Zastanawiasz się, co przygotować dla siebie i dla ukochanej osoby na śniadanie? Wszystko zależy od tego, ile masz czasu i co oboje lubicie. Mamy dla Ciebie kilka inspiracji, które sprawią, że wspólny, poranny posiłek zamieni się w naprawdę inspirujące i pyszne jedzenie.
Śniadanie angielskie
Nazywane full English– zyskało miano kultowego na całym świecie. Śniadanie angielskie to idealna propozycja na początek dnia – sycące, aromatyczne i po prostu pyszne. To kwintesencja comfort food. Jak je przygotować? Zajmie Ci to chwilę, ponieważ to dość kompleksowa potrawa. Będziesz potrzebować m.in.:
· jajek, które mogą być przyrządzone np. w formie jajecznicy lub sadzone,
· chrupiącego bekonu – cieniutkie plastry wysmażysz na suchej patelni,
· podsmażonych delikatnie pomidorków oraz pieczarek,
· fasolki w sosie pomidorowym (możesz ją przyrządzić, sięgając po gotową wersję z puszki lub słoika – tak będzie najprościej),
· chrupiących tostów z masłem.
Do tego aromatyczny sok pomarańczowy, herbata lub kawa i… sycące śniadanie gotowe.
Puszysty omlet
Śniadanie bez jajek? Choć to możliwe, zdecydowanie lepiej jest włączyć je do porannego posiłku – są zdrowe i sycące, przez co dostarczą Ci energii na wiele godzin. Doskonale sprawdzą się w postaci omletu. Nie obawiaj się – przygotujesz go w kilka minut. Potrzebujesz jedynie średniej wielkości, dobrej patelni. Na dwie osoby potrzebujesz ok. 4-5 jajek, które należy roztrzepać tak, aby stały się puszyste. Patelnię dobrze rozgrzej, rozpuść na niej tłuszcz (najlepiej masło lub, opcjonalnie, oliwę) i wylej masę jajeczną. Gdy dobrze się zetnie, czas ułożyć na niej dodatki – np. pomidory, paprykę, szczypiorek czy szynkę i zamknąć omlet, a po kilku chwilach odwrócić na drugą stronę. Na koniec przetnij omlet na pół i zaserwuj sobie i ukochanej osobie, posypując go świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Tosty i świeże pasty kanapkowe
Nie masz ochoty na śniadanie w wersji jajecznej? A co powiesz na samodzielnie przygotowane pasty kanapkowe? Mogą powstać z wielu różnorodnych składników, na przykład z:
· półtłustego twarogu, suszonych pomidorów i bazylii,
· twarogu, makreli w sosie pomidorowym i ogórka konserwowego,
· tuńczyka i suszonych pomidorów,
· twarogu, rzodkiewki i szczypiorku
… wariacji jest oczywiście znacznie więcej. Sekret sukcesu to wrzucenie wszystkich składników do blendera i zmiksowanie do postaci gładkiego kremu. Tak przygotowana pasta (a najlepiej – pasty!) mogą trafić np. na świeżo przygotowane grzanki. Coś pysznego!
Pamiętaj: pyszne śniadanie we dwoje może być również znacznie prostsze. Kto powiedział, że klasyczne kanapki i herbata nie mogą zamienić się w pyszne jedzenie? W końcu to towarzystwo czyni posiłek niezapomnianym!