Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Dotacje do barów mlecznych

Autor Ala, fot. greenwaykoszalin.wartobyc.pl 19 Stycznia 2016 godz. 12:51
Koszaliński Green Way jako jedyny bar mleczny w województwie otrzymał dofinansowanie. Dyrektor Izby Skarbowej w Szczecinie poinformował, że prognozowana „dotacja za luty” 2016 r. dla niego wyniesie 11.648,21 zł.

Zgodnie z wymogami dotowanymi posiłkami są np. kluski leniwe, gotowane ziemniaki, gotowane buraczki, czy kompot, a nie są jabłka, sok z kartonu, czy bochenek chleba. Ważne jest, aby sprzedawany dotowany posiłek był przetworzony. Na dodatek MF nakazuje, by dotowany posiłek był gotowy do spożycia i stanowił  odrębną pozycję na paragonie fiskalnym. Oznacza to, że np. pierogi ruskie polane tłuszczem pochodzenia zwierzęcego stanowiące jedną pozycję na paragonie nie spełnią wymogu bycia potrawą mleczno-nabiałowo-jarską i nie uzyskają dotacji. Ale sprzedaż tych samych pierogów z cebulą bądź ze śmietaną lub samych pozwoli spełnić wymóg takiego posiłku…

Przypomnijmy, że w tym roku w budżecie państwa na dofinansowanie posiłków sprzedawanych w barach mlecznych zaplanowano aż dwadzieścia milionów złotych.  Takie dotacje to jedna z form udzielania pomocy społecznej z budżetu państwa.

W ubiegłym roku, tylko do końca listopada, prowadzący bary mleczne otrzymali blisko 18 mln zł dotacji na dofinansowanie posiłków w blisko 150 barach. Aby przedsiębiorca prowadzący bar mleczny mógł skorzystać z dotacji, powinien przede wszystkim serwować całodzienne, tanie i zdrowe posiłki, takie jak potrawy mleczno-nabiałowo-jarskie. Niedopuszczalna jest natomiast sprzedaż w barze mlecznym alkoholu.

 

Poprzedni artykuł
Następny artykuł