Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Regionalne kulinaria

Autor ekoszalin za wzp.pl, fot. wzp.pl.pl 2 Marca 2015 godz. 14:42
Aromatyczny, kiszony łosoś w przyprawach, wędzone ryby z Zalewu Kamieńskiego, a także naturalne, pełne smaku sery i inne wyroby mleczarskie z Grabowa to przepis na sukces dwóch firm, które dołączyły do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.

Również ministerialna Lista Produktów Tradycyjnych wzbogaciła się o dwa nowe produkty z naszego regionu. Marszałek Olgierd Geblewicz oraz wicemarszałek Jarosław Rzepa spotkali się z wyróżnionymi przedsiębiorcami w środę, 25 lutego, w Szczecinie. 

Regionalne kulinaria Pomorza Zachodniego rosną w siłę. Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego dołączyły firmy promujące lokalną żywość – Ryby Natalia Zubowicz oraz Ekologiczne Gospodarstwo Rolne „ekoKniaż” Sebastian Kniażewicz z Grabowa (gmina Biały Bór). Również Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wzbogaciła się o dwa przysmaki z województwa zachodniopomorskiego. To szynka świdwińska oraz kiełbasa krucha domowa.

Zrzeszone w Sieci podmioty otrzymują licencję na posługiwanie się wspólnym logo Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Członkami sieci są zarejestrowane w naszym województwie przedsiębiorstwa, które promują oraz rozpowszechniają lokalną żywność. Mogą to być: producenci surowców, przetwórcy żywności, restauracje i punkty gastronomiczne, sklepy farmerskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. Aktualnie Sieć liczy 40 członków.

– Prowadzimy naszą smażalnię i wędzarnię w Kamieniu Pomorski. Przyrządzane przez nas węgorze, sieje, leszcze czy płocie łowimy w Zalewie Kamieńskim – mówiła Natalia Zubowicz,która prowadzi rodzinną firmę w Kamieniu Pomorskim – Naszym klientom oferujemy również kiszonego łososia. To nasz autorski przepis. Łososia marynujemy dużą ilością przepraw, czosnkiem, a następnie tak zamarynowana ryba leżakuje około miesiąca – dodała pani Natalia. – Przynależność do Sieci jest wyróżnieniem i poświadcza naszą pracę, do której wykorzystujemy świeże, zdrowe i regionalne produkty – dodała Małgorzata Mazur z kamieńskiej smażalni i wędzarni.  Nowym członkiem sieci zostało również Ekologiczne Gospodarstwo Rolne „ekoKniaż” Sebastian Kniażewicz z Grabowa (gmina Biały Bór). – Nasza mleczarnia została uruchomiona w roku 2013. Posiadamy również certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Naszym klientom oferujemy śmietany, kefiry, jogurty, maślanki, twarogi, sery podpuszczkowe. Co ważne, nie stosujemy ulepszaczy smakowych ani konserwantów. Nasze produkty są w pełni naturalne – mówiŁukasz Borys z „ekoKniaź”.

Na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano także szynkę świdwińską oraz kiełbasę kruchą domową. Produkty te przyrządzane są przez firmę FERMAPOL Sp. z o.o. ze Smardzka (gmina Świdwin). Na ministerialnej liście znajduje się obecnie 31 produktów charakterystycznych dla naszego regionu.

Poprzedni artykuł