Powody, dla których możesz potrzebować zastąpić jajka
Istnieje wiele powodów, dla których możesz potrzebować znaleźć w swojej diecie zamiennik jajek. Alergie i preferencje żywieniowe to dwa najczęstsze z nich. Jedno z badań wykazało, że 50% dzieci pozbywa się alergii na jajka do 3 roku życia, a 66% do 5 roku życia. Podczas gdy większość dzieci uczulonych na jajka z czasem nabiera tolerancji, niektóre osoby pozostają uczulone przez całe życie.
Niektóre osoby stosują dietę wegańską i decydują się nie jeść mięsa, nabiału, jaj ani żadnych innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie unikają spożywania produktów zwierzęcych z różnych powodów, w tym ze względów zdrowotnych, ekologicznych i/lub etycznych związanych z prawami zwierząt.
Mus jabłkowy
Mus jabłkowy to przecier robiony z gotowanych jabłek. Często jest słodzony lub aromatyzowany innymi przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa czy cynamon. W większości przepisów 1/4 szklanki (około 65 gramów) musu jabłkowego może zastąpić jajko. Najlepiej jest używać niesłodzonego musu jabłkowego. Jeśli używasz słodzonej odmiany, powinieneś zmniejszyć ilość cukru lub słodzika w samym przepisie.
Rozgnieciony banan
Rozgnieciony banan to kolejny popularny zamiennik jajek. Jedynym minusem pieczenia z bananami jest to, że produkt końcowy może mieć delikatny bananowy smak. Inne owoce, takie jak dynia czy awokado, również się sprawdzają i nie wpływają tak bardzo na smak. Niezależnie od tego, jaki owoc wybierzesz, możesz zastąpić każde jajko 1/4 szklanki (65 gramów) purée. Wypieki wykonane z owoców z przecieru mogą nie zbrązowieć tak mocno, ale będą bardzo gęste i wilgotne. Ten zamiennik najlepiej sprawdza się w ciastach, muffinach, ciastkach i szybkich chlebach.
Mielone siemię lniane lub nasiona chia
Zarówno siemię lniane, jak i nasiona chia to maleńkie nasiona, które są bardzo odżywcze. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika i innych unikalnych związków roślinnych. Możesz zmielić nasiona samodzielnie w domu lub kupić gotową mączkę z nasion w sklepie.Sprawdozne przepisy znajdziesz na jedzmy-zdrowo.pl . Aby zastąpić jedno jajko, ubij 1 łyżkę stołową (7 gramów) zmielonych nasion chia lub siemienia lnianego z 3 łyżkami stołowymi (45 gramów) wody, aż do całkowitego wchłonięcia i zgęstnienia.
Komercyjny zamiennik jajka
Na rynku dostępnych jest wiele komercyjnych środków zastępujących jajka. Są one zazwyczaj wykonane ze skrobi ziemniaczanej, skrobi z tapioki i środków rozczynowych.
Zamienniki jaj nadają się do wszystkich wypieków i nie powinny wpływać na smak gotowego produktu.