Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Badania gofrów z bitą śmietaną

Autor Ala za WSSE Szczecin 28 Października 2019 godz. 6:10
W związku ze wzmożonymi działaniami nadzorowymi przeprowadzanymi w pasie nadmorskim Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecinie polecił przeprowadzenie wyrywkowych kontroli punktów małej gastronomii usytuowanych w miejscach wzmożonego ruchu turystycznego oferujących gofry z bitą śmietaną i dodatkami owocowymi lub inne desery przygotowywane na bazie bitej śmietany, która została wyprodukowana w danym punkcie gastronomicznym wraz z poborem próbek do badań laboratoryjnych.

Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 35 próbek gofrów z 7 punktów gastronomicznych: 3 w Szczecinie, 2 w powiecie koszalińskimi i po jednym punkcie w powiecie szczecineckim i kamieńskim.

Pobrane próbki gofrów w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella (obecność w 25 g) oraz Listeria monocytogenes (liczba w 1g) oraz przypuszczalne Bacillus cereus liczba w 1g były prawidłowe.