Projekt jest finansowany ze środków Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, w ramach części inwestycji A1.4.1 „Inwestycje na rzecz dywersyfikacji i skracania łańcucha dostaw produktów rolnych i spożywczych oraz budowy odporności podmiotów uczestniczących w łańcuchu” w zakresie wsparcia organizacji zajmujących się redystrybucją żywności na cele społeczne.
W ramach zadania wybudowana zostanie hala magazynowa o powierzchni około 750m2 oraz zakupione zostaną urządzenia i wyposażenie, przeznaczone do nieodpłatnego przechowywania, przetwarzania, przygotowania, redystrybucji żywności na cele społeczne i wydawania bezpłatnych posiłków. Budynek hali podzielony będzie na główną halę magazynową z pomieszczeniami socjalno-sanitarnymi personelu magazynu oraz część z pomieszczeniami do przetwarzania żywności.
Wybudowanie magazynu wraz z pomieszczeniami przetwarzania żywności przyczyni się do rozszerzenia działalności Caritas poprzez zwiększenie efektywności świadczonej pomocy. Przechowywana i przetwarzana w magazynie żywność trafi docelowo do osób najbardziej potrzebujących.
Wybudowana infrastruktura przyczyni się do lepszej ochrony zapasów przed utratą terminu przydatności, a tym samym wpłynie na zminimalizowanie marnowania żywności i powstawania odpadów. Znaczna część masy żywności, która do tej pory stanowiła odpad zostanie powstrzymana od procesu zepsucia, czy przedwczesnej utraty terminu przydatności i trafi do osób potrzebujących jako pełnowartościowy produkt spożywczy.
Koszt przedsięwzięcia: 4 334 311,89 PLN
Kwota finansowana z KPO: 3 523 830,79 PLN