Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
kultura

Porażka w kuchni? Nigdy się do niej nie przyznawaj

Autor Alina Konieczna / fot. ArtRut 16 Lipca 2013 godz. 9:14
Rozmowa z Andrzejem Polanem, mistrzem gotowania znanym z telewizji TVN, gwiazdą koszalińskiego festiwalu Kulinarnego Ulica Smaków.

- Podobno z wykształcenia nie jest pan kucharzem, lecz nauczycielem nauczania początkowego. Nie tęskni pan za swoim pierwotnym zawodem?

- Nie, ponieważ to, co robię obecnie, sprawia mi wiele radości i satysfakcji. Gotuję praktycznie do 17. roku życia, mam więc sporo doświadczenia.

 

- Niektórzy uważają, ze gotowanie to trudna sztuka. Zgadza się pan z tym?

- Gotowanie bywa trudne, jeśli za bardzo je komplikujemy, udziwniamy. Gdy gotujemy w sposób prosty, zwyczajny, wtedy jest to proste i naprawdę przyjemne.

 

- Jakie są sztandarowe potrawy Andrzeja Polana?

- Często słyszę to pytanie. Zwykle odpowiadam: wszystkie. W mojej restauracji Soul Kitchen serwuję różne dania. Takie, na jakie klienci mają ochotę.

 

- A co najbardziej lubi pan jadać?

- Bardzo lubię ryby. Weźmy choćby dorsza w sosie śmietanowym z kurkami, albo z chrzanem, którego serwowałam podczas koszalińskiego festiwalu. To naprawdę smaczne i zdrowe jedzenie. Lubię też dobrze przyrządzone mięso z gęsi.

 

- Jak na szefa kuchni, prezentuje pan bardzo smukłą sylwetkę. Czy prawdziwy kucharz nie powinien wyglądać bardziej okazale, w myśl zasady: dobrze jem sam i tak samo karmię innych?

- W dzisiejszych czasach, gdy normą stała się troska o zdrowie, stereotyp kucharza słusznej postury odchodzi do lamusa. Kucharz, tak jak każdy inny człowiek, musi o siebie dbać, zdrowo się odżywiać. Nadmierna tusza nie jest ani estetyczna, ani - tym bardziej - zdrowa.

 

- Jakie błędy popełniamy najczęściej w kuchni?
- Generalnie Polacy stosują zbyt mało przypraw. A jeśli już, sięgają po gotowe mieszanki przypraw, które można kupić w sklepach. Tymczasem dla wydobycia prawdziwego smaku potraw najbardziej wskazane jest stosowanie mono- przypraw. W mojej kuchni używam głównie przypraw typowych dla kuchni polskiej.

 

- Czy zdarzyły się panu kulinarne porażki?

- Owszem tak, i to wcale nierzadko.

 

- Jaka jest pańska rada na nieudaną potrawę?

- Jedna i podstawowa – nigdy nie przyznawaj się do żadnej ze swoich porażek w kuchni. Powiedz wszystkim, że to właśnie tak miało być.

 

- Dziękuję za tę radę i za rozmowę. Jak każda pani domu, mam na swoim koncie parę kulinarnych wpadek, Od tej pory przestaję się nimi przejmować.

 

Rozmawiała Alina Konieczna