Do rejestru może być wpisany wyłącznie produkt, którego jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji (od co najmniej 25 lat takie same). Dodatkowo wyrób powinien stanowić element tożsamości społeczności lokalnej, a także należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi.
„Miody Pojezierza Choszczeńskiego” wytwarzane są przez pszczelarzy (ich pszczoły) na terenie powiatu choszczeńskiego. Gospodarstwa pasieczne, pasieki przydomowe oraz pasieki wędrowne prowadzone są przez pszczelarzy, którzy wytwarzają różne gatunki miodów, np. akacjowy, gryczany, lipowy, rzepakowy, wrzosowy czy wielkokwiatowy.
Tradycja wytwarzania miodów na „ziemi choszczeńskiej” sięga już czasów średniowiecza. Materiały z tamtego okresu „mówią” o ludności zajmującej się na tych terenach różnymi dziedzinami rolnictwa i hodowli (w tym hodowli pszczół). Obecnie „Miody Pojezierza Choszczeńskiego” wytwarzane są przez pszczelarzy z gmin: Choszczno, Krzęcin, Drawno oraz Pełczyce, a w ich posiadaniu jest 1650 rodzin pszczelich. Od wielu lat miody te sprzedawane są m.in. w różnego rodzaju sklepach ze zdrową żywnością.