W lasach pojawiło się sporo grzybów. Przypominamy, że należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna opublikowała Zasady bezpiecznego grzybobrania. Oto one:
- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);
- Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;
- Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;
- Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak
- Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;
- Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupisk odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;
- Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;
- W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych;
- Grzybów nie podajemy dzieciom i osobom starszym;
Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierajacych w swoim składzie grzyby obejmuje 44 gatunki (zgodnie z obowiązującym w Polsce rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierajacych grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r. Nr 115, poz. 672)
Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów.
Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem:
- Uzyskania atestu klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy,
- Umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy.
Wydając atest na grzyby dokonuje się m. in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni.
Do najczęściej mylonych grzybów należą:
- Muchomor sromotnikowy - czubajka kania, gąska żółta lub gołąbek zielonawy;
- Maślanka wiązkowa- opieńka miodowa;
- Mleczaj wełnianka - mleczaj rydz;
- Muchomor jadowity – pieczarka;
- Goryczak żółciowy- borowik szlachetny;
- Piestrzenica kasztanowa- smardz;
- Lisówka pomarańczowa- pieprznik jadalny (kurka).
W sezonie grzybowym w każdej stacji sanitarno – epidemiologicznej są dyżury i można udać się z zebranymi grzybami, jeśli ktoś chce się upewnić, że zebrał jadalne grzyby. W tym roku przyszły do nas dwie osoby. Jedna w marcu, kiedy był wysyp smardzy a druga, kiedy zaczął się sezon na kurki. Zdarza się, że na targowiskach są zatrudnieni grzyboznawcy i równie dobrze można ich zapytać o poradę.
Postępowanie przy podejrzeniu zatrucia grzybami:
- Przy pierwszych objawach zatrucia jak: wymioty, biegunka, które wystąpiły od zjedzenia grzybów po 3,6, a nawet 24 h (te ostatnie zatrucia są najgroźniejsze) należy zgłosić się do lekarza lub do szpitala!
- Nie leczyć się domowymi sposobami!
- Natychmiast sprowokować wymioty, poprzez wypicie ciepłej wody z solą (dorośli 200-300 ml, dzieci 100 ml wody lekko osolonej) i podrażnienie tylnej ściany gardła;
- Zabezpieczyć ten materiał (wymiociny, popłuczyny) oraz resztki niespożytej potrawy i obierzyny do badania mikologicznego. Pozwoli to na precyzyjną diagnozę;
- Wszystkie osoby, które jadły to samo danie, powinny poddać się kontroli lekarskiej, nawet, jeśli (jeszcze) nie odczuwają żadnych dolegliwości;
- Nie należy choremu podawać alkoholu oraz mleka (tłuszcze ułatwiają wchłanianie niektórych substancji toksycznych do krwi).