Przepisy na piernik wyśmienity z praliną Joanny Szmelter, uczennicy ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Trzebiatowie, a także knysz Antoniego Majewskiego z Gimnazjum nr 11 w Koszalinie oraz mazurek wielkanocny Szymona Piechowskiego z Zespołu Szkół nr 6 w Szczecinie zwyciężyły w II edycji konkursu „Poszukiwacze Smaków”. Na podium znalazły się też takie potrawy jak filety z sarny i gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem. Nie mogło zabraknąć też słodkości, dlatego nagrodzono ciastka koszaliński Jantarek, ciasto „Cynamonek”, a także dziadkowe pączusie czy pyrzyckie buchty z jabłkami.
- Knysz jest potrawą regionalną moich pradziadków pochodzących z południa Bieszczad – mówił Antek Majewski - Przepis ten moja mama i babcia dostały od prababci Wiktorii – dodał.
Zadaniem młodych poszukiwaczy smaków było zaprezentowanie – poprzez wyszukanie w rodzinnych pamiątkach i dokumentach, fotografiach lub na podstawie rozmów – tradycyjnych przepisów znanych w rodzinie uczestnika od co najmniej dwóch pokoleń. Zgłoszone dania mają szansę reprezentować województwo zachodniopomorskie na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na ministerialnej liście znajdują się obecnie 32 produkty z Pomorza Zachodniego. Warto dodać, że pasztet z gęsi, zgłoszony do pierwszej edycji konkursu, został doceniony takim wpisem.
- Jednym z powodów organizacji konkursu jest przypomnienie dawnych, często zapomnianych receptur. Jednak najważniejszym celem „Poszukiwaczy Smaków” jest – zwrócił się do młodzieży wicemarszałek Jarosław Rzepa – zainteresowanie was naturalną, zdrową żywnością.
W konkursie brali udział uczniowie szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych z Pomorza Zachodniego, którzy do tegorocznej edycji zgłosili 36 przepisów na potrawy mięsne, rybne, warzywne oraz ciasta.
- Produkty tradycyjne, w części określane jako produkty regionalne, to nasze dziedzictwo.Uważam, że Pomorze Zachodnie ma ogromną przewagę nad innymi regionami, ponieważ może czerpać ze specyfiki kulinarnej różnych terenów – tłumaczył uczestnikom konkursu wicemarszałek Jarosław Rzepa.
Wyboru najlepszych dań dokonała komisja konkursowa pod przewodnictwem Dominika Groneta, p.o. dyrektora Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego. W składzie komisji znaleźli się także Mariusz Siwak, szef kuchni restauracji Park Hotel, Lucjan Bąbolewski, dyrektor Książnicy Pomorskiej, Iwona Karwowska, kierownik Działu Etnografii Pomorza w Muzeum Narodowym w Szczecinie, Jaromir Palusiński, p.o. dyrektora w Zachodniopomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, Olgierd Kustosz, Radny Województwa Zachodniopomorskiego oraz Agnieszka Kołodziej z Wydziału Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego.