W kategorii produkty o zwycięstwo w Poznaniu walczyć będzie siedem regionalnych przysmaków. Natomiast nominację w części gastronomicznej otrzymały dwa dania – staropolska sztufada z dziczyzny, specjalność Gospodarstwa Ekologicznego „Folwark Biernów-Park” oraz kiełbasa jagnięca z purée ziemniaczanym i karmelizowanymi jabłkami, danie kucharzy z restauracji Park Hotel. Jakie jeszcze charakterystyczne smaki dla Pomorza Zachodniego odkryliśmy w sobotę, 23 lipca 2016 r.?
Największe kulinarne zmagania w regionie
Nominacje do tytułu kulinarnej „Perły” zostały przyznane w sobotę, 23 lipca 2016 r. podczas zachodniopomorskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. – Przed nami wielkie święto produktów tradycyjnych i regionalnych oraz największy tego typu konkurs w regionie – mówił przed finałem Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa.
O co walczono?
Konkurs rozgrywany był w dwóch kategoriach: najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepsza potrawa regionalna. Warto zaznaczyć, że w tym roku walka o zwycięstwo w konkursie była zacięta już na etapie eliminacji. Swoje zgłoszenia nadesłało ponad 90 uczestników w kategorii produktowej, choć regulaminowy limit to 80. W kategorii na najlepszą potrawę o pierwsze miejsce starały się cztery zespoły. Uczestnicy w konkursie walczyli także o nominację do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”, której zwycięzców poznamy we wrześniu podczas poznańskich targów „Smaki regionów”.
Cenne nominacje do „Pereł 2016”
W tym roku o ten zaszczytny tytuł z naszego regionu powalczy siedem produktów oraz dwa dania. Warto w tym miejscu dodać, że zgodnie z regulaminem do nominacji do nagrody „Perła" podczas regionalnych finałów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” mogli również kandydować uczestnicy poprzednich edycji, którzy otrzymali I, II nagrodę lub wyróżnienie w kategorii produkty. I z tej możliwości skorzystano.
Komisja konkursowa, która obradowała pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, Prezesa Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie zdecydowała, że nominację do tegorocznej „Perły” otrzymają następujące produkty:
W kategorii na najlepsze danie przyznano dwie nominacje do „Pereł” tegorocznym uczestnikom konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Komisja konkursowa pod przewodnictwem Bolesława Sobolewskiego wybrała staropolską sztufadę z dziczyzny specjalność Gospodarstwa Ekologicznego „Folwark Biernów-Park” oraz kiełbasę jagnięcą z purée ziemniaczanym i karmelizowanymi jabłkami, danie kucharzy z restauracji Park Hotel.
W tej kategorii mogły wystartować dwuosobowe zespoły, reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich. Ich zadaniem podczas finału w Książnicy Pomorskiej było przygotowanie z produktów regionalnych menu składającego się z dwóch dań: zupy lub przystawki oraz dania głównego. W tym roku o zwycięstwo walczyły oprócz nagrodzonych: Wyszak Browar Rodzinny oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach.
Smaczna moda, na to co nasze, regionalne
- Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” z jednej strony integruje naszą społeczność – wytwórców, panie z kół gospodyń wiejskich, lokalne grupy działania wokół modnego obecnie tematu, jakim są produkty regionalnego. Z drugiej strony ciągle szukamy kolejnych „kandydatów” na produkty tradycyjne. W tym momencie mamy ich 38, a chcielibyśmy, żeby było ich więcej. Dzięki konkursowi obserwujemy też zmieniające się trendy – wyjaśnia popularność konkursu Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa i przyznaje, że w pierwszej edycji, która odbyła się na Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie oceniano 9 produktów, dzisiaj mamy ich ok. 90 i więcej nie możemy przyjąć ze względu na regulamin.
Kandydaci do „Pereł 2017”?
Do konkursu w części produktowej przyjmowane były te związane z określonym obszarem geograficznym, wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami i wywodzące się z tradycji kultywowanych w danym regionie.
Zwycięzcy tegorocznego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”:
Kategoria – Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategoria – Produkty i przetwory mięsne
Zachodniopomorski Smak Natury – kiełbasa z dzika, Roman Kawecki
Podkategoria – produkty i przetwory z ryb
Jesiotr wędzony, Anna i Łukasz Skowrońscy
Podkategoria – Produkty mleczne
Ser bałtycki, Wojciech Adamski
Podkategoria – Miody
Świeszewski miód mniszkowy, Małgorzata Chabowska
Wyróżnienie:
Pyrzycka okrasa z gęsi, Edyta Pajor
Ser kozi widuchowski, Edyta Szczupak
Kategoria – Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategoria- Przetwory owocowe
Konfitura jagodowa –Mieczysława Stemplowska
Podkategoria – Przetwory warzywne
Koprzywieńskie grzyby marynowane, Kazimiera Kula
Podkategoria – Produkty zbożowe
Chleb mazowiecki – zwykły, Ewa Majewska
Podkategoria-Wyroby cukiernicze
Rogaliki z Gwdy, Kamil Drewniak
Wyróżnienia:
Makownik świąteczny, Agnieszka Jager
Kiszone zielone pomidory na solance kołobrzeskiej, Ryszard Jaszczowski
Kategoria – Napoje regionalne
Podkategoria – Napoje bezalkoholowe
Syrop z młodych pędów sosny, Tomasz Kaleta
Podkategoria-napoje alkoholowe
Miód pitny trójniak „Słodycz łąki 2014”, Krzysztof Piwowar
Wyróżnienia:
Miód pitny: dwójniak lipcowy, Tomasz Sadowski
Miód pitny trójniak „Czcibor”, Jan Olszański
Kategoria – Inne produkty regionalne
Pierogi smażone z kurkami, Marzena Krakowiak
Wyróżnienie:
Pierogi podlaskie (z ziemniakami i boczkiem), Ks. Maciej Pliszka
Pierogi z pokrzywą, Stanisława Stępień
Srebrne Gryfy za promocję smaku
Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” było też okazją do nadania srebrnych Odznak Honorowych Gryfa Zachodniopomorskiego. Wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa odznaczył Bożenę Jaszczowską - autorkę wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych konfitury szczecińskiej z owocu róży oraz z zielonych pomidorów. Srebrny Gryf trafi ł także do Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Odznakę w imieniu Izby odebrała jej prezes Izabella Byszewska.