Ogrody, które należą do Iwony i Piotra Bigońskich poszerzyły swoją ofertę. Już nie tylko uczą pielęgnacji roślin, aranżowania swoich ogrodów ale także gotowania i jedzenia roślin.
Były również prezentacje przetworów firm, które wykorzystują kwiaty do produkcji soków, konfitur, syropów i suszu kwiatowego, a także produktów regionalnych. Gościom umożliwiono zwiedzanie Ogrodów Hortulus Spectabilis, których centralnym punktem jest największy na świecie labirynt grabowy (powstał z 18 tys. sztuk sadzonek tego drzewa, jego ściany mają wysokość 2 m, a łączna długość korytarzy wynosi 3,2 km).
Dla tych, którzy nie zdążyli dojechać mamy kilka informacji o jadalnych roślinach:
Liliowiec może stanowić smaczny dodatek do wyjątkowych dań. Liliowce są specjałem kuchni chińskiej. W smaku przypominają nieco słodkie szparagi o cebulowym posmaku. Świetnie komponują się z aromatycznymi, ciemnymi mięsami. Dojrzałe pączki lub płatki już otwartych kwiatów można smażyć, dusić, piec i gotować w zupach. Jednak najsmaczniejsze i najbardziej soczyste są pąki liliowców.
Lawenda w gastronomii może być używana do dań wytrawnych, doskonale uzupełnia smak
tymianku i rozmarynu. Dodając kwiaty do wywaru warzywnego można stworzyć wyjątkowy sos do jagnięciny, kaczki lub kurczaka. Lawenda idealnie pasuje do dań słodkich, komponując się harmonijnie z różą i fiołkiem. Jej kwiaty można dodawać do ciastek, galaretek, sorbetów i dżemów. Lawenda jest ziołem niezmiernie aromatycznym, ważne więc aby nie dodać jej zbyt dużo, ponieważ może zdominować smak dania. Lawenda ma działanie uspokajające, nasenne, przeciwskurczowe i antyseptyczne, przyśpiesza gojenie ran.
Pysznogłówka (Monarda) bywa także zwana bergamotką ze względu na podobieństwa zapachu
do pomarańczy bergamoty, używanej do aromatyzowania herbaty Earl Grey. Przez Indian stosowana była jako przyprawa do zajęczego mięsa. Z jej liści Indianie przyrządzali aromatyczny napar stosowany jako medykament na bóle gardła, problemy kobiece i kłopoty trawienne. Obecnie pysznogłówkę uważa się za środek przeciwdepresyjny.
Begonia jest to bardzo popularna roślina ozdobna. Chętnie wykorzystywana w celach kulinarnych,
zwłaszcza w krajach Ameryki Środkowej, gdzie przyrządza się dania z ok. 15 gatunków begonii, wykorzystując zarówno kwiaty, liście jak i łodygi.
Aksamitka Rozpierzchła (Tagetes potula). Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, szczególnie popularna w Meksyku, gdzie dodaje się ją do tradycyjnych ciasteczek i używa, jako dekoracji na Święto Zmarłych. W Nepalu i Indiach aksamitki są natomiast symbolem radości i zdobią przyjęcia weselne.
Więcej przeczytasz klikając tu.