczem Adam Przybyłek.
Żeby w domowych warunkach zaparzyć kawę nie potrzebujemy sprzętu za milion złotych. Nawet za 1000 złotych nie potrzebujemy. Wystarczy młynek, dripper i kawiarka.
Szkolenie jest podzielone na moduły, które odpowiadają konkretnej wiedzy jaką trzeba poznać, aby móc swobodnie stosować metodologię poprawnego parzenia kawy. 
1. Kawa jako surowiec
2. Mielenie i dozowanie
3. Ekstrakcja i zaparzanie
4. Kawa z dripa
5. Kawa z kawiarki
W kameralnej grupie liczącej maksymalnie 4 osoby będziemy rozmawiać o kawie, próbować i zaparzać. Koszt warsztatu 280 zł, czas trwania ok.4 godziny, zapisy na miejscu w kawiarni.

Cupping #odpowiedzialna
W poniedziałek 11 września cupping poprowadzi Adam Przybyłek. Kupując kawę (czy w ziarnie, czy jako napar) nie zastanawiamy się skąd się wzięła, jak została wyprodukowana, dlaczego jedna jest droższa a inna tańsza. Czy kopi luwak to dobra kawa? Dlaczego ziarna kawy nadgryzione przez robaki, lub zagrzybione są codziennością w sklepach i kawiarniach? Czemu biznes międzynarodowych sieci oparty jest na stratach rdzennych plantatorów? Czy kawa powinna mieć kopa i być gorzka? O odpowiedzialności jaka spoczywa na plantatorach, palarniach, kawiarniach i konsumentach porozmawiamy przy kilku szklankach z różnymi dziwnymi kawami. 

Udział w cuppingu wynosi 10 zł, zapisy przyjmujemy przez fb, wpłaty na miejscu najpóźniej 2 dni przed wydarzeniem.

Zapowiada się dobry, czarny weekend ;)