Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej realizuje projekt pn. "Budowa magazynu wraz z zakupem urządzeń i wyposażenia do nieodpłatnego przechowywania, przygotowania i redystrybucji żywności na cele społeczne".

Autor Ala za Caritas 15 Sierpnia 2024 godz. 9:50
Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej realizuje projekt pn. "Budowa magazynu wraz z zakupem urządzeń i wyposażenia do nieodpłatnego przechowywania, przygotowania i redystrybucji żywności na cele społeczne".

Projekt jest finansowany ze środków Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, w ramach części inwestycji A1.4.1 „Inwestycje na rzecz dywersyfikacji i skracania łańcucha dostaw produktów rolnych i spożywczych oraz budowy odporności podmiotów uczestniczących w łańcuchu” w zakresie wsparcia organizacji zajmujących się redystrybucją żywności na cele społeczne.

W ramach zadania wybudowana zostanie hala magazynowa o powierzchni około 750m2 oraz zakupione zostaną urządzenia i wyposażenie, przeznaczone do nieodpłatnego przechowywania, przetwarzania, przygotowania, redystrybucji żywności na cele społeczne i wydawania bezpłatnych posiłków. Budynek hali podzielony będzie na główną halę magazynową z pomieszczeniami socjalno-sanitarnymi personelu magazynu oraz część z pomieszczeniami do przetwarzania żywności.

Wybudowanie magazynu wraz z pomieszczeniami przetwarzania żywności przyczyni się do rozszerzenia działalności Caritas poprzez zwiększenie efektywności świadczonej pomocy. Przechowywana i przetwarzana w magazynie żywność trafi docelowo do osób najbardziej potrzebujących.

Wybudowana infrastruktura przyczyni się do lepszej ochrony zapasów przed utratą terminu przydatności, a tym samym wpłynie na zminimalizowanie marnowania żywności i powstawania odpadów. Znaczna część masy żywności, która do tej pory stanowiła odpad zostanie powstrzymana od procesu zepsucia, czy przedwczesnej utraty terminu przydatności i trafi do osób potrzebujących jako pełnowartościowy produkt spożywczy.

Koszt przedsięwzięcia: 4 334 311,89 PLN 

Kwota finansowana z KPO: 3 523 830,79 PLN