Musztarda, obecna w kuchni już od początku naszej ery, wywodzi się ze starożytnego Rzymu. Na przestrzeni lat doczekała się wielu wersji smakowych oraz różnego natężenia ostrości. Ma również swoje muzeum. Będąc w USA, odwiedźcie Narodowe Muzeum Musztardy, w którym znajdziecie sosy z terenu Stanów Zjednoczonych oraz 60 krajów, które chętnie wysyłają swoje produkty do twórców tego wyjątkowego miejsca.
Musztardowe mięso z grilla
Musztardę najczęściej kojarzymy z sezonem grillowym, w którym nie może jej zabraknąć na biesiadnych stołach. Mięsa, kiełbaski czy szaszłyki polane tym sosem nabierają oryginalnego wyrazu. Zwolennicy nieco ostrzejszych potraw, mogą z natury łagodne dania doprawić musztardą, zmieniając ich smak na bardziej intensywny. Musztarda, produkowana z gorczycy, ma wiele odmian, z których większość świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Jest też doskonałym składnikiem marynat oraz sosów.
Zapraszając gości na letnie barbecue, nie zapomnijcie o musztardzie. Z pewnością przyda się do stworzenia apetycznych dań, pogłębiając ich smak oraz zmieniając strukturę mięsa. Tradycyjnie przygotowane żeberka, zamarynowane w sosie musztardowym, nabiorą kruchości, a po upieczeniu będą wprost rozpływać się w ustach. Tradycjonalistów, dla których grill jednoznacznie kojarzy się z karkówką, zachęcamy do spróbowania steków. Marynata połączona z dwoma rodzajami musztardy stworzy idealny duet, zmiękczając mięso oraz ułatwiając jego pieczenie. Musztardowe steki z karkówki to pyszna potrawa, która pozwoli delektować się wyrazistym smakiem sosu z każdym kęsem.
Musztardowe steki z karkówki
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ostre przekąski
Niespodziewana impreza to zwykle pośpiech i uruchamianie pokładów kreatywności kulinarnej, aby przygotować dla gości ciekawe menu. W tym zakresie również nieoceniona jest musztarda. Wystarczą łodygi selera naciowego lub garść świeżych warzyw, zanurzonych w musztardowym sosie. Do jego zrobienia nie potrzebujecie wielu składników – przyda się odrobina pomysłowości i umiejętność łączenia smaków. Sałatka z dipem słodko – ostrym z pewnością zachwyci każdego imprezowicza.
Jeśli macie więcej czasu, warto przyrządzić coś bardziej wymagającego. Musztarda, jak wspomnieliśmy, komponuje się idealnie z niemal każdym daniem. Mięso i warzywa to podstawa, ale warto spróbować także ryb z dodatkiem musztardy, która pogłębi smak potrawy, dodając jej świeżości oraz wyjątkowego aromatu. Organizując imprezę w Światowym Dniu Musztardy, skorzystajcie z propozycji szefa kuchni Knorr, który poleca przepis na wyjątkowe roladki naleśnikowe z łososiem i sosem musztardowym. Palce lizać!
Roladki naleśnikowe z łososiem i sosem musztardowym
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
Sposób przygotowania:
Musztarda po obiedzie
To popularne przysłowie wymaga drobnej modyfikacji, aby podkreślić rolę musztardy w domowych, kulinarnych kreacjach. Musztarda do obiadu – tak będzie zdecydowanie lepiej. Sos ten można ciekawie skomponować z tradycyjnymi daniami na lunch, które przygotowywaliście do tej pory. Jeśli chcecie nieco odmienić codzienne menu, wzbogacić dobrze już znane potrawy, weźcie na kulinarny warsztat musztardę. Dodana do schabu, polędwicy czy boczku sprawi, że z tradycyjnego posiłku stworzycie zupełnie nowe, oryginalne danie, idealnie wpisujące się w menu lunchowe.
Możliwości w tym zakresie jest bardzo dużo, ponieważ musztarda jest produktem o wielu zastosowaniach. Dzięki różnym odmianom, dopasujecie rodzaj sosu do gatunku przyrządzanego mięsa, a także indywidualnych gustów. Przykładem niech będzie kurczak, który bardzo często gości na naszych stołach. Jego tradycyjne wersje: pieczony, smażony czy duszony w warzywnej potrawce, możecie łatwo wzbogacić o głęboki, musztardowy smak. Osobom lubiącym nieco pikanterii w kuchni i ceniącym łatwość przygotowywania dań, rekomendujemy wyjątkowy przepis na udka w musztardzie pieczone na ostro.
Udka w musztardzie pieczone na ostro
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
Sposób przygotowania:
Światowy Dzień Musztardy to wyjątkowa okazja do odkrycia na nowo tego popularnego sosu, który nie musi być jedynie dodatkiem. Szeroka gama odmian musztardy pozwala na komponowanie dań w ciekawy i nowoczesny sposób. Przyprawa idealnie sprawdzi się w sałatkach oraz marynatach do mięs i ryb, a także jako składnik aromatycznego sosu. Zróbcie zatem zakupy, zaplanujcie menu i celebrujcie Światowy Dzień Musztardy! Do dzieła!