Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Nowy produkt tradycyjny

Autor Paweł Kaczor / info. wzp.pl/minrol.gov.pl / fot. Tomasz Sadowski 9 Grudnia 2013 godz. 11:31
Na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pojawił się kolejny produkt z naszego regionu. Wyrób ten to „Miody Pojezierza Choszczeńskiego”. Na w/w liście łącznie znajduję się 25 towarów z województwa zachodniopomorskiego.

Do rejestru może być wpisany wyłącznie produkt, którego jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji (od co najmniej 25 lat takie same). Dodatkowo wyrób powinien stanowić element tożsamości społeczności lokalnej, a także należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi.

 

Miody Pojezierza Choszczeńskiego” wytwarzane są przez pszczelarzy (ich pszczoły) na terenie powiatu choszczeńskiego. Gospodarstwa pasieczne, pasieki przydomowe oraz pasieki wędrowne prowadzone są przez pszczelarzy, którzy wytwarzają różne gatunki miodów, np. akacjowy, gryczany, lipowy, rzepakowy, wrzosowy czy wielkokwiatowy.

 

Tradycja wytwarzania miodów na „ziemi choszczeńskiej” sięga już czasów średniowiecza. Materiały z tamtego okresu „mówią” o ludności zajmującej się na tych terenach różnymi dziedzinami rolnictwa i hodowli (w tym hodowli pszczół). Obecnie „Miody Pojezierza Choszczeńskiego” wytwarzane są przez pszczelarzy z gmin: Choszczno, Krzęcin, Drawno oraz Pełczyce, a w ich posiadaniu jest 1650 rodzin pszczelich. Od wielu lat miody te sprzedawane są m.in. w różnego rodzaju sklepach ze zdrową żywnością.