Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Jesteś uczulony na jajka, ale kochasz wypieki ? Sprawdź czym je zastąpić

Autor Ala z mat. inf. 10 Października 2022 godz. 7:12
Jaja są niezwykle zdrowe i wszechstronne, co czyni je popularnym pożywieniem dla wielu osób. Są szczególnie popularne w pieczeniu, gdzie prawie każdy przepis wymaga ich użycia. Jednak z różnych powodów niektórzy ludzie unikają jajek. Na szczęście istnieje wiele zamienników, których można użyć zamiast nich.

Powody, dla których możesz potrzebować zastąpić jajka

Istnieje wiele powodów, dla których możesz potrzebować znaleźć w swojej diecie zamiennik jajek. Alergie i preferencje żywieniowe to dwa najczęstsze z nich. Jedno z badań wykazało, że 50% dzieci pozbywa się alergii na jajka do 3 roku życia, a 66% do 5 roku życia. Podczas gdy większość dzieci uczulonych na jajka z czasem nabiera tolerancji, niektóre osoby pozostają uczulone przez całe życie. 
Niektóre osoby stosują dietę wegańską i decydują się nie jeść mięsa, nabiału, jaj ani żadnych innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie unikają spożywania produktów zwierzęcych z różnych powodów, w tym ze względów zdrowotnych, ekologicznych i/lub etycznych związanych z prawami zwierząt.

Mus jabłkowy

Mus jabłkowy to przecier robiony z gotowanych jabłek. Często jest słodzony lub aromatyzowany innymi przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa czy cynamon. W większości przepisów 1/4 szklanki (około 65 gramów) musu jabłkowego może zastąpić jajko. Najlepiej jest używać niesłodzonego musu jabłkowego. Jeśli używasz słodzonej odmiany, powinieneś zmniejszyć ilość cukru lub słodzika w samym przepisie.

Rozgnieciony banan

Rozgnieciony banan to kolejny popularny zamiennik jajek. Jedynym minusem pieczenia z bananami jest to, że produkt końcowy może mieć delikatny bananowy smak. Inne owoce, takie jak dynia czy awokado, również się sprawdzają i nie wpływają tak bardzo na smak. Niezależnie od tego, jaki owoc wybierzesz, możesz zastąpić każde jajko 1/4 szklanki (65 gramów) purée. Wypieki wykonane z owoców z przecieru mogą nie zbrązowieć tak mocno, ale będą bardzo gęste i wilgotne. Ten zamiennik najlepiej sprawdza się w ciastach, muffinach, ciastkach i szybkich chlebach.

Mielone siemię lniane lub nasiona chia

Zarówno siemię lniane, jak i nasiona chia to maleńkie nasiona, które są bardzo odżywcze. Zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika i innych unikalnych związków roślinnych. Możesz zmielić nasiona samodzielnie w domu lub kupić gotową mączkę z nasion w sklepie.Sprawdozne przepisy znajdziesz na  jedzmy-zdrowo.pl .  Aby zastąpić jedno jajko, ubij 1 łyżkę stołową (7 gramów) zmielonych nasion chia lub siemienia lnianego z 3 łyżkami stołowymi (45 gramów) wody, aż do całkowitego wchłonięcia i zgęstnienia.

Komercyjny zamiennik jajka

Na rynku dostępnych jest wiele komercyjnych środków zastępujących jajka. Są one zazwyczaj wykonane ze skrobi ziemniaczanej, skrobi z tapioki i środków rozczynowych.

Zamienniki jaj nadają się do wszystkich wypieków i nie powinny wpływać na smak gotowego produktu.