W związku ze wzmożonymi działaniami nadzorowymi przeprowadzanymi w pasie nadmorskim Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecinie polecił przeprowadzenie wyrywkowych kontroli punktów małej gastronomii usytuowanych w miejscach wzmożonego ruchu turystycznego oferujących gofry z bitą śmietaną i dodatkami owocowymi lub inne desery przygotowywane na bazie bitej śmietany, która została wyprodukowana w danym punkcie gastronomicznym wraz z poborem próbek do badań laboratoryjnych.
Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 35 próbek gofrów z 7 punktów gastronomicznych: 3 w Szczecinie, 2 w powiecie koszalińskimi i po jednym punkcie w powiecie szczecineckim i kamieńskim.
Pobrane próbki gofrów w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella (obecność w 25 g) oraz Listeria monocytogenes (liczba w 1g) oraz przypuszczalne Bacillus cereus liczba w 1g były prawidłowe.