Przygotowane przez uczestników konkursu świąteczne propozycje oceniane były w dwóch kategoriach: potrawy
świąteczne oraz wypieki i desery świąteczne. W pierwszej zwyciężyła pani Maria Zagórska, która przygotowała karpia w galarecie po żydowsku. Autorka do zrobienia dania wykorzystała składniki dostępne na lokalnym rynku. Drugie miejsce zdobył Michał Wernio z restauracji Park Hotel, który zaproponował roladki z karpia faszerowane kapustą i grzybami z ciastkiem piernikowym podane na musie z buraków i pianą jabłkową. Danie to łączy tradycję z kuchnią molekularną. Trzecim miejscem wyróżniono kaczkę pieczoną z jabłkami i żurawiną. Danie do konkursu zgłosiła Helena Leśniewska z Kalisza Pomorskiego.
A na deser były ciasta – strucla świąteczna, piernik babuni i
piernik bożonarodzeniowy.
– Gratuluję zwycięzcom i uczestnikom konkursu pasji w pielęgnowaniu kulinarnych tradycji świątecznych. Cieszę się, że do przygotowania konkursowych dań wykorzystywane są lokalne produkty, miody, ryby, które zyskują coraz większe uznanie – mówi wicemarszałek Jarosław Rzepa.
Wśród deserów najbardziej smakowała strucla świąteczna Jana Tabińskiego (pan Jan specjalizuje się też w piernikach szczecińskich), do której oprócz podstawowych
składników takich jak mąka, jajka, masło i mleko, użyto także orzechów, miodu, wanilii, rodzynek i skórki pomarańczy. Doceniono także smak piernika babuni (II miejsce) Iwony Leśniewskiej z Kalisza Pomorskiego oraz piernik bożonarodzeniowy Marii Kołosowskiej z Barlinka.
Jury oceniało smak, wygląd potraw, związek dania ze świętami Bożego Narodzenia oraz regionem.
Nagrody w konkursie wręczył wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.
Zwycięzców konkursu wybrało jury w składzie: Barbara Igielska, Lucjan Bąbolewski, Dariusz Kacprzak, Jaromir
Palusiński, Krzysztof Berest.
Konkurs ma na celu gromadzenie wiedzy o lokalnych potrawach przyrządzanych z okazji świąt Bożego Narodzenia.