Udział w konkursie bierze 6 zespołów 2-osobowych, muszą one zgłosić chęć uczestnictwa do organizatorów (do 17.06) na e-mail: fooding2@wp.pl lub bezpośrednio do Zarządu lub Opiekuna Koła - dra inż. Tomasza Rydzkowskiego. Uczestnictwo jest bezpłatne. Każdy zespół może złożyć tylko jedno zgłoszenie.
Konkurs będzie przebiegał dwustopniowo. Najpierw jego uczestnicy przygotują pizze z dostarczonych składników i zadaną przez organizatorów. Następnie praca zespołu, a także pizza zostaną poddane ocenie jury i publiczności. Do finału zawodów przejdą 3 najlepsze zespoły, które przygotują dowolną pizze z posiadanych składników.
Z finałowej trójki zostaną wybrane zespoły, które zajęły I, II i III miejsce. Wszyscy, którzy wezmą udział w rywalizacji otrzymają okolicznościowe dyplomy, konkursowe koszulki, a także drobne upominki. Ponadto finaliści otrzymają inne dodatkowe nagrody.
Warunki jakie trzeba spełnić, aby móc brać udział w zawodach są następujące: posiadanie statusu studenta lub gościa PK, posiadanie pełnej zdolności do czynności prawnych, wypełnienie formularza zgłoszeniowego oraz posiadane aktualnej Książeczki zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Konkurs jest objęty Patronatem Prorektora ds. Studenckich – prof. dra hab. Kazimierza Szymańskiego. Organizatorzy: Studencie Koło Naukowe „Fooding”, Restauracja Pizza Hut oraz Koło Naukowe „Inżynier”.