Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności. Zamknij.
Koszalin, Poland
wydarzenia

Ulica Smaków

Autor ekoszalin za CK 105 18 Czerwca 2017 godz. 6:16
W ramach Ulicy Smaków odbędą się pokazy kulinarne w wykonaniu Kurta Szellera -szwajcarskiego szefa kuchni, krytyka kulinarnego, założyciela Akademii Kulinarnej, który dla publiczności przygotuje trzy dania (klopsy koenigsberger z sosem kaparowym, zupę ziemniaczaną z kiełbaską oraz deser profiteroles z kremem i owocami sezonowymi). Jedno z dań nasz mistrz przygotuje wspólnie z Prezydentem Piotrem Jedlińskim.

Kolejną atrakcją Ulicy będą warsztaty chleba w wykonaniu Mariusza Szweda, zdobywcy III miejsca III edycji Master Chefa. Widzowie będą mogli pod jego okiem przygotować własną kompozycję chleba, upiec go i posmakować.

Tradycją już się stało, że co roku odwiedzają nas kucharze z Niemiec, tak będzie i w tym roku. Przyjadą dwie ekipy, jedna z Berlina (kucharze ze Szkoły Kucharskiej Palladin z Berlina) druga z Neubrandenburga (ze Stowarzyszenia Kucharzy Meklemburgii Pomorza Przedniego z Neubrandenburga) . Przygotują dania, gdzie głównym składnikiem będzie ziemniak. Jest on podstawowym składnikiem potraw przygotowywanych na Ulicy Smaków wszystko będzie się „kręcić” w koło niego zarówno potrawy jak i konkursy dla dorosłych i dzieci. Będzie smacznie. Również potrawy konkursowe przygotowywane przez Rady Osiedli będą z ziemniaków.

Obok kucharzy, zaprezentują się tego dnia różni wystawcy: z gastronomią, lodziarnia, ciastkarnia, piekarnia, zdrowa żywność, pyszne nalewki oraz wystawcy z rękodziełem.

Dla dzieci zaplanowano konkurs plastyczny z nagrodami oraz pokaz szczudlarzy z bańkami mydlanymi.

 

Projekt jest realizowany w ramach w ramach:

Projekt jest dofinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa (Fundusz Małych Projektów w ramach Programu Współpracy Interreg V A Meklemburgia-Pomorze Przednie/Brandenburgia / Polska w Euroregionie Pomerania)”.

Program: 

12:00
ogłoszenie konkursu dla Rad Osiedli
na najsmaczniejsze potrawy z ziemniaków;

12:15
warsztaty pieczenia chleba w wykonaniu Mariusza Szweda
z udziałem publiczności
(zdobywca III miejsca III edycji Master Chefa)

13:00
pokaz kulinarny połączony z degustacją
w wykonaniu Kurta Schellera
    (szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny,
założyciel Akademii Kulinarnej)

13:45
Akademia Rozrywki dla dzieci
(konkurs plastyczny, pokazy szczudlarzy i baniek mydlanych);

14:00
prezentacja połączona z degustacją kuchni kucharzy
ze Stowarzyszenia Kucharzy
Meklemburgii Pomorza Przedniego z Neubrandenburga;

14:15
warsztaty pieczenia chleba;

14:30
pokaz kulinarny Kurta Schellera
z Prezydentem Piotrem Jedlińskim;

15:45
warsztaty pieczenia chleba;

16:00
pokaz kulinarny połączony z degustacją
w wykonaniu Kurta Schellera;

16:45
warsztaty pieczenia chleba;

17:00
prezentacja połączona z degustacją kuchni kucharzy
Szkoły Kucharskiej Palladin z Niemiec

18:00
ogłoszenie wyników konkursu dla Rad Osiedli;

W programie
konkursy dla dorosłych i dzieci;
degustacje potraw przygotowanych przez kucharzy z Niemiec,
Rady Osiedli; Mariusza Szweda oraz Kurta Szelera
wystawcy ze zdrową żywnością,
gastronomią oraz rękodziełem;