Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Jak przetrwać Święta na diecie ?

Autor Centrum Naturhouse w Koszalinie 17 Grudnia 2012 godz. 13:29
Przygotowując co roku świąteczne potrawy sięgamy po sprawdzone, staropolskie przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Bez bigosu, smażonej ryby oraz słodkiej kutii wielu z nas nie wyobraża sobie prawdziwych świąt. Tradycyjne potrawy mają bowiem niezaprzeczalne walory smakowe, ale są także bardzo kaloryczne i ciężkostrawne.

 

Jak zatem zachować tradycję, ale uniknąć negatywnych konsekwencji?


Kaloryczne pułapki

Czasami wystarczy jedynie zmienić sposób przygotowania niektórych potraw i pamiętać o kilku prostych zasadach dotyczących spożywania świątecznych posiłków. - Przede wszystkim, jeśli to możliwe, powinniśmy zrezygnować ze smażenia, zwłaszcza mięs w panierkach, wybierając zdrowsze metody obróbki – pieczenie lub gotowanie. Odgrzewając potrawy unikajmy smażenia na głębokim tłuszczu, np. pierogi lepiej odgrzać na wodzie niż na patelni – radzi Agnieszka Faryniarz dietetyczka Naturhouse. Unikajmy również takich dodatków jak boczek, skwarki czy smalec - są one aromatyczne, ale mają bardzo dużo kalorii -  zastąpmy je chudym mięsem. Starajmy się także nie stosować zagęszczaczy w postaci mąki czy śmietany. Podczas świąt nie zapominajmy o świeżych warzywach, a do sałatek zamiast majonezu dodajmy jogurt lub dressing. Doprawiając wszelkie potrawy ograniczajmy ilość soli oraz cukru.


Na poprawę trawienia

Jeśli przygotowując niektóre potrawy nie potrafimy uniknąć kalorycznych składników, pamiętajmy chociaż, aby dodać ziele angielskie lub liść laurowy, które usprawnią proces trawienia. Pijmy także dużo wody mineralnej niegazowanej. - Podczas świąt pomocne okażą się również: czerwona herbata, mięta czy melisa, znane z właściwości stymulujących wydzielanie żółci i soków trawiennych. Dzięki nim nasz żołądek łatwiej poradzi sobie z ciężkostrawnymi potrawami – dodaje dietetyczka z Centrum Naturhouse.


Zdrowy umiar

W spożywaniu świątecznych potraw najważniejszy jest umiar, o którym zdarza nam się czasami zapomnieć. Chcąc spróbować wszystkich znakomitości i smakołyków nakładajmy małe porcje, robiąc sobie przerwy pomiędzy kolejnymi daniami. Nie należy także mieszać potraw, np. dania głównego ze słodkościami. Warto pamiętać o tych kilku zasadach, a po każdej uczcie wybrać się na długi spacer w rodzinnym towarzystwie.

 

Dietetyk Centrum Natur House Agnieszka Faryniarz radzi jak przetrwać święta na diecie.


A oto przykładowe przepisy:

1.Ciasto mandarynkowe:


Składniki:

  • 4 mandarynki (ze skórką)
  • 25 dkg mielonych migdałów (orzechy mielone)
  • 15 dkg cukru
  • 6 jaj
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:


Mandarynki ze skórką sparzyć wrzątkiem, po czym całe wraz ze skórką wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 min. Następnie mandarynki odcedzić i przestudzić. Cukier, mielone migdały i proszek do pieczenia wrzucić do miseczki i wbić żółtka. Osobno należy ubić białka. Przestudzone mandarynki zmiksować 2 ze skórką a 2 obrać i wrzucić do pozostałych składników. Ubitą pianę powoli łączyć zresztą składników i tak przygotowane ciasto wlać do średniej tortownicy. Pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 180 stopni.

2.Śledź w sosie jogurtowo- musztardowym

Składniki:

  • 250 g marynowanych filetów śledziowych
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 pęczek koperku
  • cukier, sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Śledzie przepłukać w letniej wodzie, odcedzić i pozostawić na sicie na 10 minut. Pokroić na średniej wielkości kawałki. Do miski przełożyć jogurt grecki, posiekane w drobną kostkę czerwoną cebulę, dodać oliwę z oliwek oraz musztardę. Wszystko ubić mikserem na delikatną puszystą masę. Dodać posiekany koperek, pokrojonego śledzia i doprawić całość solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wszystko razem wymieszać. Odstawić śledzie na kilka godzin, aby smaki się połączyły.

 

Jeżeli szukasz konkretnych przepisów na potrawy świąteczne, które nie tuczą lub chciałabyś zaskoczyć swoich bliskich zdrowym i smacznym daniem wstąp do Centrum Dietetycznego Naturhouse w Koszalinie przy ul. Ks. Bp. Cz. Domina 3/7 i odbierz  przepisy przygotowane przez dietetyczkę.

 

Dla osób, które chciałyby skorzystać z darmowej konsultacji dietetycznej wraz z badaniami antropometrycznymi oraz pomiarem tkanki tłuszczowej i wody metabolicznej wystarczy kliknąć w poniższy link i wypełnić formularz: www.zaproszenie.naturhouse-polska.pl  
 
lub umówić się telefonicznie:
94 316 02 11 lub 796 380 100
Centrum Dietetyczne Naturhouse
ul. Ks. Bp. Cz. Domina 3/7