Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Kuchnia Pomorza Zachodniego rośnie w siłę

Autor Ekoszalin za Biurem Prasowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego 24 Lutego 2015 godz. 18:28
Szynka świdwińska oraz kiełbasa krucha domowa to nowe specjały promujące województwo zachodniopomorskie na krajowej Liście Produktów Tradycyjnych.

Na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisano szynkę świdwińską oraz kiełbasę kruchą domową. Produkty te przyrządzane są przez firmę FERMAPOL Sp. z o.o. ze Smardzka (gmina Świdwin). Na ministerialnej liście znajduje się obecnie 31 produktów charakterystycznych dla naszego regionu.

 

Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego dołączyły natomiast kolejne dwie firmy, które promujące lokalną żywość. To Ryby Natalia Zubowicz – smażalnia i wędzarnia z Kamienia Pomorskiego oraz Ekologiczne Gospodarstwo Rolne „ekoKniaż” Sebastian Kniażewicz z Grabowa (gmina Biały Bór).Zrzeszone w Sieci podmioty otrzymują licencję na posługiwanie się wspólnym logo Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Aktualnie Sieć liczy 40 członków.

Poprzedni artykuł