Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Śniadanie mistrzów, czyli przepis na owsiankę tradycyjnie i inaczej

Autor Ala z mat.inf. 15 Sierpnia 2021 godz. 20:40
Owsianka – dla jednych ulubione śniadanie, a dla drugich koszmar z dzieciństwa. Jak sprawić, aby płatki owsiane, tak bogate w składniki odżywcze, przypadły do gustu każdemu? Przepis na owsiankę nie musi być nudny, a z odpowiednimi składnikami łatwo wyczarować coś więcej niż mleko i płatki.

Przepis na owsiankę to przepis na wspaniałe śniadanie

Płatki owsiane to solidna porcja energii na cały dzień. Ze 100 gramów produktu przyswajamy aż 370 zdrowych kalorii. To także bogate źródło potasu, wapnia, cynku i magnezu, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Chociaż wielu ludzi kojarzy owsiankę jako trend promowany przez dietetyków, tak naprawdę płatki owsiane znane były już w średniowieczu i stanowiły podstawę żywności dla wielu Europejczyków. Przepis na owsiankę w tradycyjnej formie – z mlekiem i podanej na ciepło – zna każdy, chociaż nie wszyscy go lubią. Na szczęście nie jest to jedyny sposób serwowania płatków owsianych. Można je wzbogacić o owoce, które lubimy, bakalie, podać z jogurtem a nawet upiec. Każdy znajdzie coś dla siebie, przemycając do codziennej diety ogromną porcję witamin i minerałów. 

Przepis na owsiankę znaną i lubianą, ale nieco inaczej

Wielu kucharzy jest zgodnych, że nie ma potraw i produktów nielubianych, są tylko te źle przyrządzone. Przepis na owsiankę można praktycznie dowolnie modernizować, ale jeśli zostać jak najbliższej jej pierwotnej formy, najlepiej jest wzbogacić go o ulubione produkty. Najpierw warto jednak rozważyć zakupodpowiednich płatków. Do wyboru mamy zwykłe płatki owsiane, które przed zjedzeniem trzeba ugotować, płatki górskie dodatkowo rozdrabnianie, które nie wymagają tak długiej obróbki termicznej oraz płatki błyskawiczne od razu gotowe do spożycia. Do przygotowania bardzo szybkiego śniadania najlepiej sprawdzą się te ostatnie, z kolei płatki owsiane wymagające gotowania stworzą wspaniale kremowe danie. 

Przepis na owsiankę z kakao i bananem

Składniki:

·       5 czubatych łyżek płatków owsianych, 

·       1 banan,

·       czubata łyżka gorzkiego kakao,

·       ½ łyżeczki cynamonu,

·       szczypta chili lub pieprzy cayenne dla podkręcenia metabolizmu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Do garnka przekładany płatki owsiane, kakao cynamon, chili i banana (można go dodatkowo rozgnieść widelcem). Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do bulgotania i gotować 3-6 minut.  

Przepis na owsiankę z nasionami

Składniki:

·       3 czubate łyżki płatków owsianych,

·       1/2 łyżeczki gorzkiego kakao,

·       1/4 szklanki wrzącej wody,

·       1/2 szklanki mleka (może być roślinne),

·       po łyżce ulubionych nasion (może być dynia, słonecznik, sezam)

·       orzechy,

·       ulubiony owoc,

·       odrobina miodu.

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Po kilku minutach dodać nasiona i orzechy, całość wymieszać wraz z odrobiną miodu. Na górę położyć pokrojone owoce. 

Przepis na owsiankę z twistem, czyli jak zaskoczyć domowników

Jeśli tradycyjna owsianka wydaje się nudnym wariantem, można dodać jej lekkiego twista. W jaki sposób? Wystarczy mikser planetarny Ariete, dzięki któremu szybko przygotujemy masę z płatków owsianych, wzbogaconą o ulubione składniki. W ten sposób można przygotować wiele wspaniałych potraw, które smakiem i konsystencją w zupełności nie będą przypominały tradycyjnej owsianki. Płatki owsiane można wykorzystać do ciast, babeczek i małych ciasteczek, a nawet wymieszać z jajkiem i usmażyć na patelni w formie omleta. To doskonała alternatywa dla osób, które nie do końca są przekonane do klasycznej wersji, a chciałaby zacząć jeść zdrowo i pożywnie. Wbrew pozorom nie będzie to bardzo czasochłonne zadanie. Pieczenie zwykle nie zajmuje więcej niż 20 minut, a samo przygotowanie nie trwa dłużej, niż nagrzanie piekarnika lub patelni. 

Przepis na owsiankę pieczoną w foremkach

Składniki:

·       100 ml mleka

·       0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

·       Po płaskiej łyżeczce rodzynek, żurawiny i wiórek kokosowych,

·       1 małe jajko, 

·       orzechy włoskie,

·       1 banan,

·       1 łyżka miodu,

·       1 łyżeczki masła,

·       2 łyżki cukru,

·       szczypta cynamonu i proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Mleko zagotować z cukrem i przełożyć do miski miksera planetarnego Ariete. Dodać płatki owsiane i poczekać, aż napęcznieją. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach. Masę przełożyć do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180C.

Przepis na owsiankę w formie omletu

Składniki:

·       2 jajka (średniej wielkości, rozmiar M - najlepiej z wolnego wybiegu)

·       2 łyżki płatków owsianych

·       szczypta soli

·       1 łyżka masła

Przygotowanie:

Jajka wbić do misy miksera planetarnego Ariete i rozmieszać – nie ubijać! Dodać płatki owsiane i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać masę na wolnych obrotach i przelać na rozgrzaną patelnię. Smażyć 5 minut z każdej strony. 

 

 

Czytaj też

Amfiteatr: Kulinarne show

Ala, fot. FB/Koszalin Centrum Pomorza - 26 Sierpnia 2024 godz. 3:43
Było aktywnie, ciekawie, a przede wszystkim pysznie. Kulinarne show, które zorganizowano przed Amfiteatrem po raz pierwszy to był m.in. jarmark produktów regionalnych, warsztaty prac artystycznych w wykonaniu szkoły artystycznej z Neubrandenburga, wystawa plenerowa prac artystów: Davida Schaba, Beaty Orlikowskiej oraz uczniów Koszalińskiego Liceum Plastycznego oraz instalacje interaktywne w wykonaniu artystek Ramony i Rico z Niemiec.