W poniedziałek, 19 lipca br. wicemarszałek Olgierd Kustosz oraz członek zarządu Anna Bańkowska podpisali z beneficjentem, Iwona Bigońską, umowę przyznającą wsparcie z PO RYBY 2014-2020 w wysokości blisko 100 tys. zł na zakup wyposażenia potrzebnego do stworzenia baru "Rumianek" w ogrodach "Hortulus" w Dobrzycy. Całkowity koszt zadania to ok. 300 tys. zł.
Dofinansowanie z PO RYBY 2014-2020 pozwoli na zakup i montaż sprzętu gastronomicznego na potrzeby powstającego, wielofunkcyjnego obiektu produkcji i sprzedaży kulinariów - baru „Rumianek”. Będą to m.in.: komora chłodnicza (przeznaczona do całorocznego przechowywania warzyw, kwiatów jadalnych i ziół pozyskanych z ogrodu), piec konwekcyjny parowy, wózek transportowy, stoły chłodnicze, mroźnicze, kuchenki, stół ze zlewem, witryna cukiernicza, mechaniczna obieraczka do ziemniaków oraz sprzęt i oprogramowanie do systemu sprzedaży. W nowo powstałym miejscu zatrudnione zostaną na całoroczny etat 2 osoby.
Ogrody Hortulus w Dobrzycy to kompleks ogrodów pokazowych tworzonych od ponad 25 lat. To miejsce wypoczynku, rozrywki oraz edukacji przyrodniczej. Położone są w powiecie koszalińskim w wyjątkowej strefie klimatycznej. Ogrody oddalone są o kilka kilometrów od brzegu Morza Bałtyckiego, jest to najbardziej na północ wysunięta kolekcja dendrologiczna w Polsce. Kompleks składa się z dwóch zespołów ogrodowych o odmiennym charakterze - Ogrodów Tematycznych Hortulus oraz Ogrodów Hortulus Spectabilis. Między zespołami ogrodowymi, które dzieli 2 km, znajduje się teren Szkółki Roślin Ozdobnych Hortulus.