WSSE stwierdziła obecności składnika alergennego – glutenu, w ilości powyżej 150 mg/kg, w produkcie, którego oznakowanie nie wskazuje na obecność glutenu. W przypadku osób z nietolerancją glutenu spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Badanie laboratoryjne określające zawartość glutenu w produkcie zostało wykonane przez akredytowane laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej akredytowaną metodą badawczą.
W tej sytuacji zakład konfekcjonowania zobowiązał się do uruchomienia procedury wycofywania z obrotu produktu pn. „Mąka kukurydziana” 400g nr partii 1110504A. Natomiast Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje proces wycofywania produktu z obrotu i dalszego postępowania z produktem po wycofaniu.
Zalecenia dla konsumentów:
Produkt pn. „Melvit Mąka kukurydziana” 400 g, nr partii: 111/05 04A, data minimalnej trwałości 04.01.2015 nie powinien być spożywany przez konsumentów nietolerujących glutenu z uwagi na zanieczyszczenie produktu tym składnikiem alergennym. W przypadku posiadania kwestionowanego produktu przez osoby uczulone zaleca się zaprzestanie jego spożywania i dokonanie zwrotu do miejsca zakupu lub zniszczenie.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – „Melvit Mąka kukurydziana” 400 g,
Kraj pochodzenia - Polska
Producent – Melvit S.A., ul. Grójecka 194 lok. 91, 02-390 Warszawa, Zakład konfekcjonowania, ul. Przemysłowa 1, 07-410 Ostrołęka
Oznaczenie partii produkcyjnych- 1110504A
Data minimalnej trwałości - 04.01.2015