Rekordowa zupa ważyła aż 170 kg, bijąc dotychczasowy rekord należący do Mateusza Gesslera. Mieszkańcy i goście mogli na własne oczy obserwować proces przygotowania tej treściwej, aromatycznej potrawy, a co najważniejsze – każdy mógł jej spróbować!

To jednak nie koniec sobotnich atrakcji kulinarnych. Wcześniej, zgodnie z zapowiedziami organizatorów, przygotowywano również „zupę koszalińską” według przepisu jednej z mieszkanek. Smakowite porcje serwował osobiście prezydent Koszalina – Tomasz Sobieraj, który przy okazji zdradził swoje ulubione elementy tegorocznego programu:

– Międzynarodowy turniej siatkówki, którego finał już w niedzielę, i oczywiście koncerty. Wczoraj Justyna Steczkowska, dziś – Dżem. To prawdziwe muzyczne święto!
Kulinarnemu świętowaniu towarzyszyły też inne atrakcje: jarmark #KupujŚwiadomie, strefa food trucków, warsztaty dla dzieci oraz nieustanny gwar i uśmiechy mieszkańców.
– Mam wrażenie, że propozycji jest jeszcze więcej niż w zeszłym roku – mówiła jedna z uczestniczek wydarzenia. I trudno się nie zgodzić – Dni Koszalina 2025 pełne są smaków, dźwięków, kolorów i świetnej atmosfery.

A przed nami jeszcze niedziela – wielki finał obchodów, pełen atrakcji i koncert zespołu Dżem, który zakończy tegoroczne świętowanie z rockowym przytupem.
Koszalin nie tylko smakuje – Koszalin świętuje na całego!