Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Czwórka wczasowiczów zatruła się grzybami

Autor Ala za wsse.szczecin.pl, 28 Lipca 2016 godz. 11:12
Nadszedł czas grzybobrania, a wraz z nim niestety także i zatruć. W środę do koszalińskiego szpitala trafiła czwórka zatrutych grzybami wczasowiczów. WSSE w Szczecinie opublikowała materiał jak bezpiecznie zbierać grzyby. Pamiętaj! Gdy doszło już do zatrucie nie podawaj mleka!

Zachodniopomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Szczecinie w związku z rozpoczęciem się sezonu grzybowego, informuje o podstawowych zasadach bezpiecznego zbierania, kupowania i spożywania grzybów.

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

  1. Zbieraj wyłącznie tylko dobrze znane Ci gatunki grzybów;
  2. Na pierwsze grzybobranie lepiej wybrać się z doświadczonym grzybiarzem oraz korzystać z pomocy atlasów grzybowych, porównując znalezione grzyby  z rysunkami lub zdjęciami i opisem;
  3. Niedoświadczeni amatorzy grzybów powinni zbierać tylko gatunki grzybów o spodzie kapelusza w postaci rurek, czyli tzw. Gąbki;
  4. Grzyby zbieramy do przewiewnych koszy lub łubianek;
  5. Nie zbierać grzybów do worków plastikowych czy reklamówek, ponieważ grzyby łatwo się w nich łamią, kruszą i zaparzają, a wtedy nawet w jadalnych grzybach mogą się wytworzyć substancje szkodliwe dla zdrowia;
  6. Nie zbierać grzybów zbyt starych, zaczerwionych, tj. zarobaczonych, nadjedzonych przez ślimaki, nasączonych wodą czy zapleśniałych, ponieważ mogą być niebezpieczne dla zdrowia a pozostawione w lesie rozsieją zarodniki;
  7. Nie zbieraj grzybów małych, ukrytych w ściółce, u których nie można dostrzec charakterystycznych cech;
  8. Zachowaj szczególną ostrożność przy zbieraniu grzybów, mających na spodniej stronie kapelusza blaszki- szczególnie niebezpieczne są grzyby, które mają białe blaszki, bulwiastą podstawę trzonu oraz w górnej części zwisający przyrośnięty do trzonka kołnierz (należą do nich wszystkie muchomory);
  9. Wyjmuj ze ściółki całe owocniki, gdyż podstawa trzonu stanowi ważną cechę rozpoznawczą;
  10. Grzyby wykręcamy z podłoża tak, żeby nie uszkodzić grzybni i po sprawdzeniu oczyszczamy a następnie przycinamy trzony ( układamy w koszyku trzonami w dół ),
  11. Ustal gatunek grzyba, a w przypadku wątpliwości odrzuć zebrane okazy;
  12. Nie jedz zbyt dużych ilości grzybów, gdyż są one ciężko strawne;
  13. Nie podawaj grzybów dzieciom, osobom starszym i chorym.

Do najczęściej mylonych grzybów należą:

  • Muchomor sromotnikowy lub plamiasty - czubajka kania, gąska żółta lub gołąbek zielonawy;
  • Gołąbek wymiotny- gołąbek cukrówka;
  • Krowiak podwinięty (olszówka)- mleczaj rudy;
  • Maślanka wiązkowa- opieńka miodowa;
  • Mleczaj wełnianka - mleczaj rydz;
  • Muchomor wiosenny i jadowity – pieczarka;
  • Goryczak żółciowy- borowik szlachetny, podgrzybek brunatny;
  • Piestrzenica kasztanowa- smardz;
  • Lisówka pomarańczowa- pieprznik jadalny (kurka).

Zagadnienia związane ze sprzedażą grzybów i przetworów regulujeRozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r. Nr 115, poz. 672).  W myśl rozporządzenia do obrotu handlowego dopuszczone są tylko 44 gatunki grzybów. Zarówno grzyby świeże jak i suszone wprowadzone do obrotu handlowego muszą posiadać atest wystawiony przez wykfalifikowanego grzyboznawcę lub klasyfikatora - w przypadku grzybów świeżych. Grzyby takie nie mogą wykazywać negatywnych cech organoleptycznych np. zapleśnienia, zaczerwienie, gorzkiego smaku, zaparzenia oraz oślizłości- jeżeli nie są one cechami danego gatunku. W okresie sezonu grzybowego w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie oraz we wszystkich  Powiatowych  Stacjach Sanitarno- Epidemiologicznych  dostępne są wykazy  osób  klasyfikatorów grzybów  i grzyboznawców z terenu województwa zachodniopomorskiego. Każdemu zainteresowanemu udziela się fachowej, wyczerpującej  informacji na tematy związane ze zbieraniem  grzybów i wprowadzaniem ich do obrotu handlowego, oraz o możliwości  uzyskania atestów  na grzyby świeże i suszone, można uzyskać również porady i konsultacje grzyboznawcy lub klasyfikatora dotyczące zebranych grzybów.

Pamiętajmy, że wszystkie zatrucia wywołane grzybami  objawiają się:

  • nudnościami,
  • wymiotami,
  • bólem brzucha,
  • biegunką,
  • podwyższoną temperaturą,
  • skurczem mięśni.

Postępowanie przy podejrzeniu zatrucia grzybami:

  • Przy pierwszych objawach zatrucia jak: wymioty, biegunka które wystąpiły od zjedzenia  grzybów po 3,6, a nawet 24 h (te ostatnie  zatrucia są najgroźniejsze) należy zgłosić się do lekarza lub do szpitala!
  • Nie leczyć się domowymi sposobami!
  • Natychmiast sprowokować wymioty, poprzez wypicie ciepłej wody z solą (dorośli 200-300 ml, dzieci 100 ml wody lekko osolonej) i podrażnienie tylnej ściany gardła;
  • Zabezpieczyć ten materiał (wymiociny, popłuczyny) oraz resztki niespożytej potrawy i obierzyny do badania mikologicznego. Pozwoli to na precyzyjną diagnozę;
  • Wszystkie osoby, które jadły to samo danie, powinny poddać się kontroli lekarskiej, nawet jeśli (jeszcze) nie odczuwają żadnych dolegliwości;
  • Nie należy choremu podawać alkoholu oraz mleka (tłuszcze ułatwiają wchłanianie niektórych substancji toksycznych do krwi).

Czytaj też

Czas na grzyby. Zasady bezpiecznego grzybobrania

Ala za WSSE Szczecin - 10 Września 2018 godz. 3:13
W lasach pojawiło się sporo grzybów. Przypominamy, że należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne. Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna opublikowała Zasady bezpiecznego grzybobrania. Oto one:  Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów); Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek; Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia; Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo; Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupisk odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia; Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu; W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno – epidemiologicznych; Grzybów nie podajemy dzieciom i osobom starszym; Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierajacych w swoim składzie grzyby obejmuje 44 gatunki (zgodnie z obowiązującym w Polsce rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierajacych grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r. Nr 115, poz. 672)Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów. Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem: Uzyskania atestu klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy, Umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy. Wydając atest na grzyby dokonuje się m. in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni. Do najczęściej mylonych grzybów należą: Muchomor sromotnikowy - czubajka kania, gąska żółta lub gołąbek zielonawy; Maślanka wiązkowa- opieńka miodowa; Mleczaj wełnianka - mleczaj rydz; Muchomor jadowity – pieczarka; Goryczak żółciowy- borowik szlachetny; Piestrzenica kasztanowa- smardz; Lisówka pomarańczowa- pieprznik jadalny (kurka). W sezonie grzybowym w każdej stacji sanitarno – epidemiologicznej są dyżury i można udać się z zebranymi grzybami, jeśli ktoś chce się upewnić, że zebrał jadalne grzyby.  W tym roku przyszły do nas dwie osoby. Jedna w marcu, kiedy był wysyp smardzy a druga, kiedy zaczął się sezon na kurki. Zdarza się, że na targowiskach są zatrudnieni grzyboznawcy i równie dobrze można ich zapytać o poradę. Postępowanie przy podejrzeniu zatrucia grzybami: Przy pierwszych objawach zatrucia jak: wymioty, biegunka, które wystąpiły od zjedzenia  grzybów po 3,6, a nawet 24 h (te ostatnie  zatrucia są najgroźniejsze) należy zgłosić się do lekarza lub do szpitala! Nie leczyć się domowymi sposobami! Natychmiast sprowokować wymioty, poprzez wypicie ciepłej wody z solą (dorośli 200-300 ml, dzieci 100 ml wody lekko osolonej) i podrażnienie tylnej ściany gardła; Zabezpieczyć ten materiał (wymiociny, popłuczyny) oraz resztki niespożytej potrawy i obierzyny do badania mikologicznego. Pozwoli to na precyzyjną diagnozę; Wszystkie osoby, które jadły to samo danie, powinny poddać się kontroli lekarskiej, nawet, jeśli (jeszcze) nie odczuwają żadnych dolegliwości; Nie należy choremu podawać alkoholu oraz mleka (tłuszcze ułatwiają wchłanianie niektórych substancji toksycznych do krwi).