Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Zaproś zdrowie do świątecznego stołu

Autor Ala z mat. inf. 20 Grudnia 2019 godz. 7:17
Zbliżające się święta Bożego Narodzenia nie muszą kojarzyć się z tłustymi potrawami i przejedzeniem. Warto już teraz wprowadzić dobre nawyki, stosując kilka trików dietetycznych, które sprawią, że świąteczne potrawy będą pyszne i jednocześnie zdrowe. Jak pokazują wyniki badania „Choroby układu krążenia – świadomość i profilaktyka” - w ciągu ostatniego roku aż 60% Polaków podjęło wyzwanie w kierunku zmiany złych nawyków na zdrowsze. Warto wziąć z nich przykład!

W polskiej tradycji kulinarnej znaczną część menu świątecznego stanowią dania ciężkostrawne, przygotowane z produktów wysokokalorycznych, zazwyczaj pochodzenia zwierzęcego, m.in., bigos, pierogi, krokiety, tłuste sosy zaprawiane śmietaną i mąką, smażone ryby czy słodkie ciasta. Kaloryczność tych dań jest często od 3 do 5 razy większa niż dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu. Nic więc dziwnego, że po jednorazowym spożyciu tych wszystkich dań czujemy się ociężali i przejedzeni, nie mówiąc już o skutkach ubocznych dla naszego zdrowia.

- Obfitość świątecznych przysmaków sprawia, że przejadamy się i cierpimy na niestrawność. Osoby z cukrzycą, nadciśnieniem i hipercholesterolemią szczególnie powinny kierować się zdrowym rozsądkiem w doborze potraw świątecznych. Oto kilka  prostych zasad: mniejsze porcje rozłożone w czasie, rezygnacja z jedzenia tego co jadamy na co dzień czyli np. chleba, ziemniaków, jajecznicy; zaprzestanie picia słodkich napojów gazowanych i słodkich soków; zadbanie o więcej ruchu - tłumaczy dietetyk Jadwiga Przybyłowska.

Badanie[1] „Choroby układu krążenia – świadomość i profilaktyka” przeprowadzone w lipcu 2019 r. pokazuje, że aż 85% Polaków uważa, że styl życia ma wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Ważne jest więc, by dbać o niego przez cały rok, również  w święta.

Tradycyjne potrawy w zdrowszej wersji

Dobór odpowiedniej jakości produktów, a także zdrowe techniki kulinarne pomogą zadbać o nasze serce i kontrolować wagę. Aż 75% Polaków sądzi, że zdrowa i zbilansowana dieta wpływa ochronnie w przebiegu chorób układu krążenia. Chcąc zadbać o zdrowie swoje i najbliższych, warto wybrać techniki kulinarne, które nie zwiększają kaloryczności potraw, a tym samym czynią je łatwiejszymi do strawienia. Do alternatywnych i zdrowszych metod obróbki kulinarnej żywności należą: gotowanie na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie czy umiejętne grillowanie. Zatem optymalne rozwiązanie to poszukanie zamienników dla niezdrowych świątecznych potraw, które bardzo często zawierają także szkodliwe tłuszcze trans.

Najlepszym sposobem na przyrządzenie wigilijnego karpia będzie ugotowanie go na parze. Zdrową alternatywą dla klasycznego smażenia pierogów będzie tylko gotowanie ich w wodzie. Idealnym zamiennikiem białego cukru w tradycyjnych ciastach może być miód lub ksylitol. Zamiast ciężkich sosów na bazie masła, mąki i śmietany można sięgnąć po wysokiej jakości margaryny i jogurt naturalny.

– Warto uwzględnić w świątecznym jadłospisie produkty ze sterolami roślinnymi, które obniżają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Badania kliniczne potwierdziły, że ich regularne spożywanie obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi – dodaje dietetyk Jadwiga Przybyłowska

 

 

Optymalne wybory na zdrowe święta

Świąteczne posiłki to dobra okazja do spotkań w rodzinnym gronie i wspólnego biesiadowania. Należy jednak pamiętać, że spożywanie małych porcji sprawi, że będziemy w stanie wszystkiego posmakować.  By pomóc organizmowi szybciej się nasycić należy przeżuwać wolno i dokładnie każdy kęs. Pozwoli to nie tylko delektować się smakiem, ale także na dłużej pozostawi uczucie sytości. Powinniśmy także kontrolować ilość spożytego alkoholu, który wpływa negatywnie nie tylko na układ nerwowy i krążenia, ale także trawienny, a w dodatku jest wysokokaloryczny. Już jeden kieliszek wina to ok. 80-100 kalorii. Warto także dodać, że deseru nie należy jeść bezpośrednio po obfitym świątecznym obiedzie, by dać czas organizmowi na strawienie poprzedniego posiłku.

Ważnym elementem zdrowego i zrównoważonego stylu życia jest także wysiłek fizyczny, który pozwoli szybciej się pożegnać ze świątecznymi kaloriami. – Nadwaga, otyłość i brak ruchu to czynniki sprzyjające chorobom układu krążenia tj. wysokiemu poziomowi cholesterolu we krwi czy nadciśnieniu. Najlepszym sposobem na niestrawność i przejedzenie jest 30 minutowy spacer na świeżym powietrzu – mówi dietetyk Jadwiga Przybyłowska. 

Noworoczne postanowienia 

Po świętach Bożego Narodzenia warto pomyśleć także o profilaktycznych badaniach. Zbliżający się Nowy Rok może być doskonałą okazją do zbadania poziomu cholesterolu we krwi oraz ciśnienia tętniczego. Jak pokazują badania, aż 25% mężczyzn zbadało cholesterol dawniej niż 2 lata temu. Ważne jest, by zmieniać myślenie, złe nawyki żywieniowe i dbać o zdrowie regularnie. Tylko dieta zawierająca dużo warzyw, błonnika i zdrowych tłuszczów sprawi, że świąteczne posiłki nie będą miały negatywnego wpływu na nasz organizm.

 

 

[1] Badanie SW Research na zlecenie Z.T. Kruszwica przeprowadzone w dniach 29-31.07.2019 r. na reprezentatywnej próbie 1630 dorosłych Polaków