Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Świąteczne dania wybrane

Autor Ala za wzp.pl, fot. wzp.pl 16 Grudnia 2015 godz. 3:43
Karp w galarecie po żydowsku oraz strucla świąteczna to propozycje mieszkańców Pomorza Zachodniego, które zwyciężyły w tegorocznym konkursie na Tradycyjną Potrawę Bożonarodzeniową. Doceniono także roladkę z karpia i pieczoną kaczkę. Nie mogło zabraknąć też pierników. Nagrody zwycięzcom konkursu wręczył wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego 2015.

Przygotowane przez uczestników konkursu świąteczne propozycje oceniane były w dwóch kategoriach: potrawy

świąteczne oraz wypieki i desery świąteczne. W pierwszej zwyciężyła pani Maria Zagórska, która przygotowała karpia w galarecie po żydowsku. Autorka do zrobienia dania wykorzystała składniki dostępne na lokalnym rynku. Drugie miejsce zdobył Michał Wernio z restauracji Park Hotel, który zaproponował roladki z karpia faszerowane kapustą i grzybami z ciastkiem piernikowym podane na musie z buraków i pianą jabłkową. Danie to łączy tradycję z kuchnią molekularną. Trzecim miejscem wyróżniono kaczkę pieczoną z jabłkami i żurawiną. Danie do konkursu zgłosiła Helena Leśniewska z Kalisza Pomorskiego.

A na deser były ciasta – strucla świąteczna, piernik babuni i

piernik bożonarodzeniowy.

– Gratuluję zwycięzcom i uczestnikom konkursu pasji w pielęgnowaniu kulinarnych tradycji świątecznych. Cieszę się, że do przygotowania konkursowych dań wykorzystywane są lokalne produkty, miody, ryby, które zyskują coraz większe uznanie – mówi wicemarszałek Jarosław Rzepa.

Wśród deserów najbardziej smakowała strucla świąteczna Jana Tabińskiego (pan Jan specjalizuje się też w piernikach szczecińskich), do której oprócz podstawowych

składników takich jak mąka, jajka, masło i mleko, użyto także orzechów, miodu, wanilii, rodzynek i skórki pomarańczy. Doceniono także smak piernika babuni (II miejsce) Iwony Leśniewskiej z Kalisza Pomorskiego oraz piernik bożonarodzeniowy Marii Kołosowskiej z Barlinka.

Jury oceniało smak, wygląd potraw, związek dania ze świętami Bożego Narodzenia oraz regionem.

Nagrody w konkursie wręczył wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.

Zwycięzców konkursu wybrało jury w składzie: Barbara Igielska, Lucjan Bąbolewski, Dariusz Kacprzak, Jaromir

Palusiński, Krzysztof Berest.

Konkurs ma na celu gromadzenie wiedzy o lokalnych potrawach przyrządzanych z okazji świąt Bożego Narodzenia.